| Vesti | Softver | Nokia omogućuje programerima mobilnih aplikacija jednostavniji i isplativiji pristup najvećoj svetskoj zajednici smart telefona
Softver

Nokia omogućuje programerima mobilnih aplikacija jednostavniji i isplativiji pristup najvećoj svetskoj zajednici smart telefona

nokia

Konceptualizacija, programiranje i distribucija ključne teme Nokia Developer samita 2010

LONDON – Nokia je danas predstavila niz unapređenja u alatkama za porgramere koje omogućuju jednostavnije, lakše a isplativije kreiranje fantastičnih aplikacija namenjenih najvećoj zajednici korisnika mobilnih telefona na svetu.

 

Akcenti:

  • Značajna unapređenja Nokia Qt Software Development Kit-a (SDK) za rezultat su imala činjenicu da je potrebno 70% manje linija koda potrebnog za programiranje za smart telephone zasnovane na Symbian platformi
  • Unapređenja u Ovi Store korisničkom iskustvu uključuju novi izgled i osećaj, brže performanse i brži pronalazak aplikacija.
  • Niži prag uslova kada je reč prilikama za monetizaciju za programere, uključujući i Java i Symbian autorizaciju, in-app otkup, uvećan udeo u prihodima od prodaje aplikacije i naprednu programersku analitiku.

 

„Naše najave će sigurno doneti još odličnih aplikacija za Nokia uređaje, posebno za novu seriju Symbian smart telefona koju smo pokrenuli danas,“ kazao je Purnima Kochikar, potpredsednik Forum Nokia. „Učinili smo proces jednostavnijim, uklonili prepreke i napravili pravljenje aplikacija za telefone lukrativnijom i privlačnijom aktivnošću. Verujemo da će to ohrabriti još više programera da prave aplikacije za milione ljudi u više od 190 zemalja gde se koristi Ovi Store servis na Nokia uređajima.“

 

Dizajn, programiranje

Danas programeri mogu distribuirati aplikacije na približno 175 miliona Nokia Symbian smart telefona – što je najveća baza smart telefona na svetu. Qt je preinstaliran na svim novim Nokia smart telefonima a dostupan za preuzimanje millionima sadašnjih korisnika smart telefona. Koristeći Nokia Qt SDK da bi se napravile aplikacije, programeri će otkriti kompletnu, veoma jednostavnu alatku koja donosi skraćen postupak, pojednostavljeno programiranje i intuitivne UI što će rezultirati u umanjenju broja linija koda za čak 70 procenata, i tako drastično smanjiti vreme potrebno za izradu aplikacije.

Nove prilike za programere uključuju otkup aplikacija dostupnih preko 91 operatora širom sveta, To omogućuje širok raspon cena aplikacija za Ovi Store servis, kao i mogućnosti pretplate, mikro transakcija ili sistema „isprobaj pa kupi“. Sada korisnici mogu uživati u besplatnim trial verzijama programa koje mogu naknadno i kupiti. To omogućuje programerima da dodaju vrednost svojim aplikacijama, koje tretiraju kao virtuelna dobra, kroz plasiranje dodatnih nivoa za igre ili unapređenje ili lokalizujaciju određenih aspekata aplikacije.

„Prepreke i poteškoće su za programere gotovo prestale da postoje sa Nokia Qt SDK,“ kazao je generalni direktor kompanije Rovio, Mikael Hed. Ova kompanija stoji iza jedne od najpopularnijih igara za mobilne telefone, Angry Birds. „Sada je moguće napraviti novi projekat iz početka i pokrenuti ga na smart telefonu za svega nekoliko minuta.“ Govoreći o novim odlikama Ovi Store servisa, Hed je dodao: „Mi imamo elegantan mehanizam koji omogućuje vrhunski sadržaj u igrama, poput Angry Birds, na način koji ne ometa ljude koji igraju igru.“

Sa Nokia Qt SDK, programeri mogu svoju aplikaciju adaptirati i za platforme kao što je MeeGo, dok maksimalno koriste dodatne odlike ili API koje te platforme donose.

 

Distribucija

Izmena u system raspodele profita koja stupa na snagu 1. oktobra,  trebalo bi da uveća prihode programera za 50 procenata, za sadržaje koji su naplaćeni preko operatera. Nokia je takođe uklonila dugotrajan i skup korak odobrenja aplikacija. Jednim klikom, Java i Symbian aplikacije su odobrene. Dodatno, registracioni troškovi programera će biti umanjeni.

Preuzimanje kompanije Motally omogućuje bogatu analitiku koja programerima daje mogućnost boljeg praćenja, izveštavanja i monetizacije sadržaja; što će biti primenjen i na Qt, Symbian, MeeGo i Java platformu.

Dostupnost Ovi Store omogućuje neverovatne prilike za programere sa aktivnom korisničkom bazom u više od 190 zemalja i jakim vezama sa 91 najbolja svetska operatora. Više od 50 objavljivača imalo je više od 1 milion preuzimanja, a neki, kao što je Offscreen  – imali su više od 42 miliona preuziamnja.

„Fizwoz je startovao kao Qt aplikacija na početku godine i u roku od jedne nedelje postao jedna od 10 najpreuzimanijih Ovi Store aplikacija za model Nokia N900,“ kazao je Andy Sheldon, izvršni director kompanije Fizwoz. „Tokom tog perioda, u 91 zemlji bilo je preko 9000 preuzimanja a kada smo omogućili verziju za Symbian smart telephone, početkom maja, desila se prava eksplozija. Sada imamo 41.000 korisnika u preko 167 zemalja i oko 200 do 300 novih korisnika svakog dana. U stvari, trebalo je samo 2 meseca da da Nokia sustigne brojke koje  smo u mnogo dužem periodu imali na konkurentskoj platformi za aplikacije, pretežno distribuiranoj u Sjedinjenim Američkim Državama. Nokia je uistinu globalna kompanija.“

 

Prvi SDK za telephone sa ekranima osetljivim na dodir

Pored poboljšanja sa Nokia Qt SDK za smart telefone i mobilne računare, Nokia najavljuje i SDK za Series 40 Touch and Type uređaje, što je prvi SDK za mobilne telefone sa ekranom osetljivim na dodir.

Prošle je godine kompanija Nokia isporučila 364 miliona mobilnih telefona – što znači oko milion uređaja svakodnevno. Novi Series 40 Touch and Type SDK donosi novoj globalnoj publici pogodnosti itnerfejsa osetljivog na dodir. SDK dostupan za preuzimanje sa forum.nokia.com učiniće razvoj ovih uređaja veoma jednostavnim i omogućiti jednostavno adaptiranje postojećih aplikacija za aktuelne Nokia smart telefone.

 

Komentarišite na forumu