| Vesti | Softver | Mac OS X Lion će biti dostupan od jula preko Mac App Store-a
Softver

Mac OS X Lion će biti dostupan od jula preko Mac App Store-a

apple

Apple je objavio da će Mac OS X Lion, osma verzija najnaprednijeg operativnog sistema na svetu, sa više od 250 novih funkcija i 3.000 novih programerskih API-a, biti dostupna korisnicima u julu na Mac App Store-u. Neke najzanimljivije funkcije u Lion operativnom sistemu uključuju: nove Multi-Touch gestove tj. podrška celog sistema za aplikacije preko celog ekrana, Mission Control, Mac App Store,  Launchpad, kao i kompletno redizajnirana Mail aplikacija.

„Mac prevazilazi PC industriju svakog kvartala u poslednjih pet godina, a sa OS X Lion operativnim sistemom planiramo da još više povećamo naše vodstvo“, izjavio je Filip Šiler, viši potpredsednik kompanije Apple za marketing proizvoda. „Najbolja verzija OS X-a do sada, Lion dolazi sa inovativnim funkcijama kao što su novi Multi-Touch pokreti, podrška sistemu za aplikacije preko celog ekrana, kao i Mission Control putem kojega možete trenutno da pristupite svemu što je aktivno na vašem Mac-u“.

Novi Multi-Touch pokreti i tečne animacije koje dolaze sa Lion operativnim sistemom, dozvoljavaju vam da direktno komunicirate sa sadržajem na ekranu što predstavlja još intuitivniji način da koristite vaš Mac. Novi pokreti uključuju momentum scroling, pokreti prstiju koji vam omogućavaju da zumirate internet stranicu ili fotografiju, kao i pokreti na levo ili desno vašim prstima koji okreću strane ili prebaciju fokus sa aplikacije na aplikaciju pri pregledu istih preko celog ekrana. Svi Mac laptop računari dolaze sa Multi-Touch trackpad-om, dok desktop Mac računari mogu da koriste Magic trackpad kompanije Apple.

Aplikacije preko celog ekrana iskorišćavaju prostor velikih ekrana i savršene su za čitanje e-mailova, pretraživanje interneta ili pregled fotografija, posebno na MacBook Air ili MacBook Pro laptop računarima. Jednostavnim klikom vaše aplikacije ispune ceo ekran i onda možete da menjate pogled sa jednog prozora na drugi, između aplikacija koje su aktivne preko celog ekrana, ili da se vratite nazad na vaš Desktop, Dashboard ili Spaces, bez potrebe da napustite pogled preko celog ekrana. iWork i iLife aplikacije, kao i Safari, iTunes, Mail, FaceTime i druge, iskorišćavaju prednost podršku Lion operativnog sistema za aplikacije preko celog ekrana.

Mission Control kombinuje Expose, aplikaciju preko celog ekrana, Dashboard i Spaces u jedno iskustvo, ptičiju perspektivu svih aplikacija ili prozora koji su aktivni u vašem Mac računaru. Sa jednostavnim pokretom prstiju, vaš desktop se odzumira i pokazuje otvorene prozore grupisane po aplikacijama, male sličice aplikacija preko celog ekrana i vaš Dashboard, i time vam omogućava da trenutno odaberete prozor koji god želite koristeći jedan pokret prstom.

macappstore_main_T

Mac App Store je sastavni deo Lion operativnog sistema, i najbolje je mesto za pronalaženje odličnih novih Mac aplikacija, koje možete da kupite sa vašim iTunes nalogom, da ih skinete i instalirate. Aplikacije se direktno instaliraju na Launchpad i sa Lion operativnim sistemom, Mac App Store će moći da donese manje „delta“ apdejtove aplikacija i nove aplikacije koje mogu da iskoriste karakteristike kao što su In-App Purchase i Push Notifications.

macappstore_hero_T

Launchpad čini jednostavnijim nego ikada pronalaženje i pokretanje bilo kojih aplikacija. Sa jednim Multi-Touch pokretom, sve vaše Mac aplikacije se prikazuju u fantastičnom pogledu preko celog ekrana. Možete da organizujete aplikacije na bilo koji način i u foldere i da pretražujete ne limitiran broj strana aplikacija kako biste pronašli onu koja vam treba.

Lion operativni sistem uključuje i kompletno redizajniranu Mail aplikaciju sa elegantnim pogledom preko celog ekrana. Nova Conversations funkcija grupiše povezane poruke u pregledan redosled, na inteligentan način sakriva tekst koji se ponavlja kako bi se konverzacija pratila lakše, kao i čuvanje grafike i attachment-a u obliku u kojem su poslati. Izuzetno moćna nova funkcija pretrage vam dozvoljava da unapredite vašu pretragu i predlaže relevantne rezultate prema osobi, subjektu i nazivu dok kucate. Mail uključuje i podršku za Microsoft Exchange 2010.

Dodatne nove funkcije Lion operativnog sistema su:

Resume, koja otvara aplikaciju u istom stanju kako ste je ostavili pre nego što ste restartovali vaš Mac računar, ili ugasili aplikaciju.

Auto Save, koja automatski i kontinualno čuva promene u vašim dokumentima dok radite na istim.

Versions, koja automatski čuva istoriju promena u vašim dokumentima i omogućava vam da na lak način pretražite, promenite, pa čak i da uradite copy/paste sadržaja iz prethodnih verzija.

AirDrop, koja nalazi Mac računare u blizini i automatski uspostavlja peer-to-peer bežičnu konekciju kako bi učinila transfer fajlova brzim i jednostavnim.

Lion zahteva Mac računar baziran na Intel Core 2 Duo i3, i5, i7 ili Xeon procesoru i 2 GB RAM memorije. Lion operativni sistem se može instalirati na svim autorizovanim Mac računarima.

Izvor: Apcom

Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF