| Vesti | Softver | Istraživanje kompanije Kaspersky Lab
Softver

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab

Kaspersky Lab

Startup-ovi i veoma mala preduzeća – voljni za uvođenje mobilnih uređaja, ali bez resursa da obezbede njihovu zaštitu

 

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab obuhvatilo je 3900 IT stručnjaka širom sveta o tehničkim izazovima sa kojima su se susreli u proteklih 12 meseci, a 36% zaposlenih u veoma malim preduzećima izjavilo je da je sprovedena integracija mobilnih uređaja u njihovim firmama.

Interesantno je da je ovaj podatak gotovo identičan stopi mobilne integracije u velikim kompanijama, koja iznosi 37%. To znači da najmanje kompanije na svetu usvajaju mobilnu tehnologiju u praktično istoj meri kao i velike kompanije sa više od 5000 zaposlenih.

Dakle, veoma mala preduzeća sa manje od 25 zaposlenih usvajaju mobilnu tehnologiju jednakim tempom kao što to čine velike korporacije. Međutim, većini malih preduzeća nedostaje svest o sigurnosti, tehnička stručnost i budžet potreban za odgovarajuću zaštitu mobilnih uređaja, kako kompanijskih tako i onih u vlasništvu zaposlenih (BYOD – Bring Your Own Device). 

  

Stručnost i resursi su možda najočiglednija ograničenja za veoma mala preduzeća, koja neretko nemaju posvećeno IT osoblje koje bi upravljalo implementacijom tehnologije.

Na pitanje o tehnološkim trendovima, 22% veoma malih preduzeća slaže se da BYOD uređaji povećavaju rizik po bezbednost u njihovom poslovanju. Međutim, procenat velikih preduzeća i korporacija je gotovo dva puta veći i iznosi 53, odnosno 42% onih koji se slažu u vezi sa rizicima vezanim za BYOD uređaje.

Da li je moguće da veoma mala preduzeća ne shvataju privatne mobilne uređaje zaposlenih kao rizik po bezbednost? Ovo je uznemirujuća mogućnost, budući da su veoma mala preduzeća i njihov ograničen budžet najverovatnije razlog zbog kog su privatni uređaji zaposlenih dobrodošli, jer predstavljaju uštedu za preduzeće.

 

Kaspersky Lab

 

Iako većini veoma malih preduzeća nedostaje budžet i tehnička sofisticiranost za naprednu mobilnu sigurnost, kompanija Kaspersky zaključuje da mala preduzeća ipak mogu koristiti mobilne tehnologije, uključujući i privatne mobilne uređaje zaposlenih, bez previše uloženog vremena i novca.

Kaspersky Small Office Security rešenje, koje je posebno napravljeno za veoma mala preduzeća, sadrži neophodne opcije za zaštitu mobilnih uređaja, uključujući anti-malver, verifikaciju aplikacija i anti-theft sistem. Ovo rešenje pruža osnovne administrativne alate za mobilne uređaje, enkripciju podataka i zaštitu endpoint uređaja sa jednostavnim interfejsom koji se može podesiti za nekoliko minuta.

Za više informacija o Kaspersky Small Office Security rešenju, posetite stranicu kompanije Kaspersky Lab. Za više o zaštiti mobilne tehnologije kompanije Kaspersky Lab, pogledajte stranicu proizvoda Kaspersky Security for Mobile i pročitajte kompanijin „Vodič za neupućene“ za zaštitu mobilnih uređaja i BYOD uređaja.

 

Izvor: Kaspersky Lab

 

Komentarišite na forumu