| Vesti | Softver | Hakeri u Sloveniji stvorili dosad najmoćniji virus
Softver

Hakeri u Sloveniji stvorili dosad najmoćniji virus

crack_the_code

U slovenačkom gradu Mariboru je uhapšen 23-godišnji mladić, poznat po pseudonimu „Iserdo“, za koga se sumnja da je stvorio dosad najmoćniji kompjuterski kod, odnosno virus, kojim je zaraženo više od 12 miliona kompjutera širom sveta i koji je omogućio basnosnovnu zaradu hakerima koji su ga nabavili i njime napali brojne pojedince, vše od 1.000 firmi u svetu i 40 banaka. Hapšenje je usledilo posle petomesečne medjunarodne policijske potrage u kojoj su učestvovali agenti kriminalne policije Slovenije, Španije i Američkog federalnog biroa (FBI), pošto je najveće delovanje hakera zapaženo u Španiji, SAD i Kanadi, potvrđeno je od strane predstavnika FBI.

 

 

Stručnjaci FBI i kolege iz Slovenije i Španije potvrdili su mogućnost više novih hapšenja, a slovenačka agencija STA je za petak najavila konferenciju za novinare na kojoj će biti obvaljeno više detalja o celoj akciji. Veruje se da je Iserdo bio vodeći u grupi od najmanje tri slovenačka hakera, autora virusa u vidu bazičnog softverskog paketa koji su prodavali najpre po ceni od 500 američkih dolara do 1.300 dolara koliko su koštale kasnije doradjene verzije. Procenjuje se da su oni na taj način zaradili više od 400.000 američkih dolara. Sva tri mladića su poreklom iz Slovenije, mladji su od 25 godina i smatraju se ekspertima za informacione tehnologije.
Zahvaljujući njihovim „virusnim paketima“, od decembra 2008.  napadnute su brojne kompanije i banke u svetu, u čemu je bila „najvrednija“ jedna grupa sajber-kriminalaca iz Španije koja se dokopala više miliona identiteta širom sveta. Oni su se neometano služili tuđim platnim karticama, bankovnim računima i drugih izvorima novca pričinjavajući ogromnu štetu koja je za sada neprocenjiva.

 

hacking

Slovenčka štampa je juče pisala da je mladića u Mariboru uhapsila slovenačka policija jer pripadnici stranih policija ne mogu da hapse na slovenačkoj teritoriji.
Stručnjaci FBI su poslati u Maribor da rade na slučaju, jer su napadi sajber hakera koji su koristili softverski virus slovenačkih hakera izvedeni i na teritoriji SAD.
Policija je zaplenila više kompjutera i druge računarske opreme koji će biti detaljno analizirani.
Prema navodima agencije AP, slovenački tvroci najmoćnijih „virusnih paketa“ su imali najviše kupaca u Španiji, gde se izdvojila grupa koja je kupljeni paket nazvala „mariposa“, španska reč za leptira, i slala ga elektronskom poštom na milione internet adresa. Oni koji bi otvorili takve poruke, automatski su „dovlačili“ virus u svoj računar ili u računarski sistem, gde je taj „trojanac“ brzo skidao poverljive podatke, lozinke, brojeve platnih kartica…
Klupko sajber kriminalaca počelo je da se odmotava kada su virus „mariposa“ zimus otkrili kompjuterski stručnjaci u Kanadi iz kompanije „Defens Intelligence“ u SAD iz informatičkog centra „Georgia TEK“. Oni su ušli u trag španskim hakerima i obavestili nadležne. U daljoj istrazi pomogli su i stručnjaci proizvodjača antivirusnih programa „Panda security“ iz Španije.
Prvo su u Španiji marta ove godine uhapšena trojica hakera koje je predvodio „Netkario“, a dalja istraga je dovela do Slovenaca, autora dosad najmoćnijih „trojanaca“.

 

 

Izvor: AP

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar