| Vesti | Softver | Apple predstavio iCloud
Softver

Apple predstavio iCloud

apple

Kompanija Apple je predstavila iCloud, revolucionarni paket novih, besplatnih usluga koje besprekorno rade sa aplikacijama za iPhone, iPad, iPod touch, Mac ili PC, koje automatski i bežično skladište sadržaj u iCloud-u te ga automatski i bežično sprovode do svih vaših uređaja. Kada se bilo šta promeni na jednom od uređaja, sadržaj na svim vašim uređajima se istog trenutka ažurira.

 

„U današnje vreme ažuriranje svih informacija i sadržaja na svim uređajima jako zamara i frustrira“, izjavio je Stiv Džobs, izvršni direktor komanije Apple. „iCloud ažurira vama bitne informacije i sadržaje na svim vašim uređajima. Sve se to odvija automatski i bežično, i budući da je integrisan u naše aplikacije ne morate ni da razmišljate o tome – sve jednostavno radi“.

 

Besplatni iCloud servisi uključuju sledeće:

  • Bivši MobileMe servisi – kontakti, kalendar i mejl – kompletno redizajnirani kako bi besprekorno radili sa iCloud-om. Korisnici mogu da dele kalendare sa prijateljima i porodicom, a nalog na mejlu bez reklama hostovan je na me.com. Vaš inboks se ažurira na svim vašim uređajima i računarima baziranim na iOS-u.

  • App Store i iBookstore sada preuzimaju kupljene iOS aplikacije i knjige na sve vaše uređaje, a ne samo na uređaj sa koga su kupljene. Dalje, AppStore i iBookstore vam sada omogućavaju da vidite istoriju kupovine, a dodirom na iCloud ikonicu preuzmite bilo koju aplikaciju ili knjigu na bilo koji iOS uređaj (do 10 uređaja) bez dodatnog troška.

  • iCloud Backup svakodnevno, automatski i bezbedno bekapuje sve vaše iOS uređaje na iCloud putem WiFi konekcije kada punite vaš iPhone, iPad ili iPod Touch. Bekapovani sadržaj uključuje kupljenu muziku, aplikacije i knjige, Camera Roll (fotografije i video), podešavanja uređaja i podatke sa aplikacija. Ako menjate svoj iOS uređaj, samo unesite vaš Apple ID i šifru prilikom podešavanja i iCloud će preneti podatke na novi uređaj.

  • iCloud Storage bez problema skladišti sve dokumente kreirane pomoću iCloud Storage API-ja i automatski ih prenosi na sve vaše uređaje. Kada promenite dokument na bilo kom uređaju, iCloud automatski prenosi promene na sve vaše uređaje. Apple-ove aplikacije Pages, Numbers i Keynote već koriste prednosti iCloud Storage-a. Korisnici dobijaju do 5 GB besplatnog prostora za skladištenje za mejl, dokumente i bekap.  Još bolje je što se skladištenje muzike, aplikacija i knjiga kupljenjih od Apple-a i skladištenje neophodno za Photo Stream nisu uračunati u ovih 5 GB. Korisnici će moći da kupe još više prostora za skladištenje, a detalji oko ovoga biće poznati kada počne isporuka iCloud-a ove jeseni.

  • Inovativni Photo Stream servis na iCloud-u automatski prebacuje fotografije koje smimite i preuzmete sa bilo kog od vaših uređaja i putem bežične konekcije ih prenosi na sve vaše uređaje i računare. Tako možete koristiti vaš iPhone i snimiti desetine fotografija vaših prijatelja tokom popodnevne utakmice i one će biti spremne za deljenje sa celom grupom na vašem iPad-u (ili čak Apple TV-u) kada se vratite kući. Photo Stream je ugrađen u aplikacije za fortografije na svim iOS uređajima, iPhoto aplikaciji na Mac računarima i sačuvan u folderu Pictures na PC-ju. Za uštedu na prostoru, poslednjih 1000 fotografija se čuva na svim uređajima i one se mogu videti ili premeštati na album kako bi se sačuvale trajno. Mac i PC računari čuvaće sve fotografije sa Photo Stream-a, budući da imaju više prostora za skladištenje. iCloud će čuvati svaku fotografiju u cloud okruženju u periodu od 30 dana, što je dovoljno da povežete vaše uređaje na iCloud i automatski preuzmete najnovije fotografije sa Photo Stream-a putem Wi-Fi konekcije.

 

icloud_photos_T

 

  • iTunes u Cloud-u vam omogućava da na vaše iOS uređaje preuzmete prethodno kupljenu muziku sa iTunes-a bez dodatnih troškova, a nova kupljena muzika se može prebaciti automatski na sve vaše uređaje. Plus, muzika koja nije kupljena preko iTunes-a može koristiti iste prednosti iTunes Match-a, servisa koji zamenjuje vašu muziku verzijom od 256 kbps koja ne sadrži AAC DRM i koja se poklapa sa preko 18 miliona pesama iz iTunes Store-a. Muzika koja se poklapa sa vašom biva dostupna u roku od nekoliko minuta (umesto nedelja koliko je potrebno prebaciti čitavu muzičku kolekciju) a samo mali procenat muzike koja se ne poklapa se upload-uje. iTunes Match će biti dostupan na jesen po ceni od 24.99$ godišnje. Apple predstavlja besplatnu beta verziju iTunes-a u Cloud-u, bez iTunes Match servisa, za korisnike iPhone, iPad i iPod touch uređaja baziranih na iOS 4.3 operativnom sistemu. iTunes u Cloud-u će ove jeseni podržati sve iPhone uređaje sa iOS 5 operativnim sistemom.

 

icloud_music_T

 

Kompanija Apple je spremna da locira iCloud u tri data centra, sa trećim koji je nedavno završen u Mejdenu, NC. Kompanija Apple je investirala preko 500 miliona dolara u data centar u Mejdenu kako bi podržala očekivanu potražnju korisnika za tri iCloud servisa.

 

Izvor: Apcom

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar