| Vesti | Softver | AMD oslobađa potencijal 3D Interneta sa OpenGL ES 2.0 drajverom
Softver

AMD oslobađa potencijal 3D Interneta sa OpenGL ES 2.0 drajverom

amd

– AMD je prvi proizvođač koji će isporučiti OpenGL® ES drajver za PC i grafičke radne stanice, koji podržava dolazeći WebGL standard –

 

LOS ANĐELES, Kalifornija – 26. Jul 2010. – Na SIGGRAPH 2010, AMD (NYSE: AMD) je danas objavio dostupnost prvog softverskog drajvera za desktop računarska okruženja koji podržava WebGL industrijski standard, koji je dizajniran da bez potrebe za ikakvim plaginovima, 3D Internet grafiku, učini dostupnom. AMD OpenGL® ES 2.0 drjver je namenjen programerima i dizajnerima kako bi sa lakoćom bili u stanju da kreiraju uzbudljiv  3D sadržaj koji bi se  renderovao  mnogo brže svim korisnicima koji koriste open-sors Internet pretraživače, i na taj način stvara aplikativno-nalik iskustvo.

 

„AMD je čvrst pobornik industrijskih standarda, pogotovo ukljuujući one koji oslobađaju snagu GPU akceleracije,“ kaže Mandžu Hegde, korporativni podpredsednik, AMD Fusion Experience programa. „U AMD-u, mi budućnost računarstva vidimo kao intezno vizuelnu, koja zahteva raznovrsne, media bogate 2D i 3D aplikacije. Sa funkcionalnostima poput OpenGL ES 2.0 drjvera i tehnoloških proboja omogućenih putem AMD Fusion APU-ova, mi nameravamo da isporučimo idealnu razvojnu platformu koja pruža impresivno skustvo kao onlajn tako i u prirodnom okruženju bilo kog oblika PC računara.“

Uz omogućavanje 3D i aplikativno-nalik iskustva na Internetu, AMD-ov novi drajver omogućava softverskim dizajnerima da koriste PC-je i radne stanice pokretane AMD grafikom, umesto industrijski kompaktnih sistema, kada kreiraju aplikacije bazirane na OpenGL ES 2.0 za pametne telefone, tablete i druge prenosive uređaje. Jedinstveno OpenGL ES programersko okruženje, programerima čini jednostavnijim portovanje  aplikacija između PC-ja i prenosivih uređaja, što stvara besprekorno računarsko iskustvo, bez obzira na uređaj koji se koristi.

 

Industriska asocijacija The Khronos Group razvija otvorenu, cros-platformski WebGL standard, za koji se očekuje da će biti dostupan kasnije tokom godine. Prema Khronos-u, proizvođači pretraživača Apple (Safari), Google (Chrome), Mozilla (Firefox), and Opera (Opera) rade na doprinosu u okviru WebGL radne grupe.

AMD-ov OpenGL ES 2.0 drjver će generalno biti dostupan sa novim ATI CatalystTM 10.7 beta za OpenGL ES 2.0, koji će biti dostupan tokom današnjeg dana. OpenGL ES 2.0 drjver će biti podržan na svim trenutno dostupnim AMD grafičkim proizvodima predstavljenim još od 2008. Uključujući i ATI RadeonTM desktop grafičke karte, ATI Mobility RadeonTM grafiku i  ATI FireProTM profesionalnih grafičkim kartma.

Ovim izdanjem se dalje ojačava AMD-ova industriski standardnim razvojnim alatima, koja sledi nakonprethodnih AMD „prvih“ podrška OpenCLTM, OpenGL 4.0 i DirectX® 11 standardima.

 

Dodatni resursi:

  • Planet Mozilla blog
  • Preuzmite OpenGL ES drajver ovde
  • AMD Developer Central blog
  • Khronos WebGL saopštenje za medije ovde


Komentarišite na forumu