| Vesti | Softver | AMBER 11 softver ubrzava desktop superračunare bio-naučnika uz pomoć GPU-a
Softver

AMBER 11 softver ubrzava desktop superračunare bio-naučnika uz pomoć GPU-a

nvidia

SANTA CLARA, Calif. -4 Maj, 2010 – Vremenski zahtevan process pronalaženja novih lekova sada može biti ubrzan sa novim AMBER 11 softverskim alatom koji umogućava bio-naučnicima da iskoriste snagu superračunara na svojim desktop sistemima.

AMBER 11, najnovija verzija jedne od najčešće korišcenih aplikacija biohemičara i drugih profesionalaca uključenih u istraživanje molekularne dinamike je optimizovana za upotrebu na NVIDIA® grafičkim procesorima koji ubrzavaju process do 100 puta u odnosu na tradicionalne CPU bazirane servere. GPU-ovi isporučuju perfomanse na desktop računaru koje su pre toga bile dostupne isključivo upotrebom superračunara i time unapređuju produktivnost tako što naučnici više ne moraju da čekaju u redu za zajednički superračunar ili klaster server na njihovom odeljenju.

 

 

 

„Superračunarski resursi koje mi koristimo su konstantno prezauzeti i primoravaju nas u većini slučajeva na čekanje od nekoliko dana, što rezultuje nepotrebnim gubljenjem vremena prilikom izvršavanja naših projekata“, izjavio je doktor Ross Walker, istraživač u San Diego superračunarkskom centru na Kalifornijskom univerzitetu i značajni AMBER saradnik.

 

AMBER 11 je dizajniran tako da iskoristi NVIDIA TeslaTM 20 seriju GPU-ova koji koriste izuzetno paralernu CUDATM arhitekturu za specifične potrebe računarskih aplikacija visokih perfomansi. Na ranim probama u okviru korisničke baze AMBER korisnika doktor Walker je dobio desetine izveštaja o ubrzanju od 30 puta na raznim bio molekularnim simulacijama.

 

BioScience

 

„Sa GPU-ovima sada možemo raditi većinu posla na desktop računarima i to menja sve. Bilo koje istraživačko odeljenje koje želi da investira u računarske resurse koji se koriste za potrebe AMBER softvera treba da počne tako, što će obezbediti svakom istraživaču GPU radnu stanicu“, dodaje Walker.

 

Dr. Walker navodi da samo jedan Tesla GPU omogućava količinu procesorske snage koliko i klaster od 512 CPU jezgara kada se simulira jedan nanosekund u životnom veku 25.000 atoma implicitnog rastvarača nukleoze. U jednostavnijoj simulaciji eksplocitnog rastvarača kao što je JAC Benchmark, jedan Tesla GPU omogućava ekvivalentnu procesorsku snagu 48 jezgara NSF Ranger superračunara.

 

„Toliko veliki pomaci u perfomansama omogućavaju nova dostignuća u nauci i naša saradnja sa doktorom Walkerom predstavlja jedan od tih pomaka“, izjavio je Andrew Cresci, generalni menadžer vertikalnog marketinga u NVIDIA kompaniji. „Sa AMBER 11 naučnici mogu da testiraju nove teorije i simuliraju raznovrsne scenarije uz pomoć brzine pristupačnih GPU-ova i lakog pristupa GPU baziranim radnim stanicama.“

 

Za više informacija o AMBER 11 softveru kliknite ovde. Za više informacija o NVIDIA Tesla Bio Workbench-u, NVIDIA inicijativi omogućavanja biofizičarima i računarskim hemičarima pomeranje granice istraživanja kroz upotrebu GPU-ova, čiji deo je AMBER, posetite sledeci link

O kompaniji NVIDIA

 

NVIDIA je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 1,100 U.S. patenata, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju, posetite www.nvidia.co.uk.

 

 

Za više informacija,  kontaktirajte:

 

Andrew Humber
NVIDIA Corporation

(408) 416 7943
[email protected]

 

 

 

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o: NVIDIA Tesla GPU-ovima, CUDA arhitekturi i  Amber 11; u pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: razvoj efikasnije ili brže tehnologije, dizajn, proizvodnja ili greške u software-u, uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija, promene u zahtevima i željama korisnika i odnosima; izbor različitih standarda od strane potrošača ili konkurentskih proizvoda; promena u industrijskim standardnima i okruženju; neočekivan gubitak performansi naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u druge sisteme kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission uključujući obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 25 Oktobra  2009. Kopije izveštaja popunjene od SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse, NVIDIA se ograničava od bilo kakve odgovornosti za ova mišljenja koja bi mogla da prouzrokuju određene okolnosti.

 

# # #

© 2010 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana. NVIDIA, NVIDIA logo, CUDA i Tesla Bio Workbench su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

 

Izvor : nVidia

Komentarišite na forumu