| Vesti | Ostalo | Povećan broj neželjene pošte
Ostalo

Povećan broj neželjene pošte

uvodna

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, u septembru je procenat neželjene porastao za 2,3 odsto u odnosu na avgust, i u proseku je 72,5 odsto. Udeo phising e-mailova porastao je trostruko u odnosu na avgust i iznosi 0,03 odsto, dok je udeo zlonamernih priloga opao pola procenta i iznosi 3,4 odsto od svih e-mailova. Nasuprot očekivanjima, količina napada na sajtove društvenih mreža nije opala u septembru. Ova kategorija je bila i dalje najpopularnija među „pecarošima“. Finansijske organizacije su bile napadane ređe (pad od 3,6 odsto) što je verovatno uslovljeno naporima banaka i finansijskih organizacija da zaštite svoje klijente i primene dodatne tehnologije za zaštitu i autorizaciju.

Septembar je doneo promene i kada su u pitanju najpopularnije kategorije neželjene pošte i kada je u pitanju geografska slika protoka neželjene pošte. Spam čija su meta lične finansije nije mogao da održi svoj letnji prosek i pao je na drugo mesto. Na vrhu liste bile su lažne poruke čiji je udeo porastao za 36 odsto.

Najveći distributeri spama u Evropi koji su u avgustu bili na drugom i trećem mestu, zamenili su mesta na septembarskoj listi – Sjedinjene Američke Države su se popele za jedno mesto (+1,8 odsto), dok je Indija pala na treće mesto (-1,1 odsto). Južna Koreja i Vijetnam, među šest najvećih pošiljalaca spama prošlog meseca, takođe su zabeležile pad – u septembru su zauzeli 12. i 14. mesto. Najznačajniji porast u distribuciji spama ostvaren je u Španiji (+2,9 odsto) i u Ujedinjenom Kraljevstvu (+1,8 odsto).

 

detektovana kolicina spama

 

Što se tiče distribucije neželjene pošte na svetskom nivou, Kina je zadržala vođstvo uz udeo od 26,4 odsto svih distribuiranih spamova. Nakon Kine, slede Sjedinjene Američke Države (12,5 odsto) i Indija (10,1 odsto).

 

Izvor: Kaspersky


Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar