| Vesti | Ostalo | Nakon 14 godina, Intel kažnjen zbog prevare
Ostalo

Nakon 14 godina, Intel kažnjen zbog prevare

Intel prevara

Pre 14 godina, dakle 2000. godine, kompanija Intel je falsifikovala benchmark rezultate Pentium 4 procesora, kada je upoređivan sa AMD-ovim Athlon Thunderbird procesorom. Na osnovu sudske parnice, od Intel-a se očekuje da isplati 15 američkih dolara svakoj osobi koja je između 20. novembra 2000. i 31. decembra 2001. godine kupila Pentium 4 procesor.

Ova sudska parnica se zasnivala na kršenju kalifornijskog zakona o nepravičnom nadmetanju (tzv. Unfair Competition Law), a tiče se i kompanije HP (Hewlett-Packard) koja je, prema navodima tužitelja, znala za Intel-ovo manipulisanje rezultatima performansi Pentium 4 procesora, u čemu je značajno i pomagala Intel-u. 

  

Intel i HP, naravno, poriču bilo kakvu odgovornost i sve tvrdnje o kršenju zakona. Intel tvrdi da sporni benchmark rezultati predstavljaju pošteno izmerene performanse Pentium 4 procesora.

Zanimljivo je da korisnici ne moraju da obezbede bilo kakav dokaz o kupovini kako bi ostvarili pravo na naknadu od 15 dolara. Ovo je sasvim opravdano s obzirom da se radi o maloj sumi novca i da je praktično nemoguće da bilo ko još uvek poseduje račun od kupovine procesora pre 14 godina.

 

Intel prevara

 

Da bi Vam bilo jasno koliko je ta suma od 15 dolara tričava za Intel, treba samo baciti pogled na finansije ove kompanije. Kada bi svaka odrasla osoba u SAD-u, koja ima barem 32 godine, tražila naknadu od 15 dolara, kompaniju Intel bi to koštalo manje od 10% zarade u poslednjem kvartalu!

Iz tih razloga se velike kompanije verovatno i usuđuju da krše zakone, jer će posledice jedva i osetiti.

 

Izvor: WCCFtech

 

Komentarišite na forumu

A

Atila Gobor

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar