| Vesti | Ostalo | Moguća nova vrsta eco-friendly baterija
Ostalo

Moguća nova vrsta eco-friendly baterija

Drvena vlakna kao deo baterija

Drvo kao alternativa

 

Zamislite da ne morate da koristite vrlo štetne po prirodu LiOn baterije za vaše mnogobrojne uređaje, već da postoji vrlo dobra alternativa koja je jeftina, i ne samo to već je i ekološka.

Naime, naučnici Univerziteta Merilend, su eksperimentisali sa natriumom i primetili da bi natrium jonska baterija bila bolja za skladištenje velike količine energije. A uz sve to, takve baterije su ne samo mnogo jeftinije od klasičnih, nego su i eco-friendly tj. nisu štetne po životnu sredinu, kao što litijum-jonske jesu.

 


Naravno, kao i svaka nova tehnologija, i ova ima jednu ozbiljnu manu u vidu vrlo malog broja ciklusa punjenja-pražnjenja tj. moguće je punjenje ovakvih baterija samo do 20 puta, tako da nisu preporučljive za uređaje koji se stalno pune (mobilni, tableti, laptop računari isl), već se mogu korisititi tamo gde je potrebno „držati“ veliku količinu energije.

Korišćenjem „drvenih“ vlakana presvućenih sa ugljeničnim nanocevima omogućeno je da vlakna mogu da postanu električno provodljiva i da se mogu koristiti i u svrhu čuvanja energije. Ovime je omogućeno da se ovakve baterije mogu puniti i do 400 puta, što ih već kvalifikuje da se mogu koristiti i za svakodnevne geđete, kao što su mobilni uređaji.

 


Naravno, potrebno je dosta vremena i istraživanja da se ukombinuju najbolje karakteristike drvenih vlakana, kao i natriuma te je sasvim moguće da će nas u budućnosti čekati baterije velikog kapaciteta, malih dimenzija, koje su jeftine i pritom ne zagađuju prirodu. Mi se nadamo da će ovakve vrste baterija vrlo brzo ugledati svetlost dana i postići komercijalan uspeh.

 

Izvor: TechBeat

 

Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar