| Vesti | Ostalo | Microsoft i Ministarstvo prosvete potpisali Ugovor o transformaciji obrazovanja
Ostalo

Microsoft i Ministarstvo prosvete potpisali Ugovor o transformaciji obrazovanja

Microsoft ETA

Svečanim otvaranjem novog dela Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji, obeležen je završetak Nedelje programiranja, dela globalnog pojekta „Hour of Code“. Na ceremoniji otvaranja, 12. decembra, potpisan je Ugovor o transformaciji obrazovanja – „ETA“ (Education Transformation Agreement) sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom Nedelje programiranja stručnjaci Microsofta i  Razvojnog Centra u Beogradu pružali su podršku i pomoć učenicima i nastavnicima u školama širom Srbije, u korišćenju Microsoft platformi namenjenih učenju programiranja, omogućavajući na taj način učenicima da sami kreiraju programe i aplikacije. Microsoft Nedelja programiranja i globalna inicijativa neprofitne organizacije Code.org – Hour of Code, poslali su svoju osnovnu poruku da svako može da nauči da programira. 

 

Na svečanosti povodom obeležavanja kraja ove akcije i otvaranja novog dela Razvojnog centra Microsoft-a u Beogradu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i generalni direktor Microsoft-a za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović, potpisali su Ugovor o transformaciji obrazovanja – „ETA“ (Education Transformation Agreement) – koji ima za cilj unapređenje saradnje u oblasti osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

 

Microsoft ETA 1

 

Ovim Ugovorom predviđeno je da nastavnici i škole u Srbiji mogu biti ravnopravni učesnici svetskih programa Microsoft-a kroz koje su im dostupne besplatne obuke za korišćenje IKT-a u obrazovanju, razmena lekcija i ideja za nastavnike, kao i saradnja naših škola sa drugim obrazovnim institucijama u svetu. Ugovor takođe predviđa da škole u Srbiji dobiju na besplatno korišćenje Office 365 uslugu za svoje nastavnike i učenike.

 

Microsoft ETA 2

 

Nakon svečanog otvaranja novog dela Razvojnog centra, čijim će proširenjem Microsoft povećati kapacitete tima u kojem naši stručnjaci rade na razvoju softvera koji se koriste širom sveta, organizovana je serija predavanja za učenike iz istraživačke stanice Petnica i Matematičke gimnazije. Mladi istraživači su na predavanjima upoznati sa mogućnostima koje informacione tehnologije pružaju u razvoju profesionalnih veština.

 

Izvor: Microsoft

 

Komentarišite na forumu