| Vesti | Ostalo | Lenovo Q1 finansijski izveštaj
Ostalo

Lenovo Q1 finansijski izveštaj

lenovo q1 izvestaj

Kompanija Lenovo Group objavila je rezultate za svoj prvi fiskalni kvartal završen 30. juna 2013. godine, koji pokazuju da je kompanija ostvarila kvartalni prihod od 8,8 milijardi dolara što je za deset posto više u odnosu na prethodni period. Istovremeno, procenat prihoda pre oporezivanja porastao je za 16% u odnosu na prethodni period i iznosi 215 miliona dolara, dok je zarada porasla za 23% i iznosi 174 miliona dolara. Ovim rezultatima kompanija Lenovo pokazuje da je sve čvršće drži vodeću poziciju u PC Plus eri, a njeno poslovanje raste kako geografski, tako i kada su u pitanju linije proizvoda i segmenti kupaca.

 

 

Prvi put u svojoj istoriji, kompanija Lenovo je dobila priznanje kao najveći prodavac računara na svetu i u toj delatnosti zabeležila svoj najviši do sada kvartalni udeo na tržištu od 16,7% – 1,7 poena više u odnosu na protekli period. U prvom fiskalnom kvartalu, prodaja računara ove kompanije je iznosila 12,6 miliona jedinica, što predstavlja 17-ti kvartal za redom u kom je kompanija nadmašila celokupnu industriju u kojoj je zastupljen pad od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija Lenovo je na kineskom tržištu zaradila 3,7 milijardi dolara u prvom fiskalnom kvartalu, što je porast od 5,6 odsto u odnosu na prethodni period i čini 42% svetskog prihoda kompanije. U regionu Azije i Pacifika, prihod kompanije Lenovo je iznosio 1,3 milijarde dolara za prvi kvartal, odnosno 15% svetskog prihoda kompanije. Prihod računara kompanije Lenovo u regionu u Evrope, Bliskog Istoka i Afrike porastao je za 18 odsto u prvom fiskalnom kvartalu i iznosi 1,9 milijardi dolara, odnosno 21% svetskog prihoda kompanije Lenovo.

Tokom prvog fiskalnog kvartala, Laptop računari kompanije Lenovo su dali najveći doprinos prihodu kompanije na svetskom nivou, 52% od celokupnog prihoda. Širom industrije, prodaja laptop računara je pala za 12,9% u odnosu na prethodni period, ali je uprkos tome konsolidovana prodaja kompanije Lenovo u oblasti laptop računara širom sveta u prvom fiskalnom kvartalu iznosila je 4,5 milijardi dolara, što je porast od 4,7% u odnosu na prethodni period. Prodaja Desktop računara kompanije Lenovo je bila stabilna na svetskom nivou, za razliku od pada od 9,4% u ukupnoj industriji tokom prvog fiskalnog kvartala. Konsolidovana prodaja Mobile Internet Digital Home (MIDH) proizvoda, ulključujući smart telefone i tablete porasla je tokom prvog kvartala za 105% u odnosu na prethodni period i iznosi 1,2 milijardi dolara, što predstavlja 14% ukupnog prihoda kompanje tokom kvartala.


Izvor: Lenovo

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar