| Vesti | Ostalo | Kaspersky Lab o online transakcijama
Ostalo

Kaspersky Lab o online transakcijama

Kaspersky online transakcija

Prema istraživanju koje su obavile kompanije Kaspersky Lab i B2B International, skoro trećina korisnika i dalje je nemarna pri obavljanju online transakcija. To dovodi njihov novac u rizičnu situaciju, ali takođe predstavlja i problem za banke i elektronske sisteme plaćanja ako moraju da nadoknade gubitke svojih klijenata. Da bi sveli opasnost na minimum, svi učesnici u online transakcijama treba da preduzmu odgovarajuće mere bezbednosti.

Sajber-kriminalci nisu zainteresovani samo za brojeve kreditnih kartica, već ih jako interesuju i podaci za logovanje u online bankarstvo i elektronski računi. Ipak, 26% učesnika u istraživanju u Evropi, priznalo je da malo pažnje poklanja nivoima bezbednosti sajtova na kojima unose lične i finansijske podatke. Jedan od pet korisnika ne preduzima nikakve korake da zaštiti šifru koju koristi za pristup tako osetljivim podacima. Čak 16% korisnika u Evropi izjavilo je da smatra da je sajber-kriminal krađe novca retka pojava i da se verovatno neće desiti baš njima.

 

 

U Evropi, 36% česnika čuva finansijske podatke na uređajima sa pristupom internetu. Ovo ne bi bilo toliko rizično da uvek vode računa o korišćenju posebnih programa za zaštitu sačuvanih podataka. Nažalost, oni to ne rade. Na primer, samo 47% Android pametnih telefona u Evropi ima instalirano bezbednosno rešenje za ovaj problem. Još gore, 26% pametnih telefona i 43% Android tableta nemaju čak ni osnovni oblik zaštite, kao što je korišćenje lozinke za otključavanje telefona pre upotrebe.

U međuvremenu, mnogi korisnici sreću se sa dokazima iz prve ruke da sajber-kriminalci jure finansijske podatke. U prethodnih godinu dana, 44% učesnika prijavilo je da su primili sumnjive email-ove u kojima se tvrdi da su poslati iz banke i koji traže lozinke i druge informacije. Oko 17% korisnika bilo je preusmereno na web stranice koje traže unošenje elektronskog računa kao ispravu.

Kaspersky Fraud Prevention pruža specijalizovana rešenja koja omogućavaju bankama, procesorima plaćanja i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom da spreče prevare na svojim online i mobilnim kanalima. Ova rešenja proaktivno štiite i krajnje korisnike kao i kompanije, kako bi obezbedila bezbedno iskustvo trgovine. Kaspersky Fraud Prevention rešenje blokira preuzimanje računa i pokušaje „pecanja“ podataka, ali i zaustavlja i sprečava infekcije malverom.

Kaspersky korisnicima savetuje da instaliraju bezbednosna rešenja za više platformi, kao što je Kaspersky Internet Security – multi-device 2015 koji pored pružanja generalne zaštite od sajber pretnji, ima i specijalnu alatku koja obezbeđuje online plaćanje za Windows računare – Safe Money.

 

Izvor: Kaspersky Lab

 

Komentarišite na forumu