| Vesti | Ostalo | Intel preuzima Altera kompaniju?
Ostalo

Intel preuzima Altera kompaniju?

Intel Altera

Prema nekim izvorima, Intel je u procesu pregovaranja oko preuzimanja kompanije Altera, koja se između ostalog, bavi proizvodnjom SoC rešenja (system-on-chip), programabilnih integrisanih kola (FPGA komponenti), CPLD i drugih specijalnih uređaja. Akvizicija ove kompanije bi osnažila Intelov položaj na različitim tržištima, a sama transakcija bi mogla da pređe i 10 milijardi američkih dolara, što bi predstavljalo Intelovu najveću kupovinu do sada.

Alterini proizvodi su usmereni na različite industrijske primene, a tu ne govorimo samo o čipovima, već i o softveru. Osim toga, njihovi procesori su namenjeni automobilskoj industriji, medicini, vojsci, telekomunikacijama, skladištenju, računarstvu visokih performansi itd. Sama Intel kompanija integriše Alterine FPGA komponente u određene HPC platforme ili ih čak, prema zahtevima korisnika, instalira u posebne sisteme sa Xeon procesorima. 

Preuzimanje kompanije Altera bi Intelu uveliko pomoglo da proširi svoje poslovanje bez uticaja na profitne marže. Vremenom bi Intel mogao početi i sa integracijom FPGA i CPLD tehnologija u svoje Xeon čipove, kako bi krajni korisnici imali mogućnost da sami dodaju određene sposobnosti već proizvedenim procesorima.

 

Intel Altera 1

 

Prilagođavanje procesora i platformi prema sopstvenim potrebama će pomoći Intelu da bude u trci sa više proizvođača na nivou SoC servera, baziranih na ARM arhitekturi. Ovo će Intel kompaniju eventualno staviti u poziciju da se takmiči i sa OpenPower serverima, gde prednjači IBM.

 

Intel Altera 3 T Intel Altera 2 T

 

I dok su poznate sve prednosti koje bi Intel dobio kupovinom Altere, još nije poznato šta bi sama Altera imala od toga. Ni jedna kompanija još nije dala nikakve izjave povodom mogućeg preuzimanja.

 

Izvor: KitGuru

 

Komentarišite na forumu