| Vesti | Ostalo | Intel kreirao novi sistem za komunikaciju namenjen profesoru Stivenu Hokingu
Ostalo

Intel kreirao novi sistem za komunikaciju namenjen profesoru Stivenu Hokingu

Intel Hawking

Intel je po prvi put sa profesorom Hokingom demonstrirao novu platfomu za komunikaciju koja će zameniti njegov decenijama star sistem, čime će se drastično povećati njegova sposobnost da komunicira sa svetom. Prilagodljiva platforma će biti dostupna istraživačkim i tehnološkim zajednicama od januara sledeće godine.

Istraživanjem akutnih potreba Stivena Hokinga i veoma specifičnog odnosa koji ovaj čovek ima sa mašinom, Intel je proizveo posebno osmišljeno rešenje zvano ACAT (Assistive Context Aware Toolkit), koje je unapredilo komunikaciju Hokinga sa svetom. Ovo rešenje ima potencijal da postane osnova modernog, prilagodljivog sistema koje drugi istraživači i tehnolozi mogu da koriste da pomognu onima koji imaju bolest motornog neurona (BMN) i kvadriplegiju. 

 

Hoking ima bolest motornog neurona uzrokovanu amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), stanje koje se pogoršavalo tokom godina. On je gotovo sasvim paralizovan i komunicira preko tehnologije.

Multidisciplinarni tim istraživača iz laboratorija kompanije Intel radio je više od tri godine sa Hokingom kako bi njegov trenutni komunikacioni sistem zamenili modernom tehnologijom. Hokingov doprinos je bio koristan u procesu dizajniranja i pomogao je kompaniji da sa svakim pokušajem poboljša sistem.

 

 

Kvadriplegija i BMN pogađaju preko 3 miliona ljudi širom sveta. BMN utiče na voljne aktivnosti mišića kao što su govor, hod, gutanje i uopšte pomeranje tela. Bolest napreduje, izaziva sve veći invaliditet i na kraju smrt.

Novi alat koji je kreirao Intel može da bude prilagođen i promenjen tako da odgovara različitim korisnicima. Intelov sistem je moderni softverski interfejs za istraživače i tehnologe koji mogu da kreiraju prilagodljiva rešenja koje aktivira dodir, treptaji oka, pokreti obrvama ili drugi znaci za komunikaciju za koje je korisnik sposoban.

 

Intel Hawking T

 

Kako je platforma dostupna i besplatna, Intel i Hoking se nadaju da će istraživačke i tehnološke zajednice koncentrisane na čula, predviđanje teksta, svest o kontekstu i dizajn korisničkog interfejsa i dalje razvijati i donositi nova i poboljšana rešenja na tržište.

 

Izvor: Intel

 

Komentarišite na forumu