| Vesti | Ostalo | IBM i Semtech najavljuju LoRaWAN tehnologiju za mreže velikog dometa
Ostalo

IBM i Semtech najavljuju LoRaWAN tehnologiju za mreže velikog dometa

LoRaWAN

Kompanije IBM Research i Semtech su najavile novu tehnologiju zasnovanu na energetski efikasnim mrežama velikog dometa (LPWANs), koje nude značajne prednosti u odnosu na mobilne i WiFi mreže, za obezbeđivanje komunikacija između mašina (M2M).

Godinama je ogromni potencijal koji leži u Internet of Things (IoT) – prikupljanje podataka sa uređaja, pravljenje analiza i brzo i precizno odlučivanje na osnovu njih – bio sputan tehničkim izazovima kao što su kratko trajanje baterija, kratke komunikacione daljine, visoki troškovi i nedostatak standarda. Tehnologija zvana LoRaWAN (Long Range Wide-Area Networks) sada prevazilazi ove teškoće.

Zasnovana na novoj specifikaciji i protokolu za energetski efikasne mreže velikog dometa, koje funkcionišu u nelicenciranom delu početka wireless spektra, LoRaWAN tehnologija može da poveže senzore na velikim daljinama, uz optimalno trajanje baterije i minimalnu infrastrukturu, što omogućava bolju  mobilnost, bezbednost, dvosmernost i lokalizaciju (pozicioniranje), ali i niske troškove. 

LoRaWAN 1

 

Pored podrške za LPWAN tehnologiju, IBM, Semtech i druge kompanije su takođe najavile „LoRa Alijansu“ (LoRa Alliance) – novo udruženje za podršku, razvoj i standardizaciju LoRaWAN tehnologije. LoRa Alliance ima za cilj da kombinuje hardver i softver zasnovan na LoRaWAN standardu za telekomunikacione i mrežne operatere, kojima ovo omogućava da ponude IoT usluge za preduzeća i potrošače. Od senzora i mašina do monitora i prenosivih uređaja, uskoro će povezivanje na milijarde uređaja biti jednostavno kao i slanje SMS-a lokalnom telekomunikacionom provajderu.

 

 

LoRaWAN senzori mogu da komuniciraju na daljinama od preko 100km u odgovarajućim okruženjima, 15km u tipičnim, polururalnim okruženjima i više od 2km u gusto naseljenim urbanim sredinama, sa brzinom transfera podataka od 300bit/s do 100kbit/s. Ovo ih čini pogodnim za slanje malih količina podataka, kao što su GPS koordinate i klimatski podaci koje širokopojasna mreža ne može da dosegne. Senzori takođe zahtevaju veoma malo energije za funkcionisanje – mnogi mogu da rade 10 godina ili više sa jednom AA baterijom, dok AES128 tasteri čine ometanja komunikacije i prisluškivanje gotovo nemogućim.

 

LoRaWAN 2 T

 

Telekomunikacioni i drugi mrežni operateri širom sveta vide na desetine primena za LPWAN, kao što su:

  • automati koji će moći da obaveste distributere da je proizvod rasprodat ili da je automatu potrebna popravka;
  • gradovi koji će moći da ponude pametne aparate za parking i aplikacije koje bi pomogle vozačima da pronađu parking mesta;
  • ljubitelji životinja bi mogli da prate svoje ljubimce ili da proučavaju migracione obrasce na velike daljine;
  • servisi za logistiku bi mogli da prate kontejnere sa teretom na kamionima, brodovima i vozovima;
  • kompanije koje se bave centralnim grejanjem bi mogle da dobiju automatsko upozorenje kada su kućne zalihe gasa pri kraju i sl.

 

LoRaWAN 3 T

 

“Internet of Things već menja naš svet – od bolje kontrole saobraćaja na autoputevima do veće energetske efikasnosti zgrada i proizvodnje, do smanjene stope kriminala na ulicama naših gradova”, kaže Torsten Kramp, Master Inventor u IBM Research kompaniji. “Tehnološka unapređenja, kao ovo koje predstavljamo, će pomoći da se vizija značajno pomeri unapred, proširenjem dometa, obima i dugotrajnosti senzora koji čine inteligentni svet.”

 

Izvor: IBM

Komentarišite na forumu