| Vesti | Ostalo | Facebook suočen s tužbom za kršenje prava privatnosti korisnika
Ostalo

Facebook suočen s tužbom za kršenje prava privatnosti korisnika

Facebook kazna

Facebook je u problemima jer je suočen s ozbiljnom tužbom za povredu privatnosti korisnika. Ako izgube spor, biće primorani da plate do 10 000 američkih dolara za kršenje prava privatnosti svakog pojedinačnog korisnika i to godinu dana unazad.

Sudija okružnog suda u Kaliforniji, Phyllis Hamilton, u sredu je donela odluku da je tužba protiv Facebook-a validna i da proces može na sud. Prema toj tužbi, koja je podnesena još pre dve godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanja i time prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama, kao i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije. 

 

U tužbi se navodi da kad god bi korisnici Facebook-a u privatnim porukama slali linkove za druge stranice, Facebook bi pratio te linkove i tražio informacije o korisnicima, kako bi se napravio profil online aktivnosti svakog pojedinačnog korisnika. Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na like opciju te stranice, koja je svakako već integrisana u većinu web stranica na internetu.

Iz Facebook-a su pokušali da odbace te optužbe, tvrdeći da su upadi u privatne poruke bili zakoniti, jer ne izlaze iz standardnog okvira poslovanja Facebook-a.

Sudija takvo objašnjenje nije prihvatila, pa je ukorila ovu socijalnu mrežu zbog njihove sugestije da „bilo kakva aktivnost koja donosi zaradu toj kompaniji treba biti shvaćena kao uobičajeno poslovanje“.

Facebook je sa ovakvom praksom navodno prestao 2012. godine, ali tvrde da još uvek analiziraju privatne poruke korisnika radi zaštite od virusa i spam sadržaja.

 

Izvor: DNEVNIK.hr, TweakTown

 

Komentarišite na forumu