| Vesti | Ostalo | Evropski korisnici vraćaju ispravne GTX 970 karte usled lažnog reklamiranja
Ostalo

Evropski korisnici vraćaju ispravne GTX 970 karte usled lažnog reklamiranja

GTX 970 drama

Distributeri iz Evropske Unije izveštavaju da, usled drame sa memorijom GeForce GTX 970 grafičke karte, neki korisnici vraćaju kupljene karte pod navodima „lažnog reklamiranja“, na šta imaju pravo prema EU zakonima.

Da Vas podsetimo, kompanija nVidia je objavila pogrešne specifikacije za njihovu novu GTX 970 kartu, koje se tiču memorije, a grešku su priznali tek kad su korisnici počeli masovno da se žale da karta ne iskorišćava sva 4GB memorije. GTX 970 navodno iskorišćava samo 3,5GB memorije u punoj brzini, dok preostalih 512MB radi mnogo sporije. 

 

Neki evropski izvori izveštavaju da se nVidia suočava sa velikim nezadovoljstvom prodavaca i kupaca, usled netačnih specifikacija, što bi moglo da ima puno štetnih posledica na reputaciju kompanije.

Veliki nemački prodavac PC hardvera, Caseking.de, kaže da prodavci nisu dobili nikakvo objašnjenje iz nVidia-e koje mogu da prenesu kupcima. Pritom, zakoni u većini zemalja članica EU nalažu da prodavac prihvati vraćeni proizvod uz punu novčanu nadoknadu, u slučaju da nije moguća popravka defekta ili zamena za drugu jedinicu koja radi onako kako je proizvod reklamiran, što u ovom slučaju definitivno nije moguće. Zbog toga se mogućnosti prodavaca svode na refundiranje novca nezadovoljnim kupcima, kompenzaciju u vidu nekih drugih proizvoda ili zamenu za GTX 980, ako je GTX 970 karta kupljena pre određenog datuma.

 

GTX 970 drama 1 T

 

Ovo će dovesti do širećeg lanca tužbi jer će kupci tako tužiti prodavce, koji će zatim tužiti proizvođače-partnere, a ovi samu nVidia kompaniju. U isto vreme, nVidia izdaje nezvanično obaveštenje da planira da izbaci update drajvera koji će navodno „poboljšati“ način na koji procesor iskorišćava memoriju, što bi trebalo da utiče na krajnje performanse. U kompaniji se izgleda nadaju da će problem proći sam od sebe, jer po njihovoj logici za 329 američkih dolara korisnici nemaju na šta da se žale u poređenju sa GTX 980 grafičkom kartom.

O svemu ovome možete pratiti i detaljniju diskusiju na PCAXE forumu koja prati situaciju od početka i usput možete podeliti svoje mišljenje sa ostalim članovima.

 

Izvor: TechPowerUp, KitGuru

 

Komentarišite na forumu