| Vesti | Ostalo | Crypteks USB fleš memorija
Ostalo

Crypteks USB fleš memorija

Crypteks USB

Staromodni način za čuvanje digitalnih podataka

 

Svi koji su čitali knjigu „Da Vinčijev kod“ Dena Brauna ili gledali film rađen po ovoj knjizi, znaju da je cryptex neka vrsta prenosivog trezora za tajne poruke i spise, cilindričnog oblika, kojeg otvara samo tačna šifra. Ovaj predmet je možda bio samo plod mašte autora knjige, ali je pokrenulo ideju da ovako danas možemo čuvati i digitalne podatke.

Crypteks USB je koncept na Kickstarter-u i još uvek nije zvaničan proizvod. Ipak, treba uzeti u obzir da je ovaj predlog već podržan sa preko 196 000 američkih dolara, a cilj je bio da se obezbedi više od 12 000 dolara, pa ne sumnjamo da će uskoro ugledati svetlost dana kao pravi proizvod. 

 

Crypteks USB fleš memorija je smeštena u cryptex izrađen od anodizovanog aluminijuma visokog kvaliteta, čije su dimenzije 78,7 x 27,9mm. Zaštićen je šifrom od pet karaktera abecede koju sami postavljate. Tačna šifra otvara „cryptex“ i tada možete izvaditi USB fleš.

 

Crypteks USB 1

 

Međutim, sam fleš ima dodatnu „modernu“ zaštitu u vidu AES enkripcije podataka od 256 bita, koja je odobrena čak i za čuvanje Top Secret dokumenata. Pored svega ovoga, Crypteks USB ima podešavanje za read-only mod kako bi se korisnici osigurali da nikakvi neželjeni podaci neće završiti na njihovoj fleš memoriji.

 

Crypteks USB 2

 

Ova USB fleš memorija će biti dostupna u kapacitetima od 4GB, 8GB i 16GB, a nažalost postoji samo u varijanti sa USB 2.0 interfejsom. Verzije od 4GB i 8GB dolaze u srebrnoj boji, a verzija od 16GB u crnoj (Special Edition), s tim da za 8GB treba da izdvojite 130$, a za 16GB čak 200$.

 

 

Dakle, ukoliko posedujete podatke koji su „Top Secret“ ili ste samo paranoični, znate šta Vam je činiti kada se Crypteks USB pojavi na tržištu.

 

Izvor: GSM Arena

 

Komentarišite na forumu