| Vesti | Ostalo | Canon razvio CMOS senzor APS-H veličine
Ostalo

Canon razvio CMOS senzor APS-H veličine

Canon CMOS

Kompanija Canon je objavila da su uspešno razvili CMOS senzor APS-H veličine (otprilike 29,2 x 20,2mm) koji se sastoji od oko 250 miliona piksela (19 580 x 12 600 piksela), što je najveći broj piksela do sada za CMOS senzor manji od senzora punog kadra, čija je veličina ekvivalentna 35mm filmu.

Kad je novorazvijeni senzor bio ugrađen u fotoaparat, bio je u stanju da zabeleži fotografije na kojima se mogao pročitati natpis na avionu koji je leteo na udaljenosti od oko 18km od mesta snimanja. 

Kod CMOS senzora povećanje u broju piksela rezultira većom količinom signala, koja s druge strane može uzrokovati probleme kao što su kašnjenje signala i manji nedostaci u sinhronizaciji. Novi CMOS senzor koji je razvio Canon, uprkos izuzetno velikom broju piksela, postiže ultra-visoku brzinu očitavanja signala od 1,25 milijardi piksela u sekundi, zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektronskih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala. U skladu s tim, novi senzor omogućava snimanje videa s ultra-visokim brojem piksela, brzinom od 5 FPS-a. Canon je ovde primenio svoje senzorske tehnologije razvijane kroz mnogo godina da bi stvorio arhitekturu prilagođenu minijaturizovanim pikselima, koja nudi grafičke performanse visoke osetljivosti sa malom količinom šuma.

 

Canon CMOS 1 T

 

Videozapis koji je zabeležila kamera opremljena CMOS senzorom od otprilike 250 megapiksela postigao je rezoluciju od oko 125 puta veću od Full HD video zapisa (1920 x 1080) i oko 30 puta veću od 4K video zapisa (3840 x 2160). Izuzetno visoka rezolucija senzora korisnicima omogućava da izrežu i povećaju sliku bez žrtvovanja rezolucije i jasnoće.

 

Canon CMOS 2 T

 

Canon razmatra primenu ove tehnologije u specijalizovanim alatima za nadzor i sprečavanje zločina, mernim instrumentima ultra-visoke rezolucije i drugoj industrijskoj opremi, kao i na području vizuelnog izražavanja.

 

Izvor: Canon

 

Komentarišite na forumu