Quantcast

uto

10

jan

2017

Vega: Nova AMD-ova grafička arhitektura za sve moguće vrste procesiranja Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

AMD-Vega-GPU w HBM2

AMD je otkrio preliminarne detalje svoje nove grafičke arhitekture, poznate pod kodnim imenom “Vega”. Razvoj ove, potpuno nove, arhitekture je započet pre 5 godina, odmah nakon što smo tada lansirali čuvenu i prepoznatljivu “GCN arhitekturu. Vega grafička arhitektura donosi potpuno nove mogućnosti u svet PC gejminga, profesionalnog dizajna i mašinske inteligencije.

Revolucionarni memorijski podsistem, koji donosi Vega arhitektura, omogućava procesiranje masivnih skupova podataka, raspoređenih kroz različite tipove memorija. Visoko-propusni keš kontroler, koji se nalazi u Vega baziranim GPU-ovima, može da pristupa kešu na samom GPU pakovanju, ili van njega, putem fleksibilnog i programabilnog načina, koristeći fino granularne delove informacija.

 

„Neverovatno je videti kako GPU-ovi rešavaju informacijske probleme koji se mere u gigabajtima, kada je reč o gejmingu, odnosno u eksabajtima, kada je u pitanju mašinska inteligencija. Mi smo dizajnirali Vega arhitekturu, kako bi bila fleksibilna i spremna da rešava neverovatno širok dijapazon problema, ne samo sada, već i u narednih pet godina! Naš visoko-propusni keš je krucijalna inovacija, koja ima potencijal da promeni kompletno GPU tržište“, istakao je Raža Koduri, stariji potpredsednika i glavni arhitekta Radeon Technologies Grupe u okviru AMD-a.

 

VEGA 1

 

Vega arhitektura omogućava potpuno novu memorijsku hijerarhiju za GPU. Ovaj radikalni pristup, dolazi u formi potpuno novog kontrolera visoko-propusnog keša. Keš čini najnaprednija HBM2 tehnologija, koja može da prebaci terabajte podataka svake sekunde, udvostručujući propustnu moć po pinu, naspram prve HBM generacije. HBM2 takođe omogućava mnogo veći kapacitet uz duplo manje fizičkog prostora koji zauzima GDDR5 memorija. Vega arhitektura je optimizovana za striming velike količine podataka i može da radi sa različitim tipovima memorije, uz mogućnost adresiranja čak 512 terabajta.

 

VEGA 3

 

Današnje igre i profesionalne aplikacije koriste neverovatno kompleksne skupove geometrijskih primitiva. Stotine miliona poligona u svakom mogućem frejmu, imaju „žičanu strukturu“ toliko detaljnu i gustu, da često više poligona se renderuje zarad jednog piksela. Vegina nova generacija geometrijskog „cevovoda“ za procesiranje poligona, omogućava programeru neverovatnu efikasnost u postupku procesiranja ove kompleksne geometrije. Pri tome propusna moć naspram prethodne arhitekture je uvećana za više od 200%! Takođe Vega poseduje potpuno novi „distributer opterećenja“, koji inteligentno i uz konzistentne performanse, „hrani“ geometrijsku „pokretnu traku“.

 

VEGA 5

 

U samom jezgru Vega arhitekture je potpuno nova generacija „računarskog motora“ (compute engine), napravljenog na fleksibilnim računarskim (compute) jedinicama, koje prirodno mogu da procesiraju 8-bitne, 16-bitne, 32-bitne ili 64-bitne operacije u svakom taktu. Ove računarske jedinice su optimizovane da postignu značajno više radne taktovenego li prethodna generacija. Njihova podrška za različite tipove podataka, čini Vega arhitekturu svestranom za sasvim različite tipove procesiranja.

 

VEGA 8

 

Novi motor za procesiranje piksela, unutar Vega GPU-a, koristi tzv. DSB Resterajzer (Draw Stream Binning), koji je dizajniran da unapredi performanse i poveća efikasnost. Novi piksel motor omogućava „uhvati jednom – osenči jednom“ piksele, koristeći pametni keš za sortiranje, koji se nalazi na samom GPU-u i rano „odbijanje“ procesiranja piksela koji se ne vide u sceni. Najprostije rečeno, Vegin „piksel motor“ je sada korisnik ili ti klijent L2 keš memorije na samom GPU-u. Ovakav pristup omogućava značajno redukovanje bespotrebnog posla koji se u slučaju GPU-a ogleda u čestom „čitaj-nakon-upisa“ operacija.

 

VEGA 7

 

 

Komentarišite na forumu...