| Vesti | Hardver | Shuttle osvežio XS seriju računara sa dva nova modela – XS35V5 Pro i XS36V5
Hardver

Shuttle osvežio XS seriju računara sa dva nova modela – XS35V5 Pro i XS36V5

Shuttle XS

Kompanija Shuttle je pre pet godina izbacila XS seriju računara koji ne koriste ventilatore, a ovi računari ujedno imaju i najduži „staž“ među Shuttle proizvodima. Zato su u kompaniji odlučili da na tržište redovno plasiraju nove verzije XS35 i XS36 modela, koje će doneti nove funkcije, a ovoga puta su osveženi modeli peta generacija XS računara. Radi se o veoma malim računarima, zapremine od svega jednog litra.

Iako oba nova modela, XS35V5 Pro i XS36V5, imaju slične platforme, razlikuju se u izgledu i pojedinim karakteristikama. I jedna i druga verzija dolaze sa Intel Celeron N3050 dual-core procesorima, klokovanim na 1,6GHz, i podržavaju do 8GB DDR3L memorije na jednom SO-DIMM slotu. Takođe, dolaze sa čitačem kartica i nude već ugrađeni WLAN i Intel Gigabit Ethernet, a od priključaka imaju po dva USB 3.0 i tri USB 2.0 porta, po jedan HDMI i DisplayPort, a VGA i audio konektori se naravno nalaze sa prednje i zadnje strane kućišta. 

  

Shuttle XS 1 T Shuttle XS 2 T

 

Unutar XS35V5 Pro računara možete pronaći konvencionalni USB 2.0 priključak u koji staje USB stik ili neki drugi USB uređaji za nadogradnju sistema, dok su dva serijska interfejsa na prednjem panelu XS36V5 modela idealna za upravljanje sistemom ili uređajima.

 

Shuttle XS 3 T Shuttle XS 4 T

 

Kada govorimo o energetskoj potrošnji, novi XS modeli pokazuju svoju glavnu svrhu. U pitanju su prave „štediše“ koje troše manje od 9W za vreme rada, u svojoj osnovnoj konfiguraciji. A s obzirom da ne koriste ventilatore, pored uštede energije mogu da se pohvale i pouzdanošću prilikom neprestanog (24/7) rada, kao i tišinom.

 

Shuttle XS 5 T Shuttle XS 6 T

 

Ovi Barebone PC računari su prvi modeli u okviru XS serije koji podržavaju paralelno povezivanje do tri monitora, zahvaljujući HDMI, DisplayPort i VGA priključcima. Za razliku od svojih prethodnika, XS35V5 Pro nudi elegantniji i moderniji dizajn sa kućištem od brušenog aluminijuma, pa se ovaj model estetski najviše ističe u okviru XS serije.

 

Shuttle XS 7 T Shuttle XS 8 T

 

Model XS36V5 ima širinu od svega 36mm i nudi prostor za instalaciju jednog 2,5″ SATA uređaja sa brzinom od 6Gbit/s, dok XS35V5 Pro model, koji je nešto širi (38,5mm), nudi prostor i za jedan dodatni slimline drive ili za drugi 2,5″ uređaj, ukoliko instalirate zasebni ram za montažu.

 

Shuttle XS 9 T Shuttle XS 10 T

 

Opcioni dodaci koji se zasebno kupuju uključuju VESA nosače (PV01 za XS35V5 Pro, odnosno PV03 za XS36V5), kao i već pomenuti ram za montažu drugog 2,5″ uređaja (PHD2 za model XS35V5 Pro).

 

Shuttle XS 11 T Shuttle XS 12 T

 

Peporučena maloprodajna cena za Shuttle XS35V5 Pro Barebone računar iznosi 182 evra, a za Shuttle XS36V5 Barebone, 181 evro. Oba modela se već mogu naći u prodaji širom Evrope.

 

Izvor: Shuttle

 

Komentarišite na forumu