| Vesti | Hardver | Sapphire pušta u prodaju Nitro+ RX 480 grafičku kartu
Hardver

Sapphire pušta u prodaju Nitro+ RX 480 grafičku kartu

Sapphire Nitro RX 480

Kompanija Sapphire je pre par dana pustila u prodaju svoju novu Nitro+ RX 480 grafičku kartu. Novi dizajn bi trebao da otkloni sve nedostatke na polju hlađenja i ograničene potrošnje, koje je imao referentni dizajn RX 480.

Glavne novine koje se mogu primetiti kod Nitro+ RX 480 je upotreba 8pin PCIe naponskog konektora, kao i „Dual-X“ rashladnog rešenja, koje će obezbediti tih i osetno hladniji rad grafičke karte, ali i značajno bolje performanse kada je to potrebno. Sapphire Nitro+RX 480 je  dostupna u verzijama od 4GB i 8GB video memorije.

 

Sapphire Nitro+ RX 480 grafička karta će imati fabričke frekvencije jezgra od 1342MHz za verziju od 8GB, dok će verzija sa 4GB memorije imati nešto nižu frekvenciju od 1306MHz. Ista analogija važi i za frekvenciju memorije, te model sa 8GB memorije drži frekvenciju od 2000MHz, dok model sa 4GB ima osetno nižu frekvenciju od 1750MHz.

 

Sapphire Nitro RX 480 1 T Sapphire Nitro RX 480 2 T

 

Pored značajno većih frekvencija, Nitro+ RX 480 donosi unapređeno hlađenje sa svojim „Dual-X“ rashladnim sistemom koji poseduje dva 95mm ventilatora sa duplim kugličnim ležajevima za 85% duži životni vek. Lopatice ventilaora su takođe dorađene, te sada proizvode 10% manje buke u odnosu na predhodnu generaciju.

 

 

Inžinjeri u Sapphire-u su utvrdili da su ventilatori najslabija karika u rashladnom sistemu grafičkih karti i da njihovo propadanje u najvećem broju doprinosi cifri reklamiranih grafičik karti. Tom problemu su pristupili sa drugačijom filozofijom. Novi „Fan Service“  i „Quick Connect“ sistem omogućava lako skidanje, čišćenje ili zamenu pokvarenog ventilatora skidanjem samo jednog srafa. Te sada u slučaju kvara ventilatora, nije potrebno slati čitavu grafiku kartu na servis, već će Sapphire ili ovlašćeni servis poslati zamenski ventilator na vašu kućnu adresu.

 

Sapphire Nitro RX 480 4 T Sapphire Nitro RX 480 6 T Sapphire Nitro RX 480 8 T

 

Estetika nije zapostavljena, te nova Nitro+ RX 480 poseduje fino oslikan backplate, kao i „NITRO Glow“ RGB osvetljenje koje  je moguće kontrolisati iz softvera. Naprednim korisnicima je omogućeno izvlačenje dodatnih performansi iz svog primerka sa 8pin PCIe napnskim konektorom i jedinstvenim „Black Diamond“ zavojnicama četvrte generacije koje su za 15% hladnije u odnosu na svoje predhodnike.

 

Sapphire Nitro RX 480 3

 

Sa izlaskom nove karte, biće dostupna i nova verzija Sapphire TriXX softvera za overklokovanje, a sada i održavanje grafičke karte. TriXX će posedovati novu opciju, „Fan Check“, koji omogućava proveru stanja ventilatora na grafičkoj karti, radi blagovremene zamene i održavanja ako je to potrebno.

 

Izvor: Sapphire

 

Komentarišite na forumu