| Vesti | Hardver | SAPPHIRE predstavlja Vapor-X R9 290X grafičku kartu
Hardver

SAPPHIRE predstavlja Vapor-X R9 290X grafičku kartu

SAPPHIRE Vapor-X R9 290X

SAPPHIRE je predstavio novi model R9 serije grafičkih karti – VAPOR-X R9 290X 8GB GDDR5, koji se zasniva na AMD-ovoj GCN arhitekturi (Graphics Core Next) sa 2816 stream procesora. Ova grafička karta predstavlja overklokovanu ediciju i nudi 8GB GDDR5 memorije koja radi na 1375MHz (efektivnih 5,5GB/s) i takt GPU-a od 1030MHz.

Za hlađenje ove grafičke karte zadužena je SAPPHIRE Vapor-X tehnologija koja je razvijena sa namerom da obezbedi što efikasniji sistem hlađenja uz što manje buke. Suština ove tehnologije, kada je primenjena na grafičke karte, je u parenoj komori (tzv. vapor chamber) koja je smeštena između procesora i hladnjaka kako bi osigurala što bolji prenos toplote. 

 

Novi Vapor-X hladnjak primenjuje SAPPHIRE Tri-X strukturu koja se sastoji od pet toplotnih cevi i tri 90mm ventilatora. Glavna toplotna cev je debela 10mm, naredne dve su debele po 8mm, a preostale dve po 6mm. Još jedna karakteristika ovog hladnjaka je što odvodi i toplotu sa same štampane ploče. Ovo je postignuto tako što je duž ivice štampane ploče jedan deo proširen i jedan od bakarnih slojeva je ogoljen. Direktno na taj bakarni sloj je postavljen dodatni hladnjak.

 

SAPPHIRE Vapor-X R9 290X 1 T SAPPHIRE Vapor-X R9 290X 2 T

 

Ova grafička karta je opremljena digitalnom Aero10 naponskom sekcijom sa 10 faza koja koristi  Direct-FET tehnologiju za napajanje procesora i memorije. Tu su i SAPPHIRE Black Diamond zavojnice i solid elektrolitski kondenzatori.

 

SAPPHIRE Vapor-X R9 290X 3 T SAPPHIRE Vapor-X R9 290X 4 T

 

Vapor-X modeli grafičkih karti dolaze sa IFC opcijom (Intelligent Fan Control) koja omogućava rad samo jednog ventilatora prilikom korišćenja nekih manje zahtevnih aplikacija, a sa porastom GPU temperature kod zahtevnijih zadataka aktiviraće se svi ventilatori. Gejmeri i entuzijasti na raspolaganju imaju prekidač sa kojim IFC opciju mogu držati isključenom (IFC override switch).

 

SAPPHIRE Vapor-X R9 290X 5 T SAPPHIRE Vapor-X R9 290X 6 T

 

Vapor-X R9 290X grafička karta nudi i vizuelnu indikaciju temperature, u vidu boje LED osvetljenja SAPPHIRE logo-a na strani karte – od plave boje kada je karta hladna, preko žute, pa do crvene kada je vruća.

SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X karta ima Dual BIOS, a od priključaka: dva Dual-Link DVI-D, jedan HDMI 1.4a i jedan DisplayPort 1.2. Ova karta zato nudi mogućnost upotrebe tri monitora u Eyefinity postavci ili najnovijih 4K monitora.

 

Izvor: SAPPHIRE

 

Komentarišite na forumu