| Vesti | Hardver | Procurele cene ATI Radeon 5850, 5870 i 5870X2 karti
Hardver

Procurele cene ATI Radeon 5850, 5870 i 5870X2 karti

ati

AMD će sledeće nedelje otkriti svoj novi line-up karti, od najslabije do najjače, zajedno sa tri modela koji će krenuti na put ka radnjama. ATI Evergreen familija grafičkih karti će se pojaviti u obliku više karti koje će pokrivati ponudu od najslabijih do najjačih kompjuterskih konfiguracija. Kako to obično biva, karte neće biti dostupne istog datuma kada se budu pojavile, ali će bez obzira na to objaviti sve modele ciljajući tako na problem slabije dostupnosti u celom svetu za svaku kartu.

U javnosti je bilo priča o tome da će nova generacija izaći pod nazivom Radeon 7, ali ATI nastavlja tradiciju imenovanja još od serije X1K i tako nastavljaju logičan naziv svojih proizvoda, u ovom slučaju Radeon-a HD 5850, 5870 itd.

Najača varijanta karte će se zvati Radeon HD 5870X2, i ovde se radi o „single“ PCB-u, na kom će se nalaziti dve GPU jedinice po ceni od 599$. Ova cifra je idalje za 50$ manja od cene nVidia modela GTX 280 u periodu kada je se pojavila (čija je cena bila bezobrazno visokih 649$), i bez obzira na ovu cenu koja je realno visoka, ne treba da zaboravimo da se ovde radi o TOP modelu grafičke karte nove generacije.

Bez nekog naročitog razloga, margina od 499$ ostaje bez ponude karte ovoga puta. Pretpostavka je da će ovaj cenovni rang biti ostavljen za Radeon 5870 koji će imati fabričko vodeno hlađenje, a ono što je verovatnije je to da će se spustiti cena modelu 5850X2 jednom kada se nVidia pojavi sa svojim konkurentskim modelima. Radeon HD 5870 će se dakle pojaviti po ceni iymeđu 379$ i 399$, dok će entry level model, Radeon HD 5850, pojaviti sa cenom od 279$ do 299$.

2_RV870_300

Očekuje se da prvi modeli dolaziti bez popularnih MIR (mail in rebates) popusta, dakle cenovno u rangu 299-399-599$, iz razloga što čekaju pojavu nV GT300 čipa i zato što ATI ne želi da se zaustavi u svom momentumu i želi da uvereno vlada na ovom tržištu svojom ponudom. Po navodima izvora bliskih samoj kompaniji, oni žele da lagnao ppodede nVidia-u i učine sebe vladarima GPU tržišta.

Iako je čip poprilično veliki i rotiran na isti način kao ATI R600 GPU, čini se da je ATI napravio poprilično dobar „yield“ samog čipa, te će se zbog toga na tržištu pojaviti veliki broj istih i samim tim izgubiti manje vremena na dotezanje i „face-lifting“ čipa. Ovo bi upravo trebalo da obezbedi dovoljno veliku ponudu svim proizvođačima i partnerima koji će praviti grafičke karte zasnovane na RV870.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je navodno odlično usavršila proizvodni proces još na prvim „batch-evima“ ovih čipova. Ovo dosta ide u prilog ATI-ju iz razloga što Evergreen familija proizvoda treba da „drži vodu“ u consumer segmentu sve do pojave Buldozer arhitekture koja je najavljena za 2011. godinu. U neku ruku, ATI planira da ponovo uzmu krunu koju su dobili 2002. godine izbacivanjem prvog DirectX 9 čipa.

Ovo sve dovodi do jedno zanimljive konstatacije: u proteklih sedam godina, nVidia je bila samouvereni vladar u DirectX 8 verziji karti (GeForce 3) i DirectX 10 (GeForce 8800), dok je ATI briljirao sa svojim DiectX 9 kartama (Radeon 9700) i sada ima dobre izglede da to uradi i sa DirectX 11 familijom (Radeon HD 5000). Nakon svega, DirectX 11 se podrazumeva kao ključni API za nadolazeće generacije ne samo računara, već i konzola. Ko god da dobije Xbox 3 ugovor, proizvodiće se delovi koji će imati podršku za DirectX 11, a slična stvar će se desiti i sa ostalim konzolama na tržištu, sa tim da će one koristiti open API-je kao što su OpenGL i OpenCL.

2_ati-ruby1

Sada se čini da je jedini pravi izazov za AMD/ATI situacija kada su custom rešenja proizvoiđača u pitanju, iz prostog razloga što nVidia ima dosta bolji marketing na ovom polju. Jedan od primera je skoršnja World Record Breaking platforma o kojoj možete više pročitati ovde.

Ako ATI-ju pođe za rukom da prave ovakve karte, kao što je EVGA sa tri 6-pin konektora, i proizvode sličnim tome, nVidia će zaista imati dosta razloga za brigu.

 

Izvor: brightsideofnews

 

Komentarišite na forumu

 

 

Nenad Zarić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar