| Vesti | Hardver | Pascal arhitektura ima probleme sa butovanjem kada se koristi DVI konektor
Hardver

Pascal arhitektura ima probleme sa butovanjem kada se koristi DVI konektor

Pascal arhitektura ima probleme sa butom pri velikom pixel kloku preko DVI

Korisnici koji su povezivali svoje monitore sa novim GTX 1070 i GTX 1080 grafičkim kartama koristeći DL-DVI konektor, iskusili su problem prilikom butovanja svog računara. Utvrđeno je da do tog problema dolazi kada se koristi piksel klok viši od 330MHz.

U početku se mislilo da se problem ispoljava samo kod FE (Founders Edition) verzije GTX 1070 i GTX 1080, ali se on takođe pojavljuje i kod nereferentnih dizajna tih grafičkih karti.

Jedan korisnik nereferentne GTX 1070 je primetio da ako je podešena frekvencija osvežavanja ekrana njegovog monitora veća od 81Hz (što odgovara piksel kloku od 330MHz), njegov računar nije uspevao pravilno da butuje Windows. Umesto uvodnog ekrana od Windows-a, korisnik bi video raznobojni ekran i ne bi uspevao da uđe u Windows.

 

Pascal arhitektura ima probleme sa butom pri velikom pixel kloku preko DVI 1 Pascal arhitektura ima probleme sa butom pri velikom pixel kloku preko DVI 2

 

BIOS bi se normalno prikazivao bez ikakvih problema jer funkcioniše na manjoj rezoluciji. Ovaj problem je primećen i na GTX 1080 i reprodukovan je od strane brojnih korisnika. Računar međutim može da se butuje normalno na nižim frekvencijama osvežavanja, te da se po uspešnom ulasku u Windows podigne frekvencija osvežavanja na željenu, ali to povlači za sobom da mora da se vraća frekvencija na nižu vrednost pri svakom gašenju/resetu. Drugi zaobilazni put je korišćenje Display Port-a za povezivanje monitora sa visokom fekvencijom osvežavanja ekrana.

 

Izvor: TechPowerUp

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar