| Vesti | Hardver | Otkriven Intelov plan razvoja desktop procesora
Hardver

Otkriven Intelov plan razvoja desktop procesora

Intel Roadmap 2014-2016

Detalji Intelove prezentacije koja je održana tokom tehnološke konferencije 3D Revolution 2014 procureli su na internet i uglavnom potvrdili nagađanja u vezi dolazećih procesora. Što se tiče high-end desktop segmenta, Intel planira da potencira i7 Ivy Bridge-E tokom trećeg kvartala 2014. i predstavi naslednika u vidu Haswell-E procesora krajem trećeg ili početkom četvrtog kvartala tekuće godine, najverovatnije u septembru. Haswell-E će koristiti novo LGA2011-3 podnožje i biće podržan X99 Express čipsetom, a sa njim će se omasoviti i upotreba DDR4 memorijskih modula. Intel namerava da Haswell-E održi na tržištu sve do kraja trećeg kvartala 2015. godine, nakon čega planira da plasira i7 Broadwell-E koji koristi isto podnožje i čipset, ali je izrađen u 14-nm tehnologiji.

 

 

Intel je nedavno predstavio Haswell Refresh procesore, a 25. juna u prodaju pušta njihove otključane varijante pod kodnim imenom Devil‘s Canyon. Intelov čipset serije 9 je prvobitno predviđen da stupi u prodaju uporedo sa Broadwell 14 nm procesorima koji bi u odnosu na Haswell doneli otprilike isti dobitak u performansama kao što je svojevremeno Ivy Bridge doneo blagi napredak u poređenju sa Sandy Bridge procesorima. Broadwell čipovi se očekuju tokom prvog kvartala 2015. godine i uz adekvatan BIOS apdejt radiće i sa postojećim LGA1150 pločama.

Sredinom 2015. godine, verovatno dok Computex bude bio u toku, Intel planira da predstavi novu generaciju procesora pod kodnim imenom Skylake. Po svemu sudeći, Intel će predstaviti otključane K verzije Broadwell procesora tokom prvog kvartala 2015. dok će otključani Skylake primerci biti predstavljeni tek 2016. pa će overklokeri morati neko vreme da se zadovolje Broadwell procesorima. Skylake će doneti i novo podnožje – LGA 1151.

U segmentu desktop procesora niske potrošnje koji ne premašuju 25W TDP, Intel u narednih nekoliko meseci planira da predstavi BGA čipove zasnovane na Broadwell arhitekturi, a sredinom 2015. naslediće ih Skylake čipovi u BGA pakovanju. Intel u J segmentu entry-level procesora napušta Atom brend, Celeron i Pentium BayTrail-D biće podržani do kasnog decembra, a na početku 2015. godine Braswell-D će preuzeti vodeću ulogu u ovom segmentu.

 

Izvor: TechPowerUp

 

Komentarišite na forumu…

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar