| Vesti | Hardver | Leap Motion kontroler
Hardver

Leap Motion kontroler

Leap Motion Controller

Kako radi Leap Motion kontroler i šta sve može?

 

Pre neki dan smo imali vest o Thalmic Labs Myo narukvici, koja bi mogla da zameni kompjuterski miš u pojedinim aplikacijama. Danas je red došao na jedan sličan, ali i dovoljno različit koncept u vidu Leap Motion platforme.

Leap Motion platforma je prešla dug put od najranijeg hardverskog prototipa do onoga što predstavlja danas. Ako ste se pitali kako ova tehnologija radi, saznaćete kako podaci sa senzora prelaze u korisne informacije koje programeri mogu iskoristiti u svojim aplikacijama.

Sve ovo je do detalja objašnjeno na njihovom blogu, i što se tiče hardvera Leap Motion kontroler je zapravo vrlo jednostavan. Srce uređaja se sastoji od dve kamere i tri infracrvena LED-a.

Zahvaljujući širokougaonim sočivima uređaj ima veliki interakcioni prostor oblika obrnute piramide. Domet po visini je ograničen na otprilike 60 cm iznad uređaja. Kontroler uređaja u svoju memoriju upisuje pročitane podatke sa senzora i vrši sva neophodna korigovanja. Ovi podaci se zatim šalju preko USB porta u Leap Motion softver za praćenje.

Jedan od izazova na koje su naišli inženjeri Leap Motiona su da izvori ili reflektori infracrvenog svetla otežavaju raspoznavanje ruku i prstiju. U procesu razvoja su ovakvi problemi gotovo rešeni.

 

Leap Motion Controller 1

 

Što se tiče softvera, dobijeni podaci se uz pomoć komplikovanih matematičkih operacija obrađuju, ali se ne generiše depth mapa. Leap Motion Service je softver koji obrađuje slike. Posle obrade pozadinskih objekata (npr. glava korisnika) i osvetljenja, slike se analiziraju kako bi se rekonstruisala 3D reprezentacija onoga što uređaj „vidi“.

Detaljnije objašnjenje načina na koji ovaj uređaj funkcioniše možete pronaći na blogu na sledećem linku, a kao što možete videti na video materijalu ispod igranje igara sa Leap Motion-om može biti jedno prijatno iskustvo.

 

 


Naravno da nije sve u igranju igara i Leap Motion se može koristiti i za ozbiljan rad, kao i za interaktivno učenje koje je daleko zanimljivije nego standardan način „bubanja“.

Leap Motion se može koristiti uz PC ili Mac računar i njegova cena iznosi 89,99€, a u tu cenu je uključen pristup Leap Motion App Store-u sa oko 150 aplikacija, od kojih su mnoge besplatne.

 

Izvor: Leap Motion

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar