| Vesti | Hardver | HGST proširuje ponudu HDD uređaja ispunjenih helijumom
Hardver

HGST proširuje ponudu HDD uređaja ispunjenih helijumom

HGST Helium HDDs

Kompanija HGST se pohvalila da su jedini proizvođač hard diskova sa praktično testiranim proizvodima čija je pouzdanost procenjena na 2,5 miliona časova prosečnog vremena između kvarova (MTBF – mean time between failure). Kompanija se nada da će njihovi helijumski HDD uređaji postati redovni izbor za primene u data centrima, gde su gustina zapisa, pouzdanost i energetska efikasnost od najvećeg značaja.

HGST sada na tržište izbacuje drugu generaciju uređaja sa HelioSeal platformom i preusmerava se na rastuću oblast primene u cloud računarstvu i mainstream data centrima. Iz kompanije tvrde da je njihova HelioSeal platforma jedina tehnologija koja omogućava pouzdanost bez premca i veće memorijske kapacitete na standardnom 3,5-inčnom HDD uređaju, uz istovremeno smanjenje potrošnje i temperature. 

Kompanija HGST je tehnologiju punjenja helijumom prvi put predstavila 2013. godine, a sada, sa drugom generacijom uređaja, povećavaju proizvodnju Ultrastar He8 HDD-a od 8TB i izbacuju novi model od 10TB. Zahvaljujući HelioSeal tehnologiji, uređaji ovakvog kapaciteta mogu da rade na standardnih 7200 RPM-a i tako uštede energiju.

 

HGST Helium HDDs 1

 

HGST helijumski hard diskovi su hermetički zatvoreni, što sprečava ulazak vazduha, vlage i drugih materija, zbog čega ovi uređaji mogu da se koriste i u surovim okruženjima. Pritom helijum, kojim je ispunjena unutrašnjost, umanjuje vibracije i podrhtavanje diska, što najviše utiče na pouzdanost.

Pored HelioSeal tehnologije, primenjene na postojećim Ultrastar He8 i Ultrastar He6 hard diskovima, HGST kod novih HDD-a od 10TB primenjuje i tzv. Shingled Magnetic Recording (SMR) tehnologiju.

Uzorci novih hard diskova od 10TB su već kod odabranih kupaca, ali HGST još nije zvanično izneo detalje oko cene i dostupnosti.

 

Izvor: TechPowerUp

 

Komentarišite na forumu