| Vesti | Hardver | Haswell-E na vidiku
Hardver

Haswell-E na vidiku

Intel Core Haswell-E

Intel je odlučio da malo porani sa predstavljanjem sledeće generacije mikroprocesora namenjenih entuzijastima. Novi Core i7 Extreme „Haswell-E“ čipovi će biti predstavljeni na Computex Taipei sajmu, u junu 2014., uporedo sa Intel X99 baziranim matičnim pločama.

 

 

„Haswell-E“ će biti Intel-ov prvi desktop procesor koji će imati do 8 jezgara sa Hyper-Threading tehnologijom. Novi čipovi će biti opremljeni sa 20MB L3 keša, quad-channel DDR4 kontrolerom (maksimalne brzine 2133MHz-a), Turbo Boost 2 tehnologijom, kao i sa 40 integrisanih PCI Express 3.0 linija. Novi procesori će se bazirati na Haswell mikroarhitekturi i proizvodiće se u 22nm procesu.

 

Intel Core Haswell-E 1

 

Core i7 „Haswell-E“ procesori će imati oznaku serije 5000 i biće kompatibilni sa X99 čipsetom i LGA2011-3 podnožjem. Platforma će biti iskrojena po potrebama entuzijasta sa veoma bogatom podrškom za overklokovanje, imaće do pet PCIe 2.0/3.0 uređaja u x8 režimu, deset SATA 6Gb/s portova, šest USB 3.0 portova (do ukupno 14 USB portova) i razne tehnologije kao što su Rapid Storage i Rapid Recover.

 

Intel Core Haswell-E 2

 

Pojava Core i7 „Haswell-E“ procesora je bila zacrtana za treći kvartal 2014., negde u avgustu ili septembru. Međutim, taj datum je pomeren, pa ćemo Core i7 „Haswell-E“ videti već na ovogodišnjem Computex-u, a ubrzo nakon sajma će se pojaviti i u prodaji.

 

Intel Core Haswell-E 3

 

Nova serija procesora će doneti i nove matične ploče sa raznim inovacijama i overklok opcijama, kao što su Thunderbolt 2.0, 802.11ac WiFi i napredna integrisana audio rešenja. Ovo naravno znači da će i proizvođači DDR4 memorija morati malo da ubrzaju stvari.

 

Izvor: www.vr-zone.com i www.kitguru.net

 

Komentarišite na forumu…