| Vesti | Hardver | GIGABYTE matične ploče serije 100 usvajaju novi Intel USB 3.1 kontroler
Hardver

GIGABYTE matične ploče serije 100 usvajaju novi Intel USB 3.1 kontroler

GIGABYTE 100 Series

GIGABYTE najavljuje da će njihova 100 serija matičnih ploča biti prva na svetu opremljena novim Intel USB 3.1 I/O kontrolerom, kao najbolje I/O rešenje preko konektora tipa C. Nove GIGABYTE matične ploče su spremne za Intelovu 6. generaciju Core procesora i nudiće više mogućnosti povezivanja od drugih I/O kontrolera, a u budućnosti i DisplayPort 1.2 i Thunderbolt 3 konekciju. Sve ovo je postignuto zahvaljujući popularnom „Type-C“ priključku simetričnog oblika koji nudi velike mogućnosti za povezivanje.

Korišćenjem PCIe Gen.3 x4 linija od čipseta i linija koje se inače koriste za video prikaz procesora, Intelov USB 3.1 kontroler je sposoban da isporuči ukupni protok od 40Gb/s. Kada je konfigurisan tako da kontroliše dvostruko USB 3.1 povezivanje, bilo preko konektora tipa A ili tipa C, onda USB 3.1 može da isporuči realni simultani i neprekidni protok od 10Gb/s preko oba porta, čineći GIGABYTE matične ploče odličnim izborom sa USB 3.1 rešenjem. 

 

GIGABYTE 100 Series 1 T GIGABYTE 100 Series 3 T

 

Sve više uređaja sada poseduje novi tip C konektor, čineći ovo rešenje sve popularnijim za povezivanje eksternog skladišta podataka, monitora i prenosivih uređaja, bilo zbog povezivanja ili punjenja. Kao deo opreme na novoj generaciji GIGABYTE matičnih ploča koje će uskoro biti predstavljene – serija 100 – novi konektor tipa C se može konfigurisati tako da podržava USB 3.1, koji nudi 10Gb/s brzine prenosa podataka i obrnutu kompatibilnost sa USB 2.0 i 3.0 uređajima.

 

GIGABYTE 100 Series 9 T GIGABYTE 100 Series 10 T

 

Buduća Thunderbolt 3 podrška će ponuditi brz transfer podataka od 40Gb/s preko jedne žice za direktno povezivanje do 12 Thunderbolt uređaja, dok će dva DisplayPort 1.2 priključka omogućiti rad na 4K/60P monitorima istovremeno.

 

GIGABYTE 100 Series 2 T GIGABYTE 100 Series 4 T GIGABYTE 100 Series 5 T
     
GIGABYTE 100 Series 6 T GIGABYTE 100 Series 7 T GIGABYTE 100 Series 8 T

 

USB Type-C je simetričan konektor, što će korisnicima mnogo značiti kada priključuju uređaje na zadnju stranu PC-a, gde su vidljivost i pristup često veoma ograničeni, jer nije bitno kako se okrene priključak prilikom povezivanja. Pored toga, kontroler podržava USB Power Delivery 2.0, tako da se USB priključak tipa C može koristiti i da napaja, odnosno puni uređaje nove generacije, poput tableta i Notebookova.

 

Izvor: GIGABYTE

 

Komentarišite na forumu