| Vesti | Hardver | ASUS OC Socket
Hardver

ASUS OC Socket

Zašto odabrati baš ASUS X99 matičnu ploču?

 

Pre neki dan je krenula poplava najava modela matičnih ploča baziranih na najnovijem Intelovom X99 čipsetu, što ste mogli videti u vestima na našem portalu.

Ono što je zanimljivo je način na koji je ASUS želeo da pridobije oveklokere i entuzijaste da među more modela odaberu baš njihovu matičnu ploču.

Naime ASUS je rešio da preradi sam CPU socket, tako da overklok bude što jednostavniji i lakši čime bi se omogućilo lakše postizanje veće overklok margine i samim tim boljih performansi u odnosu na konkurenciju.

U odnosu na standardni socket na drugim X99 baziranim matičnim pločama, ASUS-ov ima više pinova, a pritom je 100% kompatibilan sa Haswell-E procesorima. Ovo je omogućeno, jer i sam CPU ima više pinova u odnosu na standardni socket.

 

asus os socket 1

 

ASUS je uspeo da reverznim inženjeringom iskoristi ove dodatne pinove radi postizanja boljih overklok rezultata, što će overklokeri i entuzijasti znati da cene.

Uz pomoć posebno podešenog UEFI BIOS-a, zajedno sa OC socketom, moguće je postići veće frekvencije rada DDR4 memorije, niže latencije kao i veću stabilnost prilikom ovekloka, čak i onog ekstremnog sa LN2.

 

asus os socket 2

 

ASUS OC socket funkcija po defaultu nije aktivirana, ali je korisnik može lako aktivirati u BIOS-u, i time će dodatni pinovi doneti nove funkcionalnosti i opcije. Na sledećem video materijalu možete videti kako to tačno izgleda kao i šsta se sve može dobiti korišćenjem ASUS OC socketa. Tu je i tema na forumu koja objašnjava OC socket, kao i druge informacije o novim ASUS X99 matičnim pločama, te Vam savetujemo da je obavezno posetite.

 

 

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar