| Vesti | Hardver | ASRock zvanično predstavio X99E-ITX/ac matičnu ploču
Hardver

ASRock zvanično predstavio X99E-ITX/ac matičnu ploču

ASRock X99E-ITXac

Iako je uobičajeno da matične ploče visokih performansi dolaze u ATX ili čak EATX formatu, ASRock je odlučio da to ne mora da bude tako. Ova kompanija je to već pokazala sa predstavljanjem prve micro-ATX X99 matične ploče, ASRock Fatal1ty X99M Killer, koju je ubrzo pratio i X99M Extreme4 model.

ASRock se tu nije zaustavio i nedavno je predstavljena prva mini-ITX matična ploča, bazirana na X99 čipsetu. Iako je X99E-ITX/ac po prvi put u javnosti osvanula na CeBIT 2015 sajmu, tek je nedavno zvanično predstavljena. 

Nova ASRock X99E-ITX/ac ploča prkosi razumu, jer su u mITX format uspeli upakovati vrhunske performanse X99 platforme i mnoge druge opcije karakteristične za high end matičnu ploču. Bez obzira na mali format od svega 17 x 17cm, X99E-ITX/ac koristi osveženi LGA2011-3 X Series OC Socket koji otključava dodatne performanse Intel LGA 2011-3 procesora.

 

ASRock X99E-ITX ac 5 T

 

Kao i mnoge druge ASRock matične ploče serije 9, tako i ova spada među one koje primenjuju Super Alloy tehnologiju. To znači da je opremljena sa premijum 60A zavojnicama, premijum zavojnicama za memorije, Fairchild 60A Dual Cool DrMOS drajverima i kvalitetnim Nichicon 12k Platinum kondenzatorima. Za performanse i stabilnost je zadužena Digi Power naponska sekcija sa 6 faza, što je impresivno za jednu matičnu ploču u mini-ITX formatu.

 

ASRock X99E-ITX ac 2 T ASRock X99E-ITX ac 3 T

 

Pored Inte® LGA 2011-3 ILM podnožja, koji zauzima veliki deo štampane ploče, ASRock je uspeo da ugradi i PCIe Gen3 x4 Ultra M.2 podnožje za SSD-ove punog formata, koji dostiže brzine prenosa i do 32Gb/s, napredni SATA Express priključak, dual Intel LAN portove sa teaming opcijom za uparivanje i 2T2R dual band 2,4/5GHz 802.11ac WiFi modul sa dodatnom Bluetooth 4.0 podrškom.

 

ASRock X99E-ITX ac 4 T ASRock X99E-ITX ac 1 T

 

Tu su i USB 3.1 portovi, koji dozvoljavaju brzine prenosa od 10Gb/s, kao i besplatni kuler za procesor koji dolazi u paketu. Hladnjak je specijalnog uskog ILM serverskog dizajna i koristi PWM ventilator. ASRock za sada u propratnu opremu uključuje i dodatni montažni set za montiranje vodenog hlađenja, koji odgovara Cooler Master Seidon 120V AIO kuleru. Jedina potencijalna mana ploče i razlog za uključivanje ovog nosača za vodeno hlađenje, jeste upotreba ILM Narrov 2011-3 podnožja. Mnogi IT portali su propustili ovaj podatak i nisu se dodatno obazirali na činjenicu da na ovu ploču nećete moći da montirate 99% mainstream kulera.

 

Izvor: ASRock

 

Komentarišite na forumu