| Vesti | Hardver | ASRock X99 i Z97 matične ploče dobijaju USB 3.1 priključke A i C tipa
Hardver

ASRock X99 i Z97 matične ploče dobijaju USB 3.1 priključke A i C tipa

ASRock USB 3.1

Opšte je poznato da je USB standard najrasprostranjeniji način povezivanja periferija sa računarom. Ovaj standard je tokom svog postojanja doživeo razna unapređenja i trenutno smo svedoci najnovijeg skoka na USB 3.1. Ne moramo ni naglašavati da će se novi standard pojaviti kod svih proizvođača, ali će ASRock-ove X99 i Z97 matične ploče ponuditi i nešto više od toga. Pored tradicionalnog priključka tipa A, ASRock će prvi na svetu implementirati i tip C 10Gb/s SuperSpeed+ USB 3.1, koji podržava mobilne uređaje naredne generacije.

Glavna atrakcija kod SuperSpeed+ USB 3.1 je duplirani propusni opseg, što znači da umesto 5Gb/s (na koliko je ograničen USB 3.0), novi USB 3.1 nudi protok od 10Gb/s. Drugim rečima, prebacivanje podataka će postati duplo brže, dok će priključci tipa A biti unatrag-kompatibilni sa aktuelnim USB 2.0 i 3.0 uređajima. 

 

Još jedna bitna stvar vredna pažnje je USB 3.1 priključak tipa C i njegove prednosti naspram dosadašnjih rešenja. Uloga novog priključka tipa C je da jednom i zauvek ujedini i pojednostavi način povezivanja uređaja, što znači da neće biti kompatibilan sa klasičnim priključkom tipa A. To naravno nije negativna stvar, jer sada stiže novi simetrični tip C standard. Priključak tipa C je manji i ima simetričan oblik zbog kojeg ne postoji potreba za okretanjem radi usklađivanja orijentacije prilikom priključivanja. Dakle, konektor tipa C ćete uvek moći priključiti iz prvog pokušaja, kako god da ga okrenete. Pored toga, novi USB 3.1 standard je u mogućnosti da isporuči 3A struje umesto 0.9A, na koliko je USB 3.0 ograničen, što znači da ćete svoje mobilne uređaje puniti mnogo brže.

 

ASRock USB 3.1 1 T ASRock USB 3.1 2 T

 

Jedna od prvih matičnih ploča na svetu koja će biti opremljena sa novim USB 3.1 priključkom tipa C je ASRock Z97 Extreme6/3.1. Pored brojnih osobina i Super Alloy tehnologija, ona je opremljena sa PCIe Gen3 x4 Ultra M.2 priključkom, podrškom za Quad CrossFireX/SLI i Purity Sound 2 audio rešenjem. Pored 10 USB 3.0 i 5 USB 2.0 integrisanih priključaka, ova matična ploča dolazi i sa dodatnom USB 3.1 karticom koja na sebi ima jedan USB 3.1 priključak tipa A i jedan priključak tipa C.

 

ASRock X99 Extreme6-3.1 T ASRock Z97 Extreme6-3.1 T

 

Još jedna nova ASRock-ova matična ploča iz Super Alloy serije će nositi oznaku X99 Extreme6/3.1 Ovaj model će takođe biti opremljen sa Ultra M.2 priključkom, Purity Sound audio kodekom i podrškom za trostruki CrossFireX/SLI. Ova ploča će takođe dolaziti sa dodatnom USB 3.1 karticom koja na sebi ima dva USB 3.1 priključka tipa A, a imaće i integrisani USB 3.1 standard tipa C, pored velikog broja regularnih USB priključaka.

 

Izvor: ASRock

 

Komentarišite na forumu