| Vesti | Hardver | ASRock Ultra M.2 Gen3 x4 podnožje
Hardver

ASRock Ultra M.2 Gen3 x4 podnožje

ASRock Ultra M.2 Gen3 x4

Kako proizvođači jedno za drugim predstavljaju svoje nove Intel matičnih ploče Serije 9, tako možemo videti širenje i opštu prihvaćenost PCIe Gen2 x2 M.2 interfejsa kod desktop računara.

Međutim, ASRock nije stao kod običnog M.2 podnožja, nego je otišao korak dalje. Ovog puta je to učinio sa Z97 Extreme6 kojeg ističe “Ultra M.2 PCIe Gen3 x4” priključak.

Sa dupliranim propusnim opsegom, ASRock Ultra M.2 je u mogućnosti da probije brzinski limit od SATA3 6Gb/s.

 

 

Naspram M.2 sa PCIe Gen2 x2 protokom, ASRock je prvi na svetu duplirao M.2 propusni opseg na PCIe Gen3 x4. ASRock je poziciju Ultra M.2 podnožja posebno odabrao. Na običnoj matičnoj ploči, signal putuje od M.2 uređaja, ide kroz integrisani čipset i na kraju stiže do procesora. Nasuprot tome, povezivanjem M.2 interfejsa direktno u procesor, ASRock Ultra M.2 ima manje vreme odziva, a brzine transfera dostižu nove granice.

 

ASRock Ultra M.2 Gen3 x4 2

 

Teoretska brzina Ultra M.2 interfejsa je 32Gb/s, što je šest puta brže od PCIe x1 M.2 i tri puta brže od PCIe x2 M.2 (Slika 1). A za upoređenje Ultra M.2 sa normalnim M.2, ASRock je testirao brzinu čitanja Samsung XP941 PCIe x4 M.2 SSD-a na Ultra M.2 podnožju i prenos je dostigao brzinu od 1.16GB/s, 46% brže od PCIe x2 M.2 podnožja (Slika 2). Takođe su testirali i PCIe x2 M.2 SSD na Ultra M.2 socket-u.

 

ASRock Ultra M.2 Gen3 x4 3

 

Beneficije direktne veze između Ultra M.2 interfejsa i procesora su jasne jer je brzina čitanja PCIe x2 M.2 SSD-a na Ultra M.2 podnožju 8.8% brža od običnog M.2 socket-a. Kao što je pokazano na Slici 3, bolji odziv kod Ultra M.2 dizajna ima svoje prednosti.

 

ASRock Ultra M.2 Gen3 x4 4

 

ASRock kaže da je Ultra M.2 ključ za probijanje barireje brzine prenosa kod desktop računara. Sa komercijalizacijom Ultra M.2 i M.2 standarda, dolazi i nova era transfera. Ako ste umorni od performansi klasičnih hard diskova i tražite naprednije rešenje za Vaš računar, ASRock Z97 Extreme6 je jedina matična ploča na svetu koja je opremljena sa Ultra M.2 podnožjem.

 

Izvor: ASRock

 

Komentarišite na forumu….