| Vesti | Hardver | AMD procesori R serije ostvaruju liderstvo u ugradnim performansama
Hardver

AMD procesori R serije ostvaruju liderstvo u ugradnim performansama

AMD SoC R

Kompanija AMD je juče predstavila nove ugradne SoC procesore R serije, o čemu smo već pisali, a sada nastavljamo sa praćenjem aktuelne situacije i prenosimo Vam da, prema rečima proizvođača, novi „Merlin Falcon“ procesori ostvaruju liderstvo u performansama u okviru ciljnog segmenta tržišta primene u ugradnim sistemima digitalne signalizacije, medicinskim skenerima, mašinama za gejming, sistemima za skladištenje podataka i telekomunikacijama, kao i u mrežnim sistemima.

Dizajnirani za zahtevne ugradne potrebe, novi SoC procesori sadrže najnovija AMD 64-bitna x86 CPU jezgra („Escavator“), treću generaciju Graphics Core Next GPU arhitekture i najmodernije tehnologije upravljanja potrošnjom za povećanje energetske efikasnosti. Kombinacija ovih AMD inovacija i tehnologija u industriji pruža vodeće grafičke performanse i ključne mogućnosti ugradnje za narednu generaciju dizajna.

„Single-chip system-on-chip“ (SoC) arhitektura omogućava AMD-ovim kupcima i partnerima pojednostavljenje dizajna i forme izrade matičnih ploča, ujedno pružajući izuzetne grafičke i multimedijalne performanse, uključujući i mogućnost hardverske akceleracije dekodiranja 4K video sadržaja. Uz robusan paket podrške različitih opcija perifernih priključaka i  AMD Radeon grafiku, novi SoC procesori su prvi ugradni procesori dizajnirani za sertifikaciju sa Heterogenom sistemskom arhitekturom 1.0 (HSA), a podržavaju i DDR4 memoriju. Novi AMD SoC procesori R serije tako ispunjavaju potrebe širokog tržišnog opsega i kupaca.

 

AMD SoC R 1 T

 

Uz najnoviju generaciju AMD Radeon grafike i sa najnovijim multimedijalnim tehnologijama integrisanim u čip, AMD SoC procesori R serije nude unapređene GPU performanse i podršku za tzv. High Efficiency Video Coding (HEVC), za puno 4K dekodiranje i DirectX 12. Kako AMD navodi, njihovi novi procesori R serije nude za 22% bolje GPU performanse u odnosu na prethodnu generaciju APU-ova R serije, kao i za 58% bolje performanse od Intel Broadwell Core i7 procesora u pokretanju grafički-intenzivnih testova.

HSA „otključava“ performanse i poboljšava energetsku efikasnost pomoću upotrebe GPU-a. On programerima omogućava laku i efikasnu upotrebu hardverskih resursa današnjih SoC procesora i brže izvršavanje aplikacija sa nižom energetskom potrošnjom širokog niza računarskih platformi. Nova AMD platforma R serije uključuje potpunu implementaciju HSA arhitekture kojom se balansira opterećenje CPU-a i GPU-a. Pritom upotreba „heterogene uniformne memorijske arhitekture“ (hUMA) omogućava smanjenje kašnjenja za maksimalno brz pristup memoriji, i za CPU i za GPU, što utiče na povećanje performansi.

Novi AMD SoC procesor R serije nudi karakteristike kao što je podnošenje visokih industrijskih temperatura, podrška za dvo-kanalnu DDR3 ili DDR4 memoriju, uključujući i ECC (Error Correction Code), Secure Boot i širok raspon procesorskih opcija za niz potreba različitih ugradnih sistema. Pored toga, sposobnost podešavanja dizajna termalne potrošnje (cTDP) omogućava proizvođačima da podese TDP u rasponu od 12W do 35W u koracima od po 1W, što omogućava značajno veću fleksibilnost. Novi SoC ima za 35% smanjene dimenzije u odnosu na prethodnu generaciju AMD APU-ova, što ga čini izuzetnim izborom za primenu u uređajima malih formata.

Više informacija o performansama i osobinama novih AMD SoC procesora R serije možete pronaći na sledećem linku.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar