| Vesti | Hardver | AMD predstavio novitete na GDC-u (mart 2016) – Radeon Dual GPU i VR
Hardver

AMD predstavio novitete na GDC-u (mart 2016) – Radeon Dual GPU i VR

radeon

GDC (skraćeno od Game Developers Conference) je održan u San Francisku 14. marta 2016-te. AMD kao proizvođač grafičkih procesora i rešenja, koja pomažu developerima u razvoju video igara,  takođe je bio prisutan, i to u velikom stilu. Konferencija za štampu je nazvana Capsaicin i mogla je da se prati uživo putem webcasta.

Capsaicin (C18H27NO3) je aktivna komponenta koja začinjuje ukus paprike, odnosno obezbeđuje njenu „ljutinu“, a AMD se u 2016-toj godini ozbiljno naoštrio da začini gaming i druge sfere primene grafičkih tehnologija kao nikada do sad. Konferencija i webcast koji je AMD pripremio su obrađivali esenciju GPU tehnologije i načine na koje ona pospešuje inovacije u igračkoj industriji i virtuelnoj realnosti. Glavnu reč je držao Raja Koduri, stariji podpredsednik i glavni arhitekta u Radeon Technologies Group timu.

 

 

radeon 001 t

 

Objavljen je zvanični roadmap sa planovima novih arhitektura u budućem periodu. Ove godine nas očekuje Polaris i moramo da priznamo da nam se dlanovi već polako znoje u iščekivanju.

 

radeon 002 t

 

Pričalo se i o GPUOpen inicijativi, koja treba da bolje podrži developere i da im omogući direktniji pristup resursima AMD-ovih grafičkih čipova. Developerima je dostupan kompletan SDK i podrška bez ikakvih restrikcija u izradi aplikacija i video igara.

 

radeon 003 t radeon 004 t

 

 

Najzanimljiviji deo je svakako predstavljanje nove dvoglave grafičke karte „Radeon Pro Duo“, bazirane na Fiji jezgrima i HBM tehnologiji.

 

radeon 005 t

radeon 006 t radeon 007 t

 

Ovo je najmoćnija platforma za gejming i virtualnu realnost (VR), a AMD trenutno kontroliše čak 83% VR tržišta.

 

radeon 008 t radeon 009 t radeon 010 t

 

Sulon je predstavio prvi potpuno nezavisan headset Sulon Q, baziran na AMD Radeon i VR tehnologijama. Njegova upotreba će biti u VR, AR (augmented reality) i spacijalnoj obradi podataka. Pokreće ga AMD FX-8800P procesor sa 35W u kombinaciji sa R7 grafičkim rešenjem (4+8 jezgara). Uz to ima 8GB DDR3L memorije i 256GB SSD uređaj za skladištenje podataka. Displej poseduje 1440p rezoluciju sa osvežavanjem slike od 90 Hz i uglovima vidljivosti od 110°.

 

radeon 011 t radeon 012 t radeon 013 t

 

Izvor: AMD

Komentarišite na forumu