| Vesti | Hardver | AMD predstavio novi SoC procesor R serije
Hardver

AMD predstavio novi SoC procesor R serije

AMD R Series

Kompanija AMD ipak ne spava, kao što to neki misle, i u narednih par dana će lansirati novu „Merlin Falcon“ R seriju SoC integrisanih x86 procesora sa trećom generacijom GCN arhitekture. Novi procesor obećava značajno poboljšanje IPC-a, od 4 do 15%, a ovo je ujedno i prvi AMD-ov procesor sa podrškom za DDR4 memoriju.

Novi SoC će podržavati i DDR3 i DDR4 memorije, uključujući i njihove varijante sa ECC-om. Napredak je evidentan već u dimenzijama novog čipa koji koristi BGA podnožje sa otiskom od svega 37 x 29mm. U pitanju je rešenje koje je bazirano na samo jednom čipu, gde su svi kontroleri integrisani, te nije potreban južni most koji dodatno zauzima prostor na štampanoj ploči. AMD već duže vreme teži ka unifikaciji CPU-a i GPU-a, kako bi radili zajedno, a nova R serija procesora je još jedan korak ka uspešnom izvršavanju te ideje. 

  

AMD R Series 001 T AMD R Series 002 T
   
AMD R Series 003 T AMD R Series 004 T
   
AMD R Series 005 T AMD R Series 006 T

 

Kao što smo već rekli, nova arhitektura je dizajnirana da donese najefikasnije iskorišćavanje grafičkog procesora, a ovo je takođe i prvo AMD-ovo SoC rešenje koje u potpunosti podržava HSA 1.0 specifikacije. To u prevodu znači da je platforma veoma otvorena za programere i pogodna za razvoj aplikacija koje će iskorišćavati GPU za paralelna izračunavanja.

 

AMD R Series 007 T

 

Pored poboljšanja peformansi i optimizacije potrošnje, nova R serija AMD SoC procesora nudi i različite koristi za korisnike i developere. Sve u svemu, pratićemo lansiranje ove nove serije AMD-ovih procesora, jer će sigurno biti još novih informacija.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu