| Vesti | Hardver | AMD FirePro na prvom mestu Green500 liste
Hardver

AMD FirePro na prvom mestu Green500 liste

AMD Green500

Green500 predstavlja listu od 500 energetski najefikasnijih super-računara na svetu, a na prvom mestu se našao L-CSC klaster koji je instaliran u GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH istraživačkom centru u Darmstadtu, u Nemačkoj, a pokreću ga AMD FirePro S9150 serverski GPU-ovi. AMD je tako dokazan kao svetski lider energetski najefikasnijeg visoko performansnog GPU računarstva (HPL).

GSI L-CSC klaster sa 600 AMD FirePro S9150 serverskih GPU-ova performansama nadmašuje sve druge klastere na listi. Sa 5.27 GFLOPS/W, AMD FirePro S9150 serverski GPU-ovi unutar GSI L-CSC klastera pružaju 20% bolju efikasnost nego najbolje rangirani klaster sa Green500 Liste iz juna 2014. GSI L-CSC klaster omogućava računarsko istraživanje rešetkaste kvantne hromo dinamičnosti (rešetkasti QCD) korišćenjem jedne od najbržih na svetu OpenCL implementacija za istraživanje. 

 

AMD FirePro S9150 serverski GPU je najbrži i energetski najefikasniji single GPU današnjice. Familija AMD FirePro S-serije proizvoda je dizajnirana da podrži velike multi-GPU klastere za rad sa velikim računarskim projektima. Prvo mesto na Green500 Listi je priznanje koje ističe AMD profesionalne GPU-ove za njihovo pomeranje granica u inovacijama energetske efikasnosti i performansi po FLOP-su, uključujući i unapređenje ukupnih performansi sistema putem AMD-ove masivne paralelnosti GPU obrade.

 

AMD Green500 1

 

Pored osvajanja prvog mesta na Green500 Listi, AMD Opteron serverski CPU postigao je drugo mesto na najnovijoj TOP500 Listi, listi 500 najmoćnijih super-računara na svetu. 

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite  na forumu

A

Atila Gobor

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar