Quantcast

sre

16

jan

2013

Stygian Software intervju Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

Underrail - igra našeg autora

 

StygianSoftwareDo sada smo imali tri intervjua sa tri različita razvojna tima sa naših područja. Ovo je četvrti intervju sa razvojnim "timom" Stygian Software-a. Ovoga puta, studio je lociran u Beogradu, a tim smo namerno stavili pod znacima navoda, i razloge za to ćete videti kada budete pročitali intervju.

Ovoga puta je u pitanju razvoj izometrijskog RPG-a pod imenom Underrail, za koju se može reći da su uzori igre kao što su Fallout, Arcanum, Neverwinter Nights, kao i System Shock 2.

Šta karakteriše Underrail, koji su planovi za izdavanje igre, kao i kako će izgledati igra, kao i ostale informacije vezane za igru možete saznati u sledećim "redovima".

 

UnderrailBanner

 

sekira Da li biste nam se mogli predstaviti?

Underrail Zovem se Dejan Radišić i živim u Beogradu. Imam 27 godina i po profesiji sam programer. Radio sam na razvoju poslovnog software-a nekih pet godina pre nego što sam prešao u full-time razvoj igara.

 

sekira Ko stoji iza Stygian Software-a, i gde se nalazi studio?

Underrail Iza kompanije stojim ja, a studio se nalazi u mojoj radnoj sobi. Na igri radim uglavnom sam, sem 3D modela koje radi freelancer sa Novog Zelanda.

 

sekira Da li je Underrail vaš prvi projekat i ako nije koji je bio prvi?

Underrail Programiranje mi je bio hobi dugi niz godina (sa povremenim prekidima), ali Underrail je prvi komercijalni projekat.

 

sekira Kako ste došli na ideju da počnete da pravite igru kao što je Underrail?

Underrail Oduvek sam želeo da radim na razvoju RPG igre u izometrijskom engine-u. Kao mlađi sam se par puta okušao u ovome ali tada nisam imao dovoljno znanja, iskustva i discipline da zaista pokrenem jedan ovakav projekat. Tokom svog vremena u industriji software-a stekao sam ove osobine, a kako je u isto vremene na tržištu igara postojala (i sada postoji) nestašica ovog tipa igara odlučio sam da je vreme da se ozbiljnije posvetim ovome.

 

interfejs T

 Interfejs u igri


sekira Ko sve radi na projektu?

Underrail Skoro sve radim sam – dizajn, programiranje, grafiku, administriranje sajtova, marketing, itd. Jedina stvar koju outsource-ujem su 3D modeli iz kojih se renderuju likovi u igri.

 

sekira Šta karakteriše Underrail, i zašto bi trebalo da igrači uživaju u ovoj igri?

Underrail Underrail je ono što ja zovem “klasičnim zapadnim RPG-om”. To je igra sa kompleksnim sistemom razvoja lika kojeg igrač kontroliše sa mnogo različitih statistika, veština, specijalnih poteza, predmeta, itd. Za razliku od današnjih “holivudskih” RPG-ova, Underrail ne pokusava da umanji ili sakrije svoju kompleksnost, već je baš namenjen ljudima koji žele sa tim da eksperimentišu.

 

karakteristike Acid Blob Pistol karakteristike Plasma pistol

Karakteristike Acid Blow, i Plasma pištolja

 

sekira Kakve će biti lokacije u igri, i kolika će biti raznovrsnost istih?

Underrail Ne bih želeo da obećam određeni broj lokacija za konačnu igru pošto kada je reč o sadržaju u igri obično planiram više nego što mogu da napravim, pa onda polako odstranjujem stvari dok ne dođem do realistične veličine. Što se tiče raznovrsnosti, dve glavne oblasti još uvek nisu u igri - to su Upper Underrail i Deep Caverns. A tu su još neke koje ne bih otkrivao za sada.

 

sekira Da li će biti "main questa" gde će glavni lik da otkrije nešto o sebi, kao i koliko je sadržaja planirano za sada?

Underrail Vaš lik je ono čime ga učinite u toku igre, ne nosi sa sobom duhove iz prošlosti, niti je chosen one ili bilo šta tako.

 

sekira U kojem stanju je trenutno igra i kada planirate da igra izađe na tržište?

Underrail Većina mehanizama, kao što je borba, dijalozi i crafting, je implementirana, ali postoji još mnogo sadržaja koji tek treba napraviti – oblasti, predmeti, specijalni potezi, itd. Očekujem da će igra biti završena negde krajem ove godine.

 

Junkyard Docks T

Junky Jard lokacija u igri

 

sekira Vidimo da ima dosta pozitivnih komentara o igri na steam greenlight stranici. Da li smatrate da ćete uspeti da dobijete Greenlight status i time dobiti mogućnost da se igra nađe na prodaji na najvećem digitalnom distributeru igara - Steamu?

Underrail Da, verujem da će igra biti greenlit-ovana ove godine ukoliko se ništa ne promeni vezano za sam Greenlight ili učestalost greenlight-ovanja igara na istom. Takođe bih hteo ovom prilikom da pozovem sve koji imaju Steam account, a jos nisu glasali da to učine na sledećem linku.

 

Character Import T

Može se raditi i import karaktera

 

sekira Vidimo da ne planirate Linux verziju igre. Zašto je to tako i da li bi se planirala Linux verzija ako igra postigne veći uspeh?

Underrail Igra je pravljena na Microsoft-im tehnologijama (.NET + XNA) tako da ne očekujem da ću ikada uspeti da zvanično podržim ovu igru na drugim platformama.

 

sekira Da li trenutno radite na još nekom projektu, i ako ne da li planirate rad na drugim projektima kada završite Underrail?

Underrail Trenutno sam potpuno fokusiran na Underrail, a još je rano reći šta će biti posle toga. Imam dosta ideja za eventualni nastavak ukoliko igra bude dovoljno uspešna (postoji dosta stvari koje sam hteo da ubacim u ovu igru ali nisam mogao) a imam i neke druge ideje. Izbegavam da mnogo mislim o tome kako mi ne bi odvlačilo pažnju.

Šta god odlučim da pravim posle takođe će biti igra za hardcore PC gamer-e, to je bar sigurno.

 

sekira Da li planirate da posle izlaska igre, izbacujete nove sadržaje, ako bude bilo zahteva za time?

Underrail Vrlo verovatno. Takođe bih voleo da u jednom trenutku omogućim igračima da prave sopstveni sadržaj – oblasti, predmete, questove, itd. Kao što je to moguće u recimo, Neverwinter Nights-u. Ovo bi, do duše, zahtevalo mnogo posla tako da dosta zavisi od toga koliko će uspešna sama igra biti.

 

AcidBlobTrapAndCaltrops T

Jedna od mnogobrojnih lokacija u igri

 

sekira Koji će biti vaš sledeći projekat i da li će biti dostupan i na drugim platformama (Linux, možda neka konzola)?

Underrail Ja dizajniram igre za PC. Prvo zato što tip igara koje ja volim i igram pripadaju tu, a drugo zato što volim slobodu koju tu imam. Razvoj za konzole – možda jednog dana, ali ne u skorijoj budućnosti.

Što se tiče Linux-a i Mac-a, kao što sam rekao Underrail engine je napravljen na Microsoft tehnologiji, a pošto planiram da nastavim sa njegovim korišćenjem, verovatno će biti ista situacija kao i sad.

 

sekira Koja igra vam je ostala u najboljem sećanju, i koji vam je omiljeni žanr?

Underrail Uh, samo jednu mogu da navedem? Teško je izabrati. Nemam jednu konkretnu omiljenu igru, ali najviše igram RPG-ove u svakom slučaju. Aj za promenu ću da navedem nešto što ne spominjem stalno kao uzor Underrail-u - Might & Magic VII : For Blood and Honor. Po meni najbolji nastavak iz serijala, igrao sam je mnogo dok sam bio mlađi. Mislim da sam je završio nekih 5-6 puta (a započeo n puta).

 

sekira Da li je neki deo te omiljene igre uticao na neke dizajnerske ili neke druge odluke u Underrailu?

Underrail M&M 7 ima velik i raznovrsan svet u kome sam se više puta izgubio. Ja volim da istražujem u igrama i volim kad je svet dovoljno velik da u njemu zaista možeš da se izgubiš. To mi nekako doprinosi “immersion-u“ mnogo više nego high end grafika.

Nadam se da će vremenom i svet Underrail-a dostići tu veličinu.

 

sekira Osim RPG igara, koji su drugi žanrovi igara koje se prelaze kada se ima viška slobodnog vremena?

Underrail Potezne strategije Civilization tipa (veliki sam fan Alpha Centauri-ja, a u skorije vreme i Civ 5). Heroes of Might and Magic 3 igram povremeno zadnjih 12-13 godina, praktično je deo mog operativno sistema. Takođe obožavam da igram Dwarf Fortress.

 

sekira Da li bi ste mogli dodati nešto za kraj?

Underrail Hteo bih da pozovem sve koji to još nisu uradili da probaju igru. Možete skinuti besplatan demo ovde: http://www.indiedb.com/games/underrail/downloads/underrail-alpha-demo-v041.

 

Za kraj možemo reći samo "Svaka čast Dejane", jer ovo nije nimalo lak posao, naročito ako većinu stvari radi jedna osoba. Želimo iz sveg srca da projekat uspe i da igra bude Greenlight-ovana, jer prema priloženom igra obećava, a zagriženi fanovi kompleksnih RPG igara će uživati. Takođe bismo želeli da vidimo i druge projekte iz Stygian Software kuhinje, i da tako pokažemo da imamo talentovane pojedince koji znaju da naprave dobru igru.

 

Komentarišite na forumu...