Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

sre

11

feb

2015

Digitalizacija Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Šta, kako, gde…?

 

digitalizacijaPolako se bliži kraj februara kada će na području Beograda i Vojvodine biti isključeno emitovanje analognog TV signala kojeg će zameniti digitalni signal. Sve ovo će biti urađeno u par faza, tako da bi do maja meseca trebalo da digitalizacija bude kompletirana u celoj Srbiji.

Šta ovo znači za prosečnog korisnika u Srbiji, i da li će posle digitalizacije i dalje moći da gleda svoj omiljeni TV program ili će pak morati da nabavlja novi televizor koji podržava DVB-T2 standard ili nešto treće? Sve ove nedoumice ćemo probati da razrešimo u ovom kratkom edukativnom članku gde Vas nećemo previše zamarati detaljima, te ostanite sa nama do kraja teksta.

Opširnije...
 

uto

06

jan

2015

Nvidia Maxwell Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Maxwell arhitektura i tehnologije

 

Nvidia MaxwellAko vas „Zeleni“ vs. „Crveni“ ne asocira ni na šta, onda ili niste gejmer ili ne pratite IT tehnologije. No, kako ste ipak ovde i čitate ovaj članak, verujemo da ste dovoljno upućeni ko je ko u ovom sektoru. Tržište grafičkih procesora je uvek bilo jako dinamično, što je naročito slučaj poslednjih godina. Od AMD-a smo videli vrlo uspešnu seriju Radeon kartica oznake Rx 2xx, a nVidia je pokazala GTX 7xx seriju.

Kada je napredak u tehnološkog procesa u pitanju, oba proizvođača su donekle „udarila u zid“, jer su već par godina prinuđeni da koriste 28nm proizvodni proces. U takvim okolnostima nije bilo kud, osim da se optimizuju postojeće arhitekture. Optimizacija se odnosila pre svega na potrošnju, pa tek onda na performanse.

Nvidjin naredni evolutivni korak je poneo naziv Maxwell, a prvi izdanak je stigao početkom 2014-te godine u vidu GTX750(Ti) kartica. Krajem 2014-te je stigla nadogradnja u vidu high-end čipova sa kodnim nazivom GM204.

Opširnije...
 

uto

25

nov

2014

TLC vs MLC vs SLC Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Šta je najbolje, ko je u mogućem problemu?

 

TLC MLC SLC-PCAXEDo pre samo nekoliko godina cena SSD-ova je bila astronomska, a njihove brzine kao i potrošnja nisu bile ni približne kao što su sada. Napretkom tehnologije izrade cene su se polako počele smanjivati, ali da bi SSD bio ono što je danas bilo je potrebno još nešto uraditi.

Naime, cena po GB je pre par godina i dalje bila visoka (previsoka za naše standarde), a jedan od načina kako bi se cena smanjila je da se na jednu memorijsku ćeliju umesto jednog bita (SLC) upiše više bitova. Tako su prvo nastali MLC SSD-ovi koji su nudili mogućnost da se u jednu ćeliju upiše dva bita umesto jednog. Ovo za kranjeg korisnika znači da će za sličnu cenu dobiti duplo veći kapacitet, što je odlična zamisao.

Opširnije...
 

uto

11

nov

2014

AMD tehnologije za bolje gejming iskustvo Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

NSF, Mantle, Gaming i ostalo

 

AMD GamingAkvizicijom ATi-ja 2006-te godine, druge najveće kompanije za proizvodnju diskretnih grafičkih procesora, AMD je preuzeo štafetu u bespoštednoj borbi za tržište i potrošače u tom segmentu. Poslednjih godina smo svedoci sjajnih proizvoda koji stižu iz grafičkog odeljenja ove kompanije, a kako dobar proizvod ne čini samo hardver i elektronika, dosta toga je urađeno i na softverskom delu. U proteklih 8 godina, AMD je kreirao niz tehnologija koje imaju za cilj optimizaciju i kvalitetnije renderovanje video sadržaja. Gejming u 1440P rezoluciji se polako spušta u masu, dok je i 4K stidljivo počeo da pušta svoje pipke. Sve to bi trebalo adekvatno ispratiti kroz softver.

Tema današnjeg članka će biti o tome šta je to AMD (za)kuvao poslednjih godina, pri čemu ćete moći da saznate ponešto novo o hardveru, ali i softveru. AMD već izvesno vreme blisko sarađuje sa mnogobrojnim kompanijama za izradu video igara i drugog aplikativnog softvera, a sve to u cilju bolje optimizacije za AMD-ove grafičke proizvode. Igre koje su optimizovane za AMD imaju AMD Evolved logo i obično postaju deo nove AMD Never Settle kampanje, ali o tome nešto kasnije.

Opširnije...
 

če

11

sep

2014

Kako sastaviti HTPC? [TUTORIJAL-drugi deo] Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak   

Gejmerski HTPC – malo pakovanje, zver od računa

 

Kako sklopiti HTPC tutorijal drugi deoŽeleli smo da napravimo video tutorijal, ali se ispostavilo da smo napravili film...  U vreme kada su video tutorijali veoma kratki i nepotpuni na YouTube-u, mi smo napravili video u trajanju od skoro 1h (56:41)! Ipak, ideja je bila da Vas nateramo da razmišljate na temu gejmerskog HTPC računara i da Vam otvorimo neke nove horizonte kada su u pitanju “small form factor” PC komponente, odnosno komponente malih dimenzija.

Danas smo Vam priredili jednu pravu video poslasticu, a verujemo da ćete nakon gledanja ovog video tutorijala dobiti gomilu ideja na temu kako sklopiti gejmerski HTPC, ili jednostavno iskopirati naš recept. Uživajte!

Opširnije...
 

če

31

jul

2014

Kako sastaviti HTPC? [TUTORIJAL-prvi deo] Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak   

Malih dimenzija, skoro bešuman, a pristojnih performansi

 

Kako sklopiti HTPC tutorijalIdeja HTPC-a je da stoji uz LCD ili Plasma TV i da nam pruži pun multimedijlani užitak, kakav niti jedan SmartTV ne može da ponudi. Ništa ne može da zameni osećaj u radu koji pruža pravi operativan sistem, odnosno performanse koje nam može ponuditi PC. Na jednom takvom računaru se možete ozbiljno igrati, surfovati uz sve benefite naprednih browsera, instalirati željeni softver isl. Jednostavno rečeno “disati punim plućima”.

Danas je pred Vama detaljan video tutorijal na temu kako sklopiti HTPC malih dimenzija, koji će biti veoma tih (skoro pa bešuman). Sa druge strane, pažljivim odabirom komponenata performanse će ostati na pristojnom nivou.

Opširnije...
 

sub

18

jan

2014

PWM How To Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Šta je PWM i za šta je dobro?

 

PWM How ToKontrola ventilatora i zadovoljstvo tišinom nisu uvek bili prisutni kada je reč o personalnim računarima. Rani x86 računari nisu imali aktivno hlađenje jer se nisu puno grejali, sve negde do pojave prvih 486 mašina. Od tada pa do sada, potrošnja i disipacija računara je rasla eksponencijalno, baš kao i njihove performanse.

Od prvih Pentium procesora koji su bili deklarisani na 7W TDP-a, pa do današnjeg AMD FX 9590 procesora koji je deklarisan na 220W, hlađenje računara je takođe imalo svoj evolucioni put. Rani dani kontrole ventilatora su krenuli sa običnim “volt mod”-om biranjem 5, 7 ili 12V iz klasičnog molex konektora. Tu su se našli i obični otpornici, u pratnji termalnih otpornika (ventilatora sa termalnom kontrolom), dioda, potenciometara itd.

Ono što je danas aktuelno jeste PWM kontrola ventilatora. Svaka “mainstream” ploča koja danas napusti fabriku poseduje makar jedan PWM priključak za kontrolu ventilatora. PWM sistem je veoma efikasan i pametan način kontrole ventilatora. Međutim, i dan danas, puno godina nakon pojave PWM-a (2003. godine), veoma malo ljudi zna dokle idu njegove mogućnosti. Što je najgore, postoje i ozbiljne kompanije koje još uvek proizvode napredne, dizajnirane ventilatore sa 3-pin konektorima.

U ovom kratkom edukativnom tekstu ćemo objasniti šta je PWM, kako tačno radi PWM kontrola ventilatora, kako da napravite svoj PWM razdelnik i kako da napravite svoj PWM profil u nekom od pratećih softvera.

 

Opširnije...
 

pet

30

avg

2013

AMD na Hotchips simpozijumu Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

HSA detalji

 

hsa hotchipKao i svakog leta, bez izuzetka je i ove godine održan simpozijum Hot Chips, na kojem su učestvovala najveća „imena“ u IT industriji. Da podsetimo, ovaj simpozijum je sponzorisan od strane IEEE tehnološkog komiteta za mikroprocesore i računare u kooperaciji sa ACM SIGARCH-om, specijalizovanom interesnom grupom koja se bavi razvojima računarskih arhitektura. Dakle, reč je o samom vrhu u IT industriji. Na poziv lokalne kancelarije AMD-a, PCAxe je pristustvovao konferenciji vezanoj za razvoj HSA (heterogene sistemske arhitekture).

 

Opširnije...
 

ned

11

avg

2013

Intel Haswell overklok tutorijal Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Kako overklokovati Haswell procesor?

 

Intel Haswell overklok tutorijalDragi čitaoci, dobili smo dosta pitanja na PCAXE Facebook stranici, kao i na PCAXE Forumu kako overklokovati Intel Haswell procesor, odnosno najnovije Intel procesore.

Odlučili smo da Vam izađemo u susret i napravimo video tutorijal na tu temu, sa nadom da ćemo Vam neke stvari demistifikovati jednom za svagda, kao i da ćete uz pomoć ovog video tutorijala lako overklokovati svoj Haswell.

Kompletan tutorijal je odrađen na jednoj od najboljih matičnih ploča današnjice ASUS Maximus VI Extreme, dok je izvor memorije pao na Kingston HyperX Beast 2400 MHz. Srećno podizanje megaherca!

 

Opširnije...
 

če

01

avg

2013

21:9 vs 16:9? Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić, Dušan Srbljak   

ASUS MX299Q – prvi 21:9 monitor na testu – 21:9 u realnoj primeni

 

21-9 vs 16-9 ASUS MX299ASUS MX299Q nas je definitivno naterao da se zapitamo da li je osećaj igranja na ovom monitoru nešto normalno ili je dosadašnje igranje na klasičnim 16:9 Full HD monitorima postalo monotono. Već dugi niz godina je većina korisnika navikla na klasične formate monitora, što je opšte prihvaćeni standard obzirom na cene takvih monitora koje već neko vreme nude dobre karakteristike za uložen novac.

ASUS MX299Q igranje i multimediljalno iskustvo, kao i svakodnevni rad podiže na sasvim novi nivo. Širina monitora od 2560px zaista deluje neverovatno. Naravno, za igranje u punoj rezoluciji monitora morate posedovati i neki GPU novije generacije ukoliko želite da se igrate sa maksimalnim podešavanjima. Mi smo koristili GPU nove generacije, konkretno model ASUS GTX 770 DirectCU II OC.

Pa dok sačekate test samog ASUS MX299Q pogledajte šta nam donosi 21:9 standard, koji polako, ali sigurno ulazi u masu.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 2