Quantcast

ned

15

maj

2011

Phenom II X4 980 Black Edition Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Poslednji Mohikanac

 

uvodnaAMD je odlučio da svoju "10h" (h-heksadecimalnu) arhitekturu pogura do krajnjih granica neposredno pred izlazak najavljenog Buldožera. Nedavno smo imali na testu Phenom II X4 975 misleći da je to ipak poslednji Phenom II, ali AMD je odlučio da nam ponudi 100 MHz bržu verziju koja radi na čak 3,7 GHz. Ovih 100 MHz ne pravi bitnu razliku u odnosu na „stariji" model, u prvom planu zbog identične mikroarhitekture, kao i brzine L3 keš memorije i memorijskog kontrolera, koji i dalje radi na 2 GHz. Kako se ovaj primerak Phenoma ponaša u realnom radu, možete pročitati u narednim redovima.

Opširnije...
 

pon

31

jan

2011

Phenom X4 975 & X4 840 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaDva nova Phenom-a

 

AMD je sa svojim Phenom-ima II X4 napravio još jedan korak napred u postizanju većih radnih učestalosti, ne bi li kupcima ponudio još bolji odnos cene i performansi. Sa izlaskom Phenoma II X4 975 Black Edition modela, AMD je postigao rekord u brzini. Četiri jezgra sada „kucaju" na 3.6 GHz, što je 100MHz više od nedavno testiranog Phenoma II X4 970. Ovo je do danas najbrži, barem po brzini kloka, AMD-ov procesor. Drugi novitet, je zapravo „staritet". U pitanju je Phenom II X4 840, ali ovo nije verzija Phenoma sa 4MB L3 keša, već je u pitanju Propus jezgro, bez trećestepene keš memorije.

Opširnije...
 

sub

29

jan

2011

Intel Core i7 2600K i Core i5 2500 - Sandy Bridge arhitektura Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

sandy bridge

Detaljan opis Sandy Bridge arhitekture, prikaz novih procesora i kontrolerske logike

Testiranje novih procesorskih mikroarhitektura je često izazovan posao. Naravno, ukoliko je u pitanju zaista nova mikroarhitektura, neophodan je pristup koji će proniknuti u sve prednosti i mane koje donose novotarije ugrađene u jedan kompleksan uređaj kakav je mikroprocesor. Razvoj procesora je skokovit, naročito kod Intel korporacije. Od izlaska Core 2 mikroarhitekture pa do danas, Intel nikako ne spava na lovorikama i već nekoliko godina za redom drži titulu kralja procesorskih performansi. Taj trend se nastavlja i sa novim procesorima koji nam dolaze iz ove kompanije. Pre 2 godine Nehalem, a zatim sada i Sandy Bridge, govore o tome da se Intel korporacija strogo pridržava svoje Tick-Tock strategije.

Opširnije...
 

sre

08

dec

2010

AMD Phenom II X6 1100T Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaNovogodišnji „poklon"

Pred svaki Božić i Novu Godinu, IT industrija radi užurbano i izbacuje nove i poboljšane „stare" proizvode. Proizvođač procesora i grafičkih čipova kakav je AMD u ovim trenucima sasvim sigurno ne sedi skrštenih „ruku". Thuban jezgro je napravilo još jedan korak pri postizanju većih radnih frekvencija. U pitanju je Phenom II X6 1100T koji je ujedno i najjači procesor koji je kompanija AMD do sada napravila. 1100T je zamena za postojeći 1090T. Razlika se ogleda u 100 MHz većem radnom taktu. Kako se ovo Thuban jezgro zaista nosi sa konkurencijom i koliko „muzike" dobijate za datu svotu novca možete pročitati u nastavku teksta...

 

Opširnije...
 

sre

20

okt

2010

AMD Phenom II X6 1075T, X4 970 & X2 560 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaTrio fantastico

Iako je ostalo još samo nekoliko meseci do izlaska novih Bulldozer i Bobcat mikroarhitektura, kao i 32nm proizvodnog procesa, AMD je ipak odlučio da poslednjem momentu upotpuni svoju ponudu lansiranjem na tržište još nekoliko „novih" modela, baziranih na starim Deneb i Thuban jezgrima. Iako smo već vrlo slične procesore testirali u nominalnim i overklokovanim uslovima, ovim testom pokušaćemo da ilustrujemo gde se ova nova tri modela nalaze po pitanju performansi u odnosu na dosadašnju gamu AMD-ovih procesora. U pitanju su dakle, Thuban jezgro, Deneb C3 i Callisto, takođe proizvedeno u C3 reviziji 45nm proizvodnog procesa. Šta oni nude i kakve performanse i overkloking možete da očekujete od ovih primeraka, možete pročitati u narednim redovima.

 

Opširnije...
 

sub

21

avg

2010

AMD Athlon II C3 revizija Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaKrajem prošle (2009.) godine AMD je predstavio nove Phenom II procesore zasnovane na unapređenom silicijumu. U pitanju su bili Phenom II X4 965 i 975 procesori, proizvedeni u C3 reviziji 45nm proizvodnog procesa. C3 revizija je donela nešto veće radne učestalosti u odnosu na prethodnu C2 reviziju i nešto bolje termalne specifikacije. Kao takva C3 revizija procesa je bila rezervisana isključivo za najjače modele procesora. Po daljoj logici stvari, očekivano je bilo da AMD primeni unapređeni proces i na svoje slabije modele bazirane na Propus i Rana jezgrima. Vrlo verovatno je da ćemo uskoro videti i Athlon II X2, baziran na Regor jezgru, takođe izrađen u C3 reviziji. Ipak, znajući da je ova revizija pomerila za nekih 200 MHz overklok marginu tadašnjih Phenom II X4 C2 procesora, očekivali smo to i od Athlon II familije procesora. Da li je to zaista tako i u kojoj meri, možete da pročitate na narednim stranama...

 

 

Opširnije...
 

sre

30

jun

2010

Phenom II X6 1055T Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaJoš jedan u nizu novih Phenom II X6 procesora izrađenih u E0 reviziji se pojavio na našem tržištu. Za razliku od prethodno testiranog modela 1090T, 1055T radi na nešto nižem radnom taktu i ima zakljulčan multiplikator „na gore" za northbridge i jezgra. Kao takav je u startu odbačen za ekstremni overklok. Da bi postigli 6-6.5 GHz biće vam neophodna astronomski visoka frekvencija HTT linka. Međutim, ono što zanima većinu nas je kako se ovaj čip nosi sa najjačim modelom - 1090T, pri korišćenju regularnog vazdušnog hlađenja.

 

„low cost" predstavnik

Phenom II X6 1055T je za sada najjeftiniji šestojezgarni procesor koji možete da nađete na tržištu. Da li 1055T zadovoljava potrebe zahtevnih korisnika kao što to radi 1090T, ali za 80€ nižu cenu, je pitanje koje se automatski postavlja kada se uzme u obzir specifikacija oba procesora. Praveći tabelu za specifikaciju 1055T koristili smo već poznatu tabelu za 1090T uz neke minimalne izmene - 14x množilac, zaključan, sve ostalo je isto. Dakle, ovde se radi o potpuno istom procesoru, sa istim overklok potencijalom izvedenom iz overklokabilne E0 revizije, koji poseduje nisku disipaciju.

 

Opširnije...
 

uto

27

apr

2010

Phenom II X6 1090T & Leo platforma Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaPre izvesnog vremena kompanija AMD je najavila izlazak novog čipseta, AMD 890FX sa SB850 južnim mostom i uz njega i novu Phenom II X6 1000 T seriju, za koju oznaka već govori da poseduje 6 jezgara. Serverski šestojezgarni Opteron (Istambul jezgro) se pojavio još početkom godine i već tada su krenule priče o tome da bi ovaj čip mogao da se spusti u desktop.

AMD nije samo „zavario" još dva jezgra na postojeće Deneb jezgro, već je značajno unapređen i tehnološki proces i power managemant, a disipacija za šest jezgara koja rade na 3.2 GHz  iznosi odličnih 125W. Slabije serije na 2.8 - 3.0 GHz će disipirati samo 95W, što je praktično na nivou trojezgarnih Phenom II procesora izrađenih u C2 reviziji.

 

 

Opširnije...
 

pon

12

apr

2010

Intel Core i7-980X Extreme Edition Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Đorđe Kovačević   

uvodnaGulftown

Svojevremeno su mnogi sumnjali u uspeh Nehalem mikroarhitekture, koja je debitovala na desktopu sa procesorima kodnog imena Bloomfield. Kada iz ove perspektive sagledamo situaciju jasno je da je Nehalem mikroarhitektura uspela. U prilog ovome ide i pojavljivanje midrange rešenja u vidu P55 čipseta i LGA1156 soketa. LGA1366 soket i X58 čipset su ostali rezervisani kao high end desktop platforma. Procesori koji odgovaraju ovoj platformi su do sada izrađivani isključivo u 45nm litografiji, a radi se o Core i7 procesorima iz serije 900. Kao što je i očekivano X58 je ostao platforma rezervisana za high end desktop procesore. Na ovoj platformi se u proteklih par meseci nije desilo ništo novo, praktično poslednja bitna novina je D0 steping, do ovog momenta. A kao što je i očekivano novi Extreme Edition procesor je debitovao upravo na ovoj platformi. Radi se o Core i7-980X procesoru koji je izrađen u 32nm i predstavlja prvi desktop procesor sa šest jezgara.

 

 

Opširnije...
 

sre

04

nov

2009

AMD Phenom II X4 965 - C3 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodna

Probijanje nove barijere

Ne tako davno, AMD je predstavio svoj najjači model iz familije K10 procesora - Phenom II X4 965. Međutim, kako bi postigli visoke radne učestalosti od čak 3.4 GHz, bilo je neophodno da se u proizvodnom procesu poveća specifična snaga tranzistora, što je rezultovalo boljim performansama, ali i daleko većom potrošnjom i „leakage"-om. Znajući da je efekat povećanja specifične jačine struje po kvadratnom mikronu skoro identičan kao i efekat povećanja napona pri overklokingu, AMD-ovi razvojni timovi u Drezdenskim fabrikama su se priklonili ovom rešenju još kod C2 revizije. Rezultat toga je bio procesor koji izaziva „mini globalno zagrevanje". Ono što je bilo primetno prilikom testiranja starije C2 revizije 965 modela je žestoko zagrevanje, te je za korišćenje ovog procesora neophodan ozbiljan hladnjak, čak i na standardnim radnim frekvencijama.  Kako se pokazala nova C3 revizija, što se tiče zagrevanja, overklokinga i performansi, videćete u narednim redovima...

 

 

Opširnije...
 


Strana 4 od 5