Quantcast

če

11

avg

2011

AMD APU A6 3650 Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

Dovoljno dobar APU za gaming

 

uvodnaFuzija grafičkog i procesorskog potencijala u jedan čip je sada realnost, a AMD je na tržište počeo da izbacuje produkte nove platforme. Pred nama je AMD APU A6 3650 model, koji je kao i prethodni A8 3850 jači model itekako dobar za gaming. Igranje na integrisanoj grafici? Da. Nismo navikli na to, ali to je sada realnost. Jednostavno GPU unutar AMD APU-a je dovoljno dobar i ima performanse savremene zasebne grafike srednjeg cenovnog ranga. Ovaj test će mahom biti posvećen tome, pa se možete uveriti da će A6 3650 biti itekako zanimljiv korisnicima koji u jednom žele i više nego solidan CPU, kao i dobar GPU.  Jednostavno, svi grafikoni i video klipovi koje smo spremili za vas će vam pomoći prilikom kupovine novog računara i odgonetnuti u čemu je AMD APU A6 3650 dovoljno dobar, odnosno nedovoljno dobar.

Opširnije...
 

ned

10

jul

2011

AMD Llano A8 3850 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Lynx desktop platforma - Budućnost i sadašnjost je fuzija

 

uvodnaPre tačno pet godina, AMD je izvršio akviziciju nad jednim od vodećih proizvođača grafičkih čipova - ATi technologies. Od tada se redovno vrte priče o fuziji - spajanju grafičkih i procesorskih potencijala u jednu platformu. Iz prva malo koje bio svestan da se radi o zaista velikom projektu, koji će trajati čitavu deceniju, a možda i više. U pitanju je spajanje kako na hardverskom tako i na softverskom nivou. Jedan od prvih koraka na samom hardverskom nivou je integracija CPU-a (centralnog procesora) i GPU-a (grafickog procesora) na jedno silicijumsko jezgro. Llano kao proizvod fuzije predstavlja značajan korak za AMD i IT industriju u globalu. Ipak, CPU i GPU u Llano-u nisu najiteresantnija tema. Obe ove komponente koje su do sada već korišćene. Softverska rešenja i sama fizička integracija su AMD-ov lajtmotiv gde fokusiran veliki broj resursa. Šta je rezultat ovoga, pokušaćemo da objasnimo u redovima koji slede.

Opširnije...
 

ned

15

maj

2011

Phenom II X4 980 Black Edition Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Poslednji Mohikanac

 

uvodnaAMD je odlučio da svoju "10h" (h-heksadecimalnu) arhitekturu pogura do krajnjih granica neposredno pred izlazak najavljenog Buldožera. Nedavno smo imali na testu Phenom II X4 975 misleći da je to ipak poslednji Phenom II, ali AMD je odlučio da nam ponudi 100 MHz bržu verziju koja radi na čak 3,7 GHz. Ovih 100 MHz ne pravi bitnu razliku u odnosu na „stariji" model, u prvom planu zbog identične mikroarhitekture, kao i brzine L3 keš memorije i memorijskog kontrolera, koji i dalje radi na 2 GHz. Kako se ovaj primerak Phenoma ponaša u realnom radu, možete pročitati u narednim redovima.

Opširnije...
 

pon

31

jan

2011

Phenom X4 975 & X4 840 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaDva nova Phenom-a

 

AMD je sa svojim Phenom-ima II X4 napravio još jedan korak napred u postizanju većih radnih učestalosti, ne bi li kupcima ponudio još bolji odnos cene i performansi. Sa izlaskom Phenoma II X4 975 Black Edition modela, AMD je postigao rekord u brzini. Četiri jezgra sada „kucaju" na 3.6 GHz, što je 100MHz više od nedavno testiranog Phenoma II X4 970. Ovo je do danas najbrži, barem po brzini kloka, AMD-ov procesor. Drugi novitet, je zapravo „staritet". U pitanju je Phenom II X4 840, ali ovo nije verzija Phenoma sa 4MB L3 keša, već je u pitanju Propus jezgro, bez trećestepene keš memorije.

Opširnije...
 

sub

29

jan

2011

Intel Core i7 2600K i Core i5 2500 - Sandy Bridge arhitektura Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

sandy bridge

Detaljan opis Sandy Bridge arhitekture, prikaz novih procesora i kontrolerske logike

Testiranje novih procesorskih mikroarhitektura je često izazovan posao. Naravno, ukoliko je u pitanju zaista nova mikroarhitektura, neophodan je pristup koji će proniknuti u sve prednosti i mane koje donose novotarije ugrađene u jedan kompleksan uređaj kakav je mikroprocesor. Razvoj procesora je skokovit, naročito kod Intel korporacije. Od izlaska Core 2 mikroarhitekture pa do danas, Intel nikako ne spava na lovorikama i već nekoliko godina za redom drži titulu kralja procesorskih performansi. Taj trend se nastavlja i sa novim procesorima koji nam dolaze iz ove kompanije. Pre 2 godine Nehalem, a zatim sada i Sandy Bridge, govore o tome da se Intel korporacija strogo pridržava svoje Tick-Tock strategije.

Opširnije...
 

sre

08

dec

2010

AMD Phenom II X6 1100T Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaNovogodišnji „poklon"

Pred svaki Božić i Novu Godinu, IT industrija radi užurbano i izbacuje nove i poboljšane „stare" proizvode. Proizvođač procesora i grafičkih čipova kakav je AMD u ovim trenucima sasvim sigurno ne sedi skrštenih „ruku". Thuban jezgro je napravilo još jedan korak pri postizanju većih radnih frekvencija. U pitanju je Phenom II X6 1100T koji je ujedno i najjači procesor koji je kompanija AMD do sada napravila. 1100T je zamena za postojeći 1090T. Razlika se ogleda u 100 MHz većem radnom taktu. Kako se ovo Thuban jezgro zaista nosi sa konkurencijom i koliko „muzike" dobijate za datu svotu novca možete pročitati u nastavku teksta...

 

Opširnije...
 

sre

20

okt

2010

AMD Phenom II X6 1075T, X4 970 & X2 560 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaTrio fantastico

Iako je ostalo još samo nekoliko meseci do izlaska novih Bulldozer i Bobcat mikroarhitektura, kao i 32nm proizvodnog procesa, AMD je ipak odlučio da poslednjem momentu upotpuni svoju ponudu lansiranjem na tržište još nekoliko „novih" modela, baziranih na starim Deneb i Thuban jezgrima. Iako smo već vrlo slične procesore testirali u nominalnim i overklokovanim uslovima, ovim testom pokušaćemo da ilustrujemo gde se ova nova tri modela nalaze po pitanju performansi u odnosu na dosadašnju gamu AMD-ovih procesora. U pitanju su dakle, Thuban jezgro, Deneb C3 i Callisto, takođe proizvedeno u C3 reviziji 45nm proizvodnog procesa. Šta oni nude i kakve performanse i overkloking možete da očekujete od ovih primeraka, možete pročitati u narednim redovima.

 

Opširnije...
 

sub

21

avg

2010

AMD Athlon II C3 revizija Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaKrajem prošle (2009.) godine AMD je predstavio nove Phenom II procesore zasnovane na unapređenom silicijumu. U pitanju su bili Phenom II X4 965 i 975 procesori, proizvedeni u C3 reviziji 45nm proizvodnog procesa. C3 revizija je donela nešto veće radne učestalosti u odnosu na prethodnu C2 reviziju i nešto bolje termalne specifikacije. Kao takva C3 revizija procesa je bila rezervisana isključivo za najjače modele procesora. Po daljoj logici stvari, očekivano je bilo da AMD primeni unapređeni proces i na svoje slabije modele bazirane na Propus i Rana jezgrima. Vrlo verovatno je da ćemo uskoro videti i Athlon II X2, baziran na Regor jezgru, takođe izrađen u C3 reviziji. Ipak, znajući da je ova revizija pomerila za nekih 200 MHz overklok marginu tadašnjih Phenom II X4 C2 procesora, očekivali smo to i od Athlon II familije procesora. Da li je to zaista tako i u kojoj meri, možete da pročitate na narednim stranama...

 

 

Opširnije...
 

sre

30

jun

2010

Phenom II X6 1055T Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaJoš jedan u nizu novih Phenom II X6 procesora izrađenih u E0 reviziji se pojavio na našem tržištu. Za razliku od prethodno testiranog modela 1090T, 1055T radi na nešto nižem radnom taktu i ima zakljulčan multiplikator „na gore" za northbridge i jezgra. Kao takav je u startu odbačen za ekstremni overklok. Da bi postigli 6-6.5 GHz biće vam neophodna astronomski visoka frekvencija HTT linka. Međutim, ono što zanima većinu nas je kako se ovaj čip nosi sa najjačim modelom - 1090T, pri korišćenju regularnog vazdušnog hlađenja.

 

„low cost" predstavnik

Phenom II X6 1055T je za sada najjeftiniji šestojezgarni procesor koji možete da nađete na tržištu. Da li 1055T zadovoljava potrebe zahtevnih korisnika kao što to radi 1090T, ali za 80€ nižu cenu, je pitanje koje se automatski postavlja kada se uzme u obzir specifikacija oba procesora. Praveći tabelu za specifikaciju 1055T koristili smo već poznatu tabelu za 1090T uz neke minimalne izmene - 14x množilac, zaključan, sve ostalo je isto. Dakle, ovde se radi o potpuno istom procesoru, sa istim overklok potencijalom izvedenom iz overklokabilne E0 revizije, koji poseduje nisku disipaciju.

 

Opširnije...
 

uto

27

apr

2010

Phenom II X6 1090T & Leo platforma Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaPre izvesnog vremena kompanija AMD je najavila izlazak novog čipseta, AMD 890FX sa SB850 južnim mostom i uz njega i novu Phenom II X6 1000 T seriju, za koju oznaka već govori da poseduje 6 jezgara. Serverski šestojezgarni Opteron (Istambul jezgro) se pojavio još početkom godine i već tada su krenule priče o tome da bi ovaj čip mogao da se spusti u desktop.

AMD nije samo „zavario" još dva jezgra na postojeće Deneb jezgro, već je značajno unapređen i tehnološki proces i power managemant, a disipacija za šest jezgara koja rade na 3.2 GHz  iznosi odličnih 125W. Slabije serije na 2.8 - 3.0 GHz će disipirati samo 95W, što je praktično na nivou trojezgarnih Phenom II procesora izrađenih u C2 reviziji.

 

 

Opširnije...
 


Strana 4 od 5