Quantcast

če

24

jan

2013

AMD A10 5700 i A8 5600K APU-ovi Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski   

Jedan zaključan, jedan otključan i sasvim dobra MSI FM2-A85X-G65 matična ploča

 

AMD A10-5700-A8-5600Pre izvesnog vremena detaljno smo testirali novi AMD APU, baziran na CPU jezgru i integrisanom GPU sa kodnim nazivom Trinity. Platforma se pokazala kao izuzetno dobro rešenje za veliku većinu korisnika koji bi želeli kompaktan sistem, sa veoma solidnim grafičkim i procesorskim performansama.

Većini čitalaca je jasno da danas solidan desktop računar mora da poseduje četiri procesorska jezgra, grafički čip koji može da potera u „igrivom“ frejmrejtu veliku većinu igara i da to sve radi na prvom mestu dovoljno brzo, a da košta i „dovoljno malo“ da bi predstavljalo zaista primamljivu ponudu. Upravo tako, Trinity kao najnovija serija APU-ova nudi zapanjujuće dobre performanse, naročito grafičke i kad to sve stavite na papir cena ovakvog sistema ne prelazi par stotina evra. Za uloženi novac teško može da se dobije više.

Ovog puta na testu imamo nešto slabije varijante Trinity-ja, koji „kucaju“ na nižim klokovima od prvotestiranog A10 5800K. Celokupna A10 serija poseduje identičan GPU, dok je A8 serija ipak nešto malo „osakaćena“, za neka dva SIMD endžina, čime je donekle smanjena snaga integrisanog GPU-a, ali ne previše. Tema ovog teksta je analiza isplativosti, potrošnje, kao i overkloking mogućnosti na običnom BOX hlađenju.

 

Opširnije...
 

pon

05

nov

2012

AMD FX 8350 - codenamed Vishera Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski   

Osveženi Bulldozer!

 

AMD FX8350 VisheraTačno pre godinu dana ekskluzivno iz AMD-a, na testiranje nam je stigla kompletna Scorpius platforma. U pakovanju koje smo dobili na testiranje nalazio se AMD FX 8150 procesor „uboden“ u ASUS Crosshair V matičnu ploču zasnovanu na AMD 990FX čipsetu. Novi CPU bio je baziran na do tada nepoznatoj Bulldozer mikroarhitekturi, a rezultati testiranja pokazali su da se radilo o prilično loše izbalansiranom proizvodu.

Stavke koje čine dobar balans pri kupovini odgovarajuće platforme su cena, performanse, potrošnja, kao i napredak u odnosu na prethodnu generaciju. Problem sa Bulldozerom je bio u tome što ni u jednoj od ovih stavki nije predstavljao bitan napredak u odnosu na Thuban jezgro, barem ne kada je desktop platforma u pitanju, ali postoji tu i još nešto: Svi smo imali ogromna očekivanja!

U međuvremenu AMD je spustio cene FX procesora do granice profitabilnosti, pa je za relativno mali novac moguće sklopiti PC sa čak osam procesorskih jezgara. Ipak, mnogi su strpljivo iščekivali redizajn mikroarhitekture i evo konačno je Vishera stigla na test.

 

Opširnije...
 

sre

31

okt

2012

AMD Trinity APU Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski, Dušan Srbljak   

Novi APU iz AMD-a na odličnoj Gigabyte F2A85X-UP4 matičnoj ploči

 

uvodnaProšlo je više od godinu dana od kada je AMD predstavio svoj novi razvojni pravac dobro poznate „fuzije“. Prošle, 2011. godine, predstavljen je APU koncept - prvo „low power“ Bobcat, a zatim „high performance“ Llano.

Da podsetimo: APU predstavlja grubo rečeno procesor – CPU sa integrisanom grafikom, odnosno Accelerated Processing Unit. Ono po čemu je značajan ovaj koncept za AMD je GPGPU – general purpose graphics processor unit, jer poseduje mogućnost izvršavanja programskog koda koji nije isključivo namenjen za rad sa grafikom.

Odatle i dolazi naziv koncepta - APU koji smo detaljno opisali u jednom od ranijih tekstova. Tema ovog teksta jeste Trinity APU, koji predstavlja najnoviji izdanak iz AMD-ove ponude i kojeg pokreću noviji i moderniji GPU sa VLIW4 arhitekturom kodnog naziva Cayman i Piledriver CPU jezgra, koja predstavljaju evoluciju detaljno opisane Bulldozer mikroarhitekture.

 

Opširnije...
 

sub

01

sep

2012

AMD FX 6200 & Sapphire 990FX Pure Black Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski, Dušan Srbljak   

Buldožer sa šest cilindara i Workstation Sapphire matična ploča

 

uvodnaU industriji poluprovodnika se već dugo vremena primenjuje poznat „waterfall“ princip, gde se od najsnažnijeg proizvoda jedne vrste isključivanjem njegovih delova dobija slabiji proizvod, nižeg cenovnog ranga.

Do sada smo to videli još davno na Intel Celeron procesorima baziranim na Coppermine jezgru, kojima je bilo isključeno 75% L2 keša i kojima je magistrala bila smanjena sa 100 na 66 MHz u odnosu na Pentium III.

Kasnije je AMD počeo sa sličnom politikom, gde smo imali Thorton jezgra, bazirana na Barton jezgru kojem je isključena polovina L2 keša, pa je umesto 512K bilo dostupno samo 256K. Phenom i Phenom II procesori sa 2 i 3 jezgra su stekli ogromnu popularnost zahvaljujući mogućnosti „otključavanja“ ovih jezgara.

Opširnije...
 

sre

15

avg

2012

AMD FX 8120 i ASUS M5A99X Evo Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski, Dušan Srbljak   

Bulldozer po razumnoj ceni u kombinaciji sa vrlo dobrom ASUS matičnom pločom

 

uvodnaProšlo je skoro godinu dana od pompezne najave nove AMD-ove mikroarhitekture, koja je trebala da donese značajan zaokret u poslovanju ove kompanije. Bilo je mnogo priče i „govorancije“ oko toga šta će doneti nova Bulldozer mikroarhitektura, a jedna od najznačajnijih je bila mogućnost „pakovanja“ dvostruko većeg broja jezgara po istoj „ceni“. Princip modularne arhitekture, tzv. CMT, gde dva jezgra dele zajednički FPU i „front end“, koji ujedno predstavljaju najveći deo površine modernih procesora, predstavlja potpuno novi pristup. Ono u čemu je AMD zaista uspeo je to da skaliranje ovakvog „hibridnog“ jezgra nije uopšte daleko od skaliranja dva zasebna jezgra istih karakteristika iz prostog razloga, jer su deljeni resursi u klasičnom „FAT“ jezgru prilično neiskorišćeni.

 

Opširnije...
 

pet

15

jun

2012

Intel Core i7 – 3770K Ivy Bridge Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Tick, Tock, Tick – Ivy Bridge – Sve što ste želeli da znate

 

uvodnaPoznata Intelova „Tick-Tock“ strategija predstavlja osnovni obrazac roadmap-a ovog giganta poluprovodničke industrije. Od 2007. do danas Intel praktikuje da u novom proizvodnom procesu dobrim delom realizuje već postojeću mikroarhitekturu, uz naravno pojedina podešavanja, dok se u sledećem koraku, takozvanom „Tock-u“ lansira uvek, praktično nova mikroarhitektura.

Ono što je specifično je to da jedan „Tick-Tock“ predstavlja dvogodišnji ciklus razvoja i proizvodnje određenog proizvodnog procesa, koji je opet usko povezan sa Murovim zakonom, koji kaže da se broj tranzistora svakih, otprilike dve godine uvećava dvostruko.

Shodno tome 2006. godine na tržište je lansirana Conroe mikroarhitektura, odnosno prvi predstavnik Core 2 Duo procesora, izrađen u 65nm litografiji, da bi kasnije nastupio redizajn, odnosno „die shrink“ u 45nm (Penryn, Yorkfield, Wolfdale), a zatim u istoj litografiji (45nm) je predstavljena i Nehalem mikroarhitektura sa marketinškim nazivima Core i7, i5 i i3...

 

Opširnije...
 

sre

15

feb

2012

AMD A8 3870K i A6 3500 Štampa El. pošta
Napisao Dusan Srbljak, Miloš Arsić   

Najjači AMD A8 i najslabiji AMD A6 APU – Pun pogodak u oba slučaja!

 

uvodnaVeć ste bili u prilici da čitate o AMD A6 i AMD A8 APU-ovima na PCAXE portalu u više navrata. Reč je o proizvodu kojim je AMD uspeo u tome da napravi funkcionalan čip tako da zadovolji potrebe velike većine korisnika PC računara. Tada smo naveli da ekonomski stručnjaci koji analiziraju tržište predviđaju da će potražnja i prodaja uređaja baziranih na APU-ovima biti u naglom porastu u narednih nekoliko godina. Prognoze su da bi do 2014. u notebook i desktop segmentu APU čipovi mogli da preuzmu veći deo tržišta. Da li će tako stvarno biti, vreme će pokazati. Ipak, neosporno je da je AMD sa APU-om uspeo da prodrma desktop i notebook tržište računara. Ovoga puta smo testirali dve poslastice iz AMD-a, a reč je o najjačem desktop A8 APU-u koji ima otključan množilac, kao i najslabijem trojezgranom A6 APU-u.

Opširnije...
 

sre

14

dec

2011

Intel Core i7 - 3960X Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaNova „High-End" desktop platforma

 

Prošlo je mnogo vremena od kada je Intel poslednji put lansirao na tržište novi „ultra-mega-giga" High-End procesor i platformu. Pre otprilike dve godine, nakon osvajanja 32 nanometarske litografije, Intel je za postojeću LGA 1366 platformu predstavio do tada najjači desktop, šestojezgarni Westmere. Sandy Bridge arhitektura je debitovala kao novi „Tock" u Intelovoj Tick-Tock strategiji, pre nešto manje od godinu dana, početkom 2011. Ipak, na tržište je donela isključivo liniju procesora koja pokriva veliki deo tržišta, kako desktop, tako i mobilnog segmenta. U pitanju je bio mainstream čip, sa četiri procesorska jezgra. Sve vreme, od pojavljivanja Sandy Bridge arhitekture do danas mesto za najjači procesor je i dalje pripadalo staroj Nehalem arhitekturi i LGA 1366 platformi. Osveženje HighEnd desktopa je stiglo i sa Sandy Bridge arhitekturom i sada imamo i novu platformu. LGA 2011 platforma  koja osim nove mikroarhitekture donosi i brži rad sa memorijom, kao i monstruozni X79 čipset koji podržava sve moguće MultiGPU režime, bez uskih grla po pitanju broja PCI-Express linija.

 

Opširnije...
 

ned

16

okt

2011

AMD FX procesori Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Scorpius platforma - Revolucija iz AMD-a

 

uvodnaKompanija AMD već neko vreme nije isključivo samo proizvođač procesora. Ono što se danas nalazi u proizvodnom portfoliu ovog proizvođača poluprovodnika je kompletna PC platforma, koja podrazumeva procesor, grafiku i kontrolersku logiku, odnosno čipset. Iako je "budućnost fuzija", kako inače glasi AMD-ov slogan, procesorske performanse se i dalje gledaju i predstavljaju veoma bitan faktor u izboru odgovarajuće korisničke platforme. Ipak, danas procesorske performanse nisu najbitnije. Bitan je balans između cene, performansi i niske disipacije. Ovo zadnje predstavlja veoma bitnu stavku, kako za desktop segment tako i za prenosne računare, APU i serverske čipove. Manja disipacija automatski znači i manje investicija u snažna i skupa napajanja i kvalitetna hlađenja.

Opširnije...
 

ned

18

sep

2011

AMD Brazos vs Intel Atom Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

Sapphire Pure Fusion Mini E350

 

uvodna1AMD je predstavio svoj prvi APU (simbioza GPU-a i CPU-a na jednom fizičkom čipu), a proizvođači matičnih ploča su već uveliko proizvodili modele zasnovane na novoj platformi. Sapphire se od skoro uključio u trku zvanu „matična ploča", pa je i on predstavio svoj model zasnovan na AMD Brazos platformi - o kome ćete između ostalog moći da čitate u ovom tekstu. Kažemo „između ostalog" jer će ovaj tekst dosta biti posvećen i uporednom prikazu performansi AMD Brazos APU-a i Intel Atom-a. Verovatno se pitate se zašto nismo suprostavili AMD Brazos APU (AMD Zacate CPU + AMD HD6310 GPU) sa Nvidia ION platformom (Intel Atom CPU + Nvidia 9400M GPU)? Razlog je jednostavan. Ako potrošnja dve konkurentske platforme nije slična, onda ih nećemo ni porediti, ali detaljnije i o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Opširnije...
 


Strana 3 od 5