Quantcast

sre

15

avg

2012

AMD FX 8120 i ASUS M5A99X Evo Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski, Dušan Srbljak   

Bulldozer po razumnoj ceni u kombinaciji sa vrlo dobrom ASUS matičnom pločom

 

uvodnaProšlo je skoro godinu dana od pompezne najave nove AMD-ove mikroarhitekture, koja je trebala da donese značajan zaokret u poslovanju ove kompanije. Bilo je mnogo priče i „govorancije“ oko toga šta će doneti nova Bulldozer mikroarhitektura, a jedna od najznačajnijih je bila mogućnost „pakovanja“ dvostruko većeg broja jezgara po istoj „ceni“. Princip modularne arhitekture, tzv. CMT, gde dva jezgra dele zajednički FPU i „front end“, koji ujedno predstavljaju najveći deo površine modernih procesora, predstavlja potpuno novi pristup. Ono u čemu je AMD zaista uspeo je to da skaliranje ovakvog „hibridnog“ jezgra nije uopšte daleko od skaliranja dva zasebna jezgra istih karakteristika iz prostog razloga, jer su deljeni resursi u klasičnom „FAT“ jezgru prilično neiskorišćeni.

 

Opširnije...
 

pet

15

jun

2012

Intel Core i7 – 3770K Ivy Bridge Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Tick, Tock, Tick – Ivy Bridge – Sve što ste želeli da znate

 

uvodnaPoznata Intelova „Tick-Tock“ strategija predstavlja osnovni obrazac roadmap-a ovog giganta poluprovodničke industrije. Od 2007. do danas Intel praktikuje da u novom proizvodnom procesu dobrim delom realizuje već postojeću mikroarhitekturu, uz naravno pojedina podešavanja, dok se u sledećem koraku, takozvanom „Tock-u“ lansira uvek, praktično nova mikroarhitektura.

Ono što je specifično je to da jedan „Tick-Tock“ predstavlja dvogodišnji ciklus razvoja i proizvodnje određenog proizvodnog procesa, koji je opet usko povezan sa Murovim zakonom, koji kaže da se broj tranzistora svakih, otprilike dve godine uvećava dvostruko.

Shodno tome 2006. godine na tržište je lansirana Conroe mikroarhitektura, odnosno prvi predstavnik Core 2 Duo procesora, izrađen u 65nm litografiji, da bi kasnije nastupio redizajn, odnosno „die shrink“ u 45nm (Penryn, Yorkfield, Wolfdale), a zatim u istoj litografiji (45nm) je predstavljena i Nehalem mikroarhitektura sa marketinškim nazivima Core i7, i5 i i3...

 

Opširnije...
 

sre

15

feb

2012

AMD A8 3870K i A6 3500 Štampa El. pošta
Napisao Dusan Srbljak, Miloš Arsić   

Najjači AMD A8 i najslabiji AMD A6 APU – Pun pogodak u oba slučaja!

 

uvodnaVeć ste bili u prilici da čitate o AMD A6 i AMD A8 APU-ovima na PCAXE portalu u više navrata. Reč je o proizvodu kojim je AMD uspeo u tome da napravi funkcionalan čip tako da zadovolji potrebe velike većine korisnika PC računara. Tada smo naveli da ekonomski stručnjaci koji analiziraju tržište predviđaju da će potražnja i prodaja uređaja baziranih na APU-ovima biti u naglom porastu u narednih nekoliko godina. Prognoze su da bi do 2014. u notebook i desktop segmentu APU čipovi mogli da preuzmu veći deo tržišta. Da li će tako stvarno biti, vreme će pokazati. Ipak, neosporno je da je AMD sa APU-om uspeo da prodrma desktop i notebook tržište računara. Ovoga puta smo testirali dve poslastice iz AMD-a, a reč je o najjačem desktop A8 APU-u koji ima otključan množilac, kao i najslabijem trojezgranom A6 APU-u.

Opširnije...
 

sre

14

dec

2011

Intel Core i7 - 3960X Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaNova „High-End" desktop platforma

 

Prošlo je mnogo vremena od kada je Intel poslednji put lansirao na tržište novi „ultra-mega-giga" High-End procesor i platformu. Pre otprilike dve godine, nakon osvajanja 32 nanometarske litografije, Intel je za postojeću LGA 1366 platformu predstavio do tada najjači desktop, šestojezgarni Westmere. Sandy Bridge arhitektura je debitovala kao novi „Tock" u Intelovoj Tick-Tock strategiji, pre nešto manje od godinu dana, početkom 2011. Ipak, na tržište je donela isključivo liniju procesora koja pokriva veliki deo tržišta, kako desktop, tako i mobilnog segmenta. U pitanju je bio mainstream čip, sa četiri procesorska jezgra. Sve vreme, od pojavljivanja Sandy Bridge arhitekture do danas mesto za najjači procesor je i dalje pripadalo staroj Nehalem arhitekturi i LGA 1366 platformi. Osveženje HighEnd desktopa je stiglo i sa Sandy Bridge arhitekturom i sada imamo i novu platformu. LGA 2011 platforma  koja osim nove mikroarhitekture donosi i brži rad sa memorijom, kao i monstruozni X79 čipset koji podržava sve moguće MultiGPU režime, bez uskih grla po pitanju broja PCI-Express linija.

 

Opširnije...
 

ned

16

okt

2011

AMD FX procesori Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Scorpius platforma - Revolucija iz AMD-a

 

uvodnaKompanija AMD već neko vreme nije isključivo samo proizvođač procesora. Ono što se danas nalazi u proizvodnom portfoliu ovog proizvođača poluprovodnika je kompletna PC platforma, koja podrazumeva procesor, grafiku i kontrolersku logiku, odnosno čipset. Iako je "budućnost fuzija", kako inače glasi AMD-ov slogan, procesorske performanse se i dalje gledaju i predstavljaju veoma bitan faktor u izboru odgovarajuće korisničke platforme. Ipak, danas procesorske performanse nisu najbitnije. Bitan je balans između cene, performansi i niske disipacije. Ovo zadnje predstavlja veoma bitnu stavku, kako za desktop segment tako i za prenosne računare, APU i serverske čipove. Manja disipacija automatski znači i manje investicija u snažna i skupa napajanja i kvalitetna hlađenja.

Opširnije...
 

ned

18

sep

2011

AMD Brazos vs Intel Atom Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

Sapphire Pure Fusion Mini E350

 

uvodna1AMD je predstavio svoj prvi APU (simbioza GPU-a i CPU-a na jednom fizičkom čipu), a proizvođači matičnih ploča su već uveliko proizvodili modele zasnovane na novoj platformi. Sapphire se od skoro uključio u trku zvanu „matična ploča", pa je i on predstavio svoj model zasnovan na AMD Brazos platformi - o kome ćete između ostalog moći da čitate u ovom tekstu. Kažemo „između ostalog" jer će ovaj tekst dosta biti posvećen i uporednom prikazu performansi AMD Brazos APU-a i Intel Atom-a. Verovatno se pitate se zašto nismo suprostavili AMD Brazos APU (AMD Zacate CPU + AMD HD6310 GPU) sa Nvidia ION platformom (Intel Atom CPU + Nvidia 9400M GPU)? Razlog je jednostavan. Ako potrošnja dve konkurentske platforme nije slična, onda ih nećemo ni porediti, ali detaljnije i o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Opširnije...
 

če

11

avg

2011

AMD APU A6 3650 Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

Dovoljno dobar APU za gaming

 

uvodnaFuzija grafičkog i procesorskog potencijala u jedan čip je sada realnost, a AMD je na tržište počeo da izbacuje produkte nove platforme. Pred nama je AMD APU A6 3650 model, koji je kao i prethodni A8 3850 jači model itekako dobar za gaming. Igranje na integrisanoj grafici? Da. Nismo navikli na to, ali to je sada realnost. Jednostavno GPU unutar AMD APU-a je dovoljno dobar i ima performanse savremene zasebne grafike srednjeg cenovnog ranga. Ovaj test će mahom biti posvećen tome, pa se možete uveriti da će A6 3650 biti itekako zanimljiv korisnicima koji u jednom žele i više nego solidan CPU, kao i dobar GPU.  Jednostavno, svi grafikoni i video klipovi koje smo spremili za vas će vam pomoći prilikom kupovine novog računara i odgonetnuti u čemu je AMD APU A6 3650 dovoljno dobar, odnosno nedovoljno dobar.

Opširnije...
 

ned

10

jul

2011

AMD Llano A8 3850 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Lynx desktop platforma - Budućnost i sadašnjost je fuzija

 

uvodnaPre tačno pet godina, AMD je izvršio akviziciju nad jednim od vodećih proizvođača grafičkih čipova - ATi technologies. Od tada se redovno vrte priče o fuziji - spajanju grafičkih i procesorskih potencijala u jednu platformu. Iz prva malo koje bio svestan da se radi o zaista velikom projektu, koji će trajati čitavu deceniju, a možda i više. U pitanju je spajanje kako na hardverskom tako i na softverskom nivou. Jedan od prvih koraka na samom hardverskom nivou je integracija CPU-a (centralnog procesora) i GPU-a (grafickog procesora) na jedno silicijumsko jezgro. Llano kao proizvod fuzije predstavlja značajan korak za AMD i IT industriju u globalu. Ipak, CPU i GPU u Llano-u nisu najiteresantnija tema. Obe ove komponente koje su do sada već korišćene. Softverska rešenja i sama fizička integracija su AMD-ov lajtmotiv gde fokusiran veliki broj resursa. Šta je rezultat ovoga, pokušaćemo da objasnimo u redovima koji slede.

Opširnije...
 

ned

15

maj

2011

Phenom II X4 980 Black Edition Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Poslednji Mohikanac

 

uvodnaAMD je odlučio da svoju "10h" (h-heksadecimalnu) arhitekturu pogura do krajnjih granica neposredno pred izlazak najavljenog Buldožera. Nedavno smo imali na testu Phenom II X4 975 misleći da je to ipak poslednji Phenom II, ali AMD je odlučio da nam ponudi 100 MHz bržu verziju koja radi na čak 3,7 GHz. Ovih 100 MHz ne pravi bitnu razliku u odnosu na „stariji" model, u prvom planu zbog identične mikroarhitekture, kao i brzine L3 keš memorije i memorijskog kontrolera, koji i dalje radi na 2 GHz. Kako se ovaj primerak Phenoma ponaša u realnom radu, možete pročitati u narednim redovima.

Opširnije...
 

pon

31

jan

2011

Phenom X4 975 & X4 840 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

uvodnaDva nova Phenom-a

 

AMD je sa svojim Phenom-ima II X4 napravio još jedan korak napred u postizanju većih radnih učestalosti, ne bi li kupcima ponudio još bolji odnos cene i performansi. Sa izlaskom Phenoma II X4 975 Black Edition modela, AMD je postigao rekord u brzini. Četiri jezgra sada „kucaju" na 3.6 GHz, što je 100MHz više od nedavno testiranog Phenoma II X4 970. Ovo je do danas najbrži, barem po brzini kloka, AMD-ov procesor. Drugi novitet, je zapravo „staritet". U pitanju je Phenom II X4 840, ali ovo nije verzija Phenoma sa 4MB L3 keša, već je u pitanju Propus jezgro, bez trećestepene keš memorije.

Opširnije...
 


Strana 3 od 5