Quantcast

če

30

jan

2014

APU Gaming serijal – prvi deo [VIDEO] Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak, Feđa Drndarski   

Epizoda: PES 2014 i GRID 2 vs A10 6790K

 

APU GamingPred kraj 2013. godine testirali smo AMD A10 6790K APU sa idejom da pokažemo gde se ovaj APU nalazi u odnosu na konkurenciju. Recenzija je pokazala da je Richland A10 APU dovoljno dobar za veliku većinu korisnika kada se priča o CPU performansama.

Pre testiranja smo znali da će A10 6790K dobro da se pokaže u light gejming-u (kako mi to nazivamo). Ipak, ispostavilo se da je APU više nego dovoljan za igranje određenih igara, čak i sa maksimalnim podešavanjima, i da je zapravo čisto bacanje para kupiti zasebnu grafičku kartu u nekim situacijama.

Naravno, neke igre su više, a neke manje igrive, odnosno fps (ni)je na zavidnom nivou. Počev od danas, PCAXE će svaki dan izbaciti po par igara koje smo usnimili video kamerom, a Vama dragi čitaoci ostavljamo da sami donesite zaključak.

 

Opširnije...
 

če

26

dec

2013

AMD A10 6790K vs Intel i5 4670K Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Ukrštanje koplja

 

AMD APU A-10-6790KKada su u pitanju testovi procesora, uglavnom smo navikli da gledamo kako se oni ponašaju u nekim „veštački“ postavljenim scenarijima i sintetičkim testovima. Do sada smo poredili skoro isključivo procesorske performanse i te performanse su nam često bile glavni vodič za kupovinu. U današnje vreme je uobičajena pojava da procesori za prenosive računare imaju integrisan grafički procesor, ali je to postalo normalno i za desktop procesore nižeg i srednjeg cenovnog razreda. Procesor kao takav, može da se koristi bez diskretnog grafičkog procesora ili grafičke karte, a sama upotrebljivost u realnim korisničkim scenarijima u mnogome zavisi i od snage grafičkog čipa, a ne od samog procesora i broja njegovih jezgara. Ipak, u mnogim situacijama još uvek nije moguće grafičkim čipom nadomestiti nedostatak procesorskih jezgara.

 

Opširnije...
 

pon

24

jun

2013

AMD A10 6800K i ASRock FM2A75 Pro4 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Trinity na steroidima

 

AMD Richland  ASRock FM2A75 Pro4Sve sitniji proizvodni procesi i sve veći stepen integracije iz godine u godinu nam donosi čipove koji u sebi integrišu nekoliko procesorskih jezgara, memorijski kontroler i grafički čip sasvim solidnih performansi. Advanced Micro Devices sledi strategiju čiji je krajnji cilj heterogeno procesiranje o kojem smo nedavno pisali, ali i unapređenje konvencionalnih načina procesiranja, fleksibilan power managment, agresivan turbo mod koji prati termalnu envelopu procesora. Ova kompanija iz Sunnyvale-a je odlučila da nas na svakih 6-8 meseci obraduje novim APU-om.

Zvanično je predstavljen Richland APU jezgro koje integriše već svima dobro poznata jezgra iz Trinity APU-a sa Piledriver mikroarhitekturom. Richland APU na žalost ne donosi baš mnogo toga novog osim nešto viših klokova koji su više demonstracija zrelosti GloFo-ovog 32nm proizvodnog procesa, nego neka naročita novotarija. Ipak, ima tu par interesantnih detalja koje ćemo podeliti sa Vama u ovoj recenziji.

 

Opširnije...
 

ned

09

jun

2013

Intel Core i7 4770K Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Četvrta generacija

 

Intel HaswellIntel je predstavljanjem Core i7 4770K procesora zvanično predstavio perjanicu nove Haswell mikroarhitekture. Kao i svaku novu mikroarhitekturu Intel je Haswell-a razvijao poslednjih pet godina. Praktično, kada je završen nacrt Sandy Bridge projekta, u isto vreme startovan je novi projekat pod kodnim imenom Haswell. Kao i prethodnik, Ivy Bridge, Haswell je izrađen u 22 nanometarskoj litografiji, koja važi za najnapredniju u industriji poluprovodnika. Zaista ne čudi što je tako, jer su ulaganja Intela ogromna kada je u pitanju opremanje fabrika i razvoj novih proizvodnih procesa. Zbog svega toga je „Chipzilla“ već dugo vremena lider u ovoj grani.

Haswell je predstavljen kao potpuno novi dizajn, nova mikroarhitektura, dizajnirana praktično od nule. Da li je baš tako? Pa ne bismo mogli da se složimo u potpunosti, ali delimično da. Koncepcijski gledano malo toga se promenilo od Nehalem mikroarhitekture, koja je opet zapravo bila evolutivni pomak u odnosu na Core 2, koja je evolutivni pomak u odnosu na Pentium M, koji je takođe dobrim delom Pentium III i tako bi mogli da nabrajamo sve dok se ne bi vratili u daleku 1995. godinu kada je lansiran Pentium Pro. Sa druge strane prelazak sa AMD K10 na Bulldozer i Piledriver je radikalni zaokret, slično kao što je bio slučaj u vreme nesrećnog Netbursta.

 

Opširnije...
 

sub

25

maj

2013

AMD FX 6350 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Apsolutni best buy

 

amd fx6350Ponuda AMD procesora je prevashodno fokusirana na low i mid range tržište i u tom segmentu Vishera jezgra, kao i APU-ovi bazirani na Trinity jezgrima predstavljaju odličan kompromis cene i performansi. Cenovna politika AMD-a nam govori da nije ostavljeno baš previše mesta za slabije FX procesore iz serije 4xx0, koji poseduju dva „modula“ odnosno četiri jezgra. Njihovo mesto prevashodno uzimaju dobro izbalansirani A8 i A10 APU-ovi, kao i Athlon II X4 7x0 procesori namenjeni FM2 socketu. Praktično dolazimo do zaključka da je AMD-ova AM3+ platforma namenjena uglavnom za upotrebu sa 6-jezgarnim i 8-jezgarnim procesorima. Kada se uzme u obzir razlika od svega nekoliko eura u ceni između FX6300 i FX4300, nije mnogo teško zaključiti šta predstavlja bolji izbor.

 

Opširnije...
 

sre

17

apr

2013

AMD FX4300 & GA 970A-D3 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Savršen par

 

Gigabyte 970A-D3 AMD FX4300Na test nam je konačno stigla i „mala Vishera“. U pitanju je AMD FX 4300 centralni procesor koji je baziran na detaljno analiziranoj Piledriver mikroarhitekturi. Komplet koji nam je stigao na testiranje sadrži još i veoma solidnu Gigabyte matičnu ploču koja bez problema izvlači maksimum iz ovog četvorojezgarca. Sigurno se pitate da li je pametnije uzeti stariji Phenom II X4 965 uparen sa ovom istom matičnom pločom ili ipak ići na Visheru sa 4 jezgra, odnosno 2 modula. Ako gledamo odnos cena/performanse, može se reći da je „stara škola“ ovde u prednosti, kao i neka novija FM2 rešenja poput Athlona II X4 750K, no ipak ovoga puta nećemo porediti aktuelni procesor sa proizvodom koji se više ne proizvodi, već sa ponudom koja će biti aktuelna u narednim mesecima. Ono što nam je bitno kod cenovnog segmenta koji pokriva ovakav procesor je faktor „para i muzike“, a naša finalna ocena biće bazirana dobrim delom na faktoru cene i performansi.

 

Opširnije...
 

če

24

jan

2013

AMD A10 5700 i A8 5600K APU-ovi Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski   

Jedan zaključan, jedan otključan i sasvim dobra MSI FM2-A85X-G65 matična ploča

 

AMD A10-5700-A8-5600Pre izvesnog vremena detaljno smo testirali novi AMD APU, baziran na CPU jezgru i integrisanom GPU sa kodnim nazivom Trinity. Platforma se pokazala kao izuzetno dobro rešenje za veliku većinu korisnika koji bi želeli kompaktan sistem, sa veoma solidnim grafičkim i procesorskim performansama.

Većini čitalaca je jasno da danas solidan desktop računar mora da poseduje četiri procesorska jezgra, grafički čip koji može da potera u „igrivom“ frejmrejtu veliku većinu igara i da to sve radi na prvom mestu dovoljno brzo, a da košta i „dovoljno malo“ da bi predstavljalo zaista primamljivu ponudu. Upravo tako, Trinity kao najnovija serija APU-ova nudi zapanjujuće dobre performanse, naročito grafičke i kad to sve stavite na papir cena ovakvog sistema ne prelazi par stotina evra. Za uloženi novac teško može da se dobije više.

Ovog puta na testu imamo nešto slabije varijante Trinity-ja, koji „kucaju“ na nižim klokovima od prvotestiranog A10 5800K. Celokupna A10 serija poseduje identičan GPU, dok je A8 serija ipak nešto malo „osakaćena“, za neka dva SIMD endžina, čime je donekle smanjena snaga integrisanog GPU-a, ali ne previše. Tema ovog teksta je analiza isplativosti, potrošnje, kao i overkloking mogućnosti na običnom BOX hlađenju.

 

Opširnije...
 

pon

05

nov

2012

AMD FX 8350 - codenamed Vishera Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski   

Osveženi Bulldozer!

 

AMD FX8350 VisheraTačno pre godinu dana ekskluzivno iz AMD-a, na testiranje nam je stigla kompletna Scorpius platforma. U pakovanju koje smo dobili na testiranje nalazio se AMD FX 8150 procesor „uboden“ u ASUS Crosshair V matičnu ploču zasnovanu na AMD 990FX čipsetu. Novi CPU bio je baziran na do tada nepoznatoj Bulldozer mikroarhitekturi, a rezultati testiranja pokazali su da se radilo o prilično loše izbalansiranom proizvodu.

Stavke koje čine dobar balans pri kupovini odgovarajuće platforme su cena, performanse, potrošnja, kao i napredak u odnosu na prethodnu generaciju. Problem sa Bulldozerom je bio u tome što ni u jednoj od ovih stavki nije predstavljao bitan napredak u odnosu na Thuban jezgro, barem ne kada je desktop platforma u pitanju, ali postoji tu i još nešto: Svi smo imali ogromna očekivanja!

U međuvremenu AMD je spustio cene FX procesora do granice profitabilnosti, pa je za relativno mali novac moguće sklopiti PC sa čak osam procesorskih jezgara. Ipak, mnogi su strpljivo iščekivali redizajn mikroarhitekture i evo konačno je Vishera stigla na test.

 

Opširnije...
 

sre

31

okt

2012

AMD Trinity APU Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski, Dušan Srbljak   

Novi APU iz AMD-a na odličnoj Gigabyte F2A85X-UP4 matičnoj ploči

 

uvodnaProšlo je više od godinu dana od kada je AMD predstavio svoj novi razvojni pravac dobro poznate „fuzije“. Prošle, 2011. godine, predstavljen je APU koncept - prvo „low power“ Bobcat, a zatim „high performance“ Llano.

Da podsetimo: APU predstavlja grubo rečeno procesor – CPU sa integrisanom grafikom, odnosno Accelerated Processing Unit. Ono po čemu je značajan ovaj koncept za AMD je GPGPU – general purpose graphics processor unit, jer poseduje mogućnost izvršavanja programskog koda koji nije isključivo namenjen za rad sa grafikom.

Odatle i dolazi naziv koncepta - APU koji smo detaljno opisali u jednom od ranijih tekstova. Tema ovog teksta jeste Trinity APU, koji predstavlja najnoviji izdanak iz AMD-ove ponude i kojeg pokreću noviji i moderniji GPU sa VLIW4 arhitekturom kodnog naziva Cayman i Piledriver CPU jezgra, koja predstavljaju evoluciju detaljno opisane Bulldozer mikroarhitekture.

 

Opširnije...
 

sub

01

sep

2012

AMD FX 6200 & Sapphire 990FX Pure Black Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski, Dušan Srbljak   

Buldožer sa šest cilindara i Workstation Sapphire matična ploča

 

uvodnaU industriji poluprovodnika se već dugo vremena primenjuje poznat „waterfall“ princip, gde se od najsnažnijeg proizvoda jedne vrste isključivanjem njegovih delova dobija slabiji proizvod, nižeg cenovnog ranga.

Do sada smo to videli još davno na Intel Celeron procesorima baziranim na Coppermine jezgru, kojima je bilo isključeno 75% L2 keša i kojima je magistrala bila smanjena sa 100 na 66 MHz u odnosu na Pentium III.

Kasnije je AMD počeo sa sličnom politikom, gde smo imali Thorton jezgra, bazirana na Barton jezgru kojem je isključena polovina L2 keša, pa je umesto 512K bilo dostupno samo 256K. Phenom i Phenom II procesori sa 2 i 3 jezgra su stekli ogromnu popularnost zahvaljujući mogućnosti „otključavanja“ ovih jezgara.

Opširnije...
 


Strana 2 od 5