pet

22

jan

2010

Logitech G110 Štampa
Napisao Miloš Jevtić   

 

uvodna

Kompanija koja je može se reći od samog početka na tržištu personalnih kompjutera, obezbeđujući periferije za iste je svakako Logitech. Od samog početka su najviše pažnje posvećivali inovacijama i strpljivo su gradili svoj put ka samom vrhu, te su vrlo brzo stekli jako dobar renome. Kako su godine prolazile portfolio se polako širio te je pre nekoliko godina predstavljena prva serija njihovih „G" proizvoda. To „G" u imenu označava da su proizvodi iz gejmerske serije, i da u neku ruku pružaju gotovo najviše što kompanija u datom momentu može da pruži, jer je opšte poznata činjenica da su gejmeri poznati kao vrlo probirljivi.

Tako je svet ugledala tastatura G15 kao ultimativno rešenje koje poseduje LCD displej koji je prikazivao sve relevantne parametre u toku igranja (broj metaka npr.). Nedugo nakon nje svetlosta dana je ugledao mlađi brat, model G11 koji je preslikani G15 sa tom razlikom što nema displej. Iako su ovo praktično bili pilot proizvodi, ove dve periferije su doživele neverovatan uspeh, tako da se i dan danas, nekoliko godina nakon predstavljanja traži „komad više".

 

 

 

 

logitech

 

Ono što je osim dizajna jasno izdvajalo „G" seriju od ostatka ponude je prisustvo „G" tastera kojima se mogu dodeliti makroi. To u prevodu znači da za svaku igru posebno možete generisati makro za svaki taster i time u velikoj meri olakšati igranje omiljenog naslova.

Ova „tehnologija" je naišla na izuzetan odziv kod pasioniranih igrača te je uspeh bio neminovan.

Još jedna od karakteristika koja je krasila „G" modele je prisustvo pozadinskog osvetljenja tastera koje je još uvek retkost među tastaturama.

Nekoliko godina nakon ovih modela, i restilizacije G15 modela, na red je došla smena generacija. Tako je pre nekoliko meseci predstavljen model G19 koji je sam vrh ponude i poseduje displej u boji, kao direktan naslednik G15 modela. A za januar je najavljeno predstavljanje modela koji nam je danas na testu a nosi oznaku G110 i nameće se kao logičan naslednik popularnog G11 modela.

Pa da vidimo šta je novo, a šta staro i zajedničko sa prethodnikom...

 

 


Pakovanje

 

1_T

 

Logitech je univerzalan po pitanju pakovanja već godinama, tu su standardne zelenkasto plavičaste boje i slike proizvoda iz svih uglova kao i specifikacija ispisana na kutiji. Kako je to u neku ruku kliše, tako ni ovaj model nije izuzetak. No slike će reći ostatak, a mi ćemo se skoncentrisati na unutrašnjost pakovanja, tačnije propratni paket.

 

 

2_T 3_T 4_T

 

Interesantno je da se nema šta mnogo reći, u kutiji ćete naći tastaturu i nekoliko knjižica i CD sa drajverima.

 

 

5_T 6_T

 

 

Tu je svoje mesto našla i „podloga" za ruke koja se montira na samu tastaturu (što je karakteristično za sve „G" modele).

Rekli bismo skromno pakovanje, ali ipak treba imati na umu da je ovo ipak samo tastatura i ne treba očekivati ništa više od onoga što je Logitech ubacio u svoj paket.

 

 


Izgled

 

Kako autor ovog teksta poseduje G11 model, isti će nam poslužiti kao „reper" pri nekim poređenjima. Osvrnućemo se prvo na dizajn.

Tu je čini nam se napravljen i najveći pomak, naime novi model izgleda sasvim „kultivisano" i vizuelno deluje daleko manje od prethodnika (iako „suve" dimenzije to ne potvrđuju).

 

 

33_T 34_T

 

 

Naime, kod G110 modela su tasteri uži, malo zbijeniji, i poseduje „samo" dva reda „G" tastera ali ipak nije gotovo uopšte manja od G11 modela. Jedina razlika u dimenzijama je prisutna u „dužini" zato što je prethodnik posedovao točkić za kontrolu jačine zvuka koji je dodatno produžio tastaturu. Kod novog modela je taj deo rešen kao na „običnim" tastaturama i nema nikakvih ispupčenja i slično. Dakle umesto „budže" ubačen je klasičan „valjak" koji je izuzetno precizan prilikom štelovanja jačine zvuka.

 

12_T

 

Spomenuli smo nekoliko redova iznad da novitet poseduje dva reda „G" tastera tako da ih sada ukupno ima dvanaest naspram osamnaest kod G11 modela. Međutim kako postoje 3 profila to je 36 različitih mogućnosti za dodeljivanje macroa. Gotovo da smo sigurni da više od toga nije ni potrebno. Podešavanje makroa se izvršava putem Logitech-ovog softvera.

 

14_T

 

SW_3_T

 

Najveći napredak u odnosu na prethodnika je primećen kod zamene dva USB 1.1 porta za jedan USB 2.0. Tako da je sada napokon moguće iskoristiti tastaturu kao pravi USB Hub sa maksimalnim brzinama koje je USB 2.0 standarda u stanju da pruži.

Druga novina je su integrisani priključci za mikrofon i slušalice, dakle dva 3.5 mm porta na zadnjem delu tastature. To u prevodu znači da vam više neće biti potrebna gomila kablova za slušalice i nećete morati da se zavlačite ispod stola i priključite slušalice. Svakako vrlo korisna stvar.

 

11_T

 

Ostatak različitosti je sveden na sitnije kozmetičke detalje, koje će vam slike najbolje dočarati. Odmah inznad „F" tastera su svoje mesto našli tasteri za isključivanje mikrofona i slušalica kao i taster za uključivanje/isključivanje pozdadisnkog osvetljenja.

 

17_T

 

U levom, gornjem uglu tastature, iznad „G" tastera svoje mesto su našla 4 tastera za kontrolu profila. Ono što je interesantno je da je naš model imao dva „M2" tastera, no proverili smo, greška je samo do našeg primerka.

 

 

18_T

 

Još jedna stavka, po kojoj su „G" tastature poznate je prisustvo tastera koji menja mod tastature između desktop i game moda. U prevodu to znači da kada je tastatura u game modu taster „windows" će biti isključen te će neželjeno izbacivanje na desktop skučajnim klikom na isti biti onemogućeno. Isto tako moguće je istovremeno pritisnuti do 6 tastera u game modu.

 

15_T

 

 

Spomenimo malo i „donji postroj" ovog modela. Nožice su prosečne visine, po našem ukusu idealne visine, dakle niti je tastatura previše nagnuta, niti premalo, baš kako treba.

 

 

9_T

10_T

 

 

 

Sa donje strane ćete još samo naići na gumene odbojnike koji sprečavaju klizanje i taj posao zaista rade fantastično, rekli bismo čak i preterano, jer ćete neretko morati tastaturu odići od podloge kako biste je pomerili. Odmah do njih se nalaze i žljebovi na koje se kači podloga za ruke. Tu je svoje mesto našlo i nekoliko rupica koje služe da odvode tečnost ukoliko istu prospete po tastaturi.

 

 

22_T 23_T 24_T

 

 

 


Utisci u radu

 

Izgled je svakako prikladniji širem auditorijumu korisnika, ali složićete se da to i nije toliko bitan parametar za opšti utisak u radu. Daleko bitniji su sami tasteri, njihov hod, buka koju isti proizvode i slično. Pa krenimo redom...

Sami tasteri su za nijasnu manji od prosečnih, te uz smanjen razmak između istih zahtevaju određeno vreme privikavanja. Vrlo često nam se u samom startu dešavalo da umesto npr. slova „E" pritisnemo „R", umesto „U" kliknemo „I" i slično. Međutim nakon dva dana, stvar se bitno popravila i počeli smo da primećujemo neke od prednosti u odnosu na prethodnika. Autoru kao pokloniku tišine je buka tastera jedna od najiritantnijih stvari. Kod novog modela je razlika i više nego primetna, naime tasteri gotovo da ne proizvode nikakvu buku, i prava je milina raditi sa istima. Pritom tasteri ostavljaju utisak da su gumirani, i vrlo su prijatni na dodir, i kada se na to doda gotovo idealno izbalansiran „klik" dolazimo do toga da je ova tastataru gotovo savršena za rad, kucanje na istoj je zaista pravo uživanje.

Najveću manu bismo pripisali nedovoljno velikom razmaku između seta krajnjih levih tastera (CTRL, SHIFT, CAPS LOCK, TAB) i „G" tastera. Kod G11 je taj prostor dovoljno veliki da mali prst može komotno da stane i da se „odmara" dok nije u upotrebi dok je kod G110 situacija daleko lošija. Mesta nema i gotovo non stop su vam prsti naslonjeni ili na „G" ili na ostale nabrojane tastere. Rešenje se nalazi u tome da malo prst držite u vazduhu što na duže staze nikako nije dobro rešenje.

 

27_T

 

Stvar koju bismo posebno pozdravili na novom modelu je to što nudi nekoliko boja pozadinskig osvetljenja tastera, tačnije radi se o plavoj, crvenoj, boji koja najviše vuče na roze i jednoj koja je najpribližnija ljubičastoj. Boje su izuzetno prijatne za oči, nisu preterano napadne, a ipak su vrlo efektne i ne umaraju. Iako je autor testa ljubitelj plave boje, crvena je na ovom modelu izgledala u najmanju ruku fenomenalno. Nažalost, da bi bilo moguće promeniti boje morate instalirati Logitechov softver.

 

 

SW_2_T

 

Mišljenja smo da bi bilo bolje rešenje da je „hardverski" putem nekog tastera moguće promeniti boje.

Evo i primera kako izgleda osvetljenje na tastaturi:

 

svetlo

 

Dakle kao što se vidi i na slikama, pozadinsko osvetljenje pomaže i u „uslovima dobre vidljivosti" a noću je zaista mnogo korisno.

 

 

26_T 28_T

 

Spomenimo još i „odmorište" za ruke koje i nije tako sjajno kao kod prethodnika, isto je previše „pihtijasto" te umesto dodatne udobnosti ipak u neku ruku pogoršava istu, jer je previše meko i česta pomeranja i ugibanja istog ne prijaju zglobovima i stvaraju osećaj da se tastatura kreće a već smo rekli da je istu jako teško pomaći, dakle naša preporuka je da ovaj model koristite bez tog dodatnog dela jer isti samo pogoršava utiske. Na oko je lep, ali utisak koji ostavlja nije na željenom nivou.

 

 

21_T 19_T 20_T

 

 

Zaključak

 

Nadmašiti izuzetno uspešnog prethodnika je u svakom pogledu izuzetno teško, te taj „običaj" ni ovoga puta nije izostao. Logitech G11 je i današnjih dana izuzetno popularna periferija sa daleko prihvatljivijom cenom nego što je bila kada se ista pojavila.

Logitech G110 nam svakako donosi neka poboljšanja i unapređenja, a kao najbitnije svakako izdvajamo ubačene izlaze za slušalice i USB 2.0 port. Uz prisustvo novih, po nama praktičnijih tastera model G110 predstavlja bolje rešenje od prethodnika. Ukoliko već posedujete G11 model, mišljenja smo da je besmisleno zameniti je za novi model pogotovo uzimajući u obzir najavljenu cenu od 80 evropskih jedinica. Ukoliko ste pak u potrazi za novom  gejmerskom tastaturom, a potrebno vam je pozadinsko osvetljenje, USB Hub i slično a nemate novca za sam ultimativni model G19, onda se G110 koji smo vam danas predstavili nameće kao izuzetno logično rešenje...