Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

ned

07

dec

2014

ASUS DSL-AC68U i DSL-N55U-C1 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Dva dualWAN xDSL rutera

 

ASUS DSL-AC68U DSL N55UNa PCAXE portalu ste mogli čitati dosta recenzija wireless rutera, i ono što je karakteristično za njih je da je većina bila namenjena kablovskom internetu tj. nisu imali integrisani xDLS modem. Početkom godine smo testirali jedan xDSL ruter koji je ostavio na nas vrlo dobar utisak – ASUS DSL-N66U, najviše zbog toga što ima podršku za dva WAN porta tako da se može koristiti kako za ADSL (jer poseduje ugrađeni xDSL modem), tako i za druge tipove konekcije računajući tu i kablovski internet.

Na test su nam došla dva rutera koji u sebi takođe imaju ugrađeni xDSL modem i softverski ili hardverski podržavaju dualWAN opciju tj. mogu se koristiti i kod drugih tipova konekcije.

U pitanju su ASUS DSL-AC68U, koji podržava 802.11ac standard i predstavnik je više klase, kao i ASUS DSL-N55U-C1 koji podržava 802.11n standard i rad na dve frekvencije radi postizanja brzina do 600Mb/s i kao takav cenovno pozicioniran kao srednja klasa rutera.

Opširnije...
 

pon

10

nov

2014

ASUS RT-AC87U ruter Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

V-Ger među ASUS ruterima

 

ASUS RT-AC87UAko ste fan naučno-fantastičnih filmova onda ste gotovo sigurno čuli za V-Ger-a. Nećemo previše otkrivati, ali V-Ger slovi za mašinu enormne moći i verovatno najjaču mašinu u galaksiji prikazanu na filmskom platnu, koja je pretila da uništi planetu Zemlju i sav život na njoj. Tako se nama na testu našao jedan ruter iz ASUS-ove „galaksije“ rutera i to manje ni više nego RT-AC87U.

Svakako ASUS RT-AC87U ne preti da uništi planetu Zemlju, ali je svakako u pitanju jedan vrlo brz 802.11ac ruter koji je najbrži i „najjači“ u ASUS-ovoj ponudi wireless rutera, te otuda mu se može nadenuti i naziv - V-Ger među ruterima.

Ako se sećate pre skoro godinu dana smo na testu imali jedan odličan RT-AC68U ruter, koji je pokupio naše simpatije zbog svojih mnogobrojnih mogućnosti, odličnog dometa i brzine. Za RT-AC87U se može reći da je naslednik "68-ce" ili novi Kirk za starog V-Ger-a ;) Tako da budite uz nas i ovu recenziju kako bi ste saznali šta to zanimljivo, osim kombinovane brzine od skoro 2400Mb/s, nudi RT-AC87U.

Opširnije...
 

pet

31

okt

2014

Shuttle Omninas KD22 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić, Dušan Srbljak   

VIP ulaznica u NAS svet

 

Shuttle OmniNAS KD22Već dugo vremena na PCAXE portalu testiramo mrežne uređaje, ali su nam na testu vrlo retko bili NAS uređaji. Većinom smo testirali rutere, jer gotovo svakom korisniku će kad-tad biti potreban jedan.

Ako duže vreme pratite PCAXE verovatno ćete se setiti da smo ranije već testirali jedan NAS i to model LC-Power LC-35NAS koji je bio „obična“ ulaznica u svet mrežnih diskova. Na test nam je stigao jedan Shuttle NAS i to model KD22, koji je njihov vrh ponude.

Shuttle KD22, osim što ima ulogu klasičnog mrežnog diska ima još mnogo drugih zanimljivih mogućnosti koje će oni zahtevniji korisnici obožavati, a ono što je najbitnije je da koristi gigabitni mrežni port i da ima deklarisane maksimalne brzine čitanja i upisa od 110/75 MB/s respektivno, što nikako nije malo u NAS svetu.

Vreme je da krenete da čitate ostatak recenzije, da bi ste videli zašto je KD22 ulaznica u VIP NAS svet.

Opširnije...
 

pon

21

apr

2014

D-Link DIR-810L Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Može to i "bez" antene!

 

D-Link DIR-810LPred kraj 2013. godine smo testirali jedan cenovno vrlo pristupačan dualband 802.11ac ruter iz kompanije D-Link – GO-RT-AC750, koji je opravdao naša očekivanja i zasluženo se okitio sa dve PCAXE nagrade.

Ovaj put nam se na testu našao još jedan pristupačan 802.11ac ruter iz ove poznate kompanije, model oznake DIR-810L.

Kao i u slučaju prethodno testiranog GO-RT-AC750 modela i ovde je u pitanju dualband ruter, sa istim brzinskim specifikacijama (maksimalnoj kombinovanoj brzini do 750Mb/s), ali sa tom razlikom da DIR-810L ne poseduje eksterne antene te se tako može lakše uklopiti u bilo koji enterijer. Pa da krenemo...

 

Opširnije...
 

pet

03

jan

2014

ASUS DSL-N66U Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

DualWAN DSL ruter

 

ASUS DSL-N66UVećinu rutera koje smo do sada testirali su bili namenjeni onim korisnicima koji ne koriste ADSL tj. da budemo precizniji onima koji nisu koristili ruter i kao DSL modem. Vreme je da to ispravimo te nam se na test stolu našao DSL ruter kompanije ASUS oznake DSL-N66U.

Kao što možete videti prema N66U oznaci, koja liči na RT-N66U, u pitanju je dualband wireless ruter koji podržava 802.11n standard sa maksimalnom kombinovanom brzinom do 900Mb/s, kao i u slučaju RT-N66U modela što nije nimalo slučajno.

Ono glavno što karakteriše ovaj ruter je dualWAN podrška tako da ga mogu koristiti i korisnici koji nemaju xDSL konekciju, što mu drastično povećava upotrebnu vrednost. Ostanite sa nama do kraja recenzije da bi videli kako se u praksi pokazao ovaj ruter i da li je zadovoljio naše stroge standarde.

 

Opširnije...
 

če

02

jan

2014

ASUS PCE-AC68 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Munja od adaptera

 

ASUS PCE-AC68Pre oko mesec dana smo testirali vrhunski ASUS ruter – ASUS RT-AC68U. Kada se testira jedan ovakav uređaj poželjno ga je testirati u kombinaciji sa WiFi adapterom koji može da iskoristi sve njegove mogućnosti i tada je jedini logični izbor bio ASUS PCE-AC68.

Odlučili smo da ćitaocima detaljnije opišemo ovaj wireless adapter, koji je u potpunosti prema specifikacijama, dovoljan da iskoristi sve brzinske specifikacije ASUS RT-AC68U rutera.

Tako da je ASUS PCE-AC68 dual WiFi adapter, koji podržava 802.11ac standard sa maksimalnom mogućnom brzinom prenosa od 1900Mb/s što ga čini trenutno najbržim adapterom kojeg smo testirali, jer ako ga uporedimo sa prethodnikom u vidu PCE-AC66 modela naslednik je brži za 150Mb/s.

 

Opširnije...
 

pon

30

dec

2013

D-Link GO-RT-AC750 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Pristupačan AC ruter

 

D-Link GO-RT-AC750Kompanija D-Link je svetski poznata po svojoj mrežnoj opremi. Na našem tržištu je pomen D-Link mrežne opreme korisnike asocirao na kvalitet, ali i nešto veću cenu, tako da su mnogi drugi proizvođaći preuzeli primat - jer su nudili nižu cenu za uslovno rečeno sličan kvalitet.

D-Link je uvideo ovo i napravio je DlinkGo seriju uređaja koju i dalje krasi sve ono što je D-Link odvajalo od konkurencije, sa uklanjanjem pojedinih stvari koje neće biti potrebne većini korisnika kako bi cenu napravio što primamljivijom i ubacio se u trku sa konkurencijom u nižem cenovnom rangu.

Tako smo na testu imali D-Link GO-SW-8E mrežni swič, koji nam je pokazao da D-Link ume da napravi vrlo pristupačan proizvod sa cenom koja je vrlo konkurentna. Sada na testu imamo još jedan sličan proizvod tj. DlinkGo ruter oznake GO-RT-AC750.

Ovaj dualband ruter nudi podršku za sve popularniji 802.11ac standard, maksimalnu kombinovanu brzinu od “750Mb/s”, i još ponešto, a sve to po vrlo pristupačnoj ceni. Na koji način je D-Link uspeo da napravi dualband ruter sa podrškom sa 802.11ac standard i šta je sve (uglavnom) nepotrebno uklonio kako bi smanjio cenu pročitaćete u ovoj recenziji.

 

Opširnije...
 

sre

27

nov

2013

ASUS RP-N53 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Raspevani range extender

 

ASUS ASUS RP-N53

Posle vrhunskog ASUS RT-AC68U rutera, čije mogućnosti i dodatne funkcije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, na test smo dobili uređaj koji se ne viđa često u ponudi wireless opreme na našem tržištu. U pitanju je ASUS range extender oznake RP-N53.

Kao što smo navikli od kompanije ASUS, u pitanju je brz dual band uređaj koji podržava 802.11n standard i koji poseduje jednu funkciju koja ga razlikuje od drugih sličnih extender-a na tržištu.

Šta ga to izdvaja od konkurencije, nećemo odmah otkriti, a verujemo da će to biti dobar bonus tj. prevaga prilikom razmišljanja kako na lak način proširiti kućnu ili poslovnu mrežu.

 

Opširnije...
 

če

14

nov

2013

ASUS RT-AC68U Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Flash u svetu rutera

 

ASUS RT-AC68UPosle vrhunskih rutera iz kompanije ASUS u vidu modela RT-N66U i RT-AC66U, koji su nas prijatno iznenadili, ne samo performansama, već i dodatnim mogućnostima, na test smo dobili još “jači” model pod nazivom – RT-AC68U.

Neko bi se sa pravom zapitao u čemu je RT-AC68U jači od svog prethodnika RT-AC66U, i šta to novo donosi. Verovatno će mnogi od Vas pomisliti da promena oznake u samo jednom broju ne može doneti mnogo toga. Na svu sreću nije tako.

Osim veće maksimalne brzine prenosa preko WiFi mreže od 1900Mb/s, u odnosu na 1750Mb/s koliko je pružao RT-AC66U model, RT-AC68U pruža još neke mogućnosti koje će entuzijasti itekako ceniti. Da ne otkrivamo previše spomenućemo samo dve od njih, a to je da srce ovog rutera čini dual core CPU, kao i da umesto dva USB 2.0 porta ovaj ruter poseduje jedan USB 3.0 (i jedan USB 2.0 port).

Verujemo da je ovo dovoljno da Vas zainteresuje da pročitate ostatak teksta da bi ste se uverili da RT-AC68U nije samo puki brzinski naslednik RT-AC66U modela, već i da donosi dosta toga novog i zanimljivog.

 

Opširnije...
 

uto

15

okt

2013

D-Link GO-SW-8E Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Osam za osam

 

D-Link GO-SW 8E

Posle testiranja raznolikih rutera i wireless adaptera, na test nam je došao jedan mrežni proizvod koji je ostao u senci ovih godina –  „stari dobri gospodin Svič (switch)“.

Svičevi su ostali pomalo zaboravljeni, jer je većini korisnika sasvim dovoljan gotovo bilo koji četvoroportni WiFi ruter koji može vrlo lako opsluživati mnogo više korisnika bez kabla. Svemu tome su kumovale niske cene rutera, koji se već mogu naći za oko 20 evra, a kao dodatan plus u korist rutera je i WiFi koji smanjuje upotrebu kablova, i čije su brzine napredovale dosta u odnosu do par godina.

Sve ovo je uticalo da se na svičeve pomalo i zaboravi, jer njihove cene nisu ispratile veliki pad cena rutera. Da ne dužimo dalje na testu nam se našao zanimljiv i pristupačan svič kompanije D-LinkDlinkGo GO-SW-8E.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 3