Quantcast

pon

09

maj

2016

Patriot Viper 4 DDR4 16GB 2800MHz Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   

Crveni iz Kalifornije

 

Patriot Viper DDR4Sa napretkom proizvodne tehnologije i padom cene, DDR4 memorija je postala pristupačnija i samim tim manje zahtevna za budžet. Sada smo u mogućnosti da kupimo komplete dosta većeg kapaciteta i značajno većih frekvencija po istoj ceni, u odnosu na ranije.

Sa pozdravom iz Kalifornije, na test nam je došao komplet Patriot Viper 4 DDR4 Dual Channel RAM-a, kapaciteta 16GB, deklarisane brzine od 2800MHz i CL16 tajminzima.

Sa vrlo lepim dizajnom hladnjaka, biće kao kod kuće u svakom crveno-crnom buildu, dok će se solidno visoka frekvencija postarati za dobre performanse. Bez daljeg odlaganja, prelazimo na test. Uživajte!

Opširnije...
 

ned

17

apr

2016

Transcend Ultimate 633X microSD Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Izdrživ i brz

 

Transcend Ultimate microSDXC 633XPre gotovo mesec dana smo testirali Transcendov eksterni hard disk – StoreJet 25M3 kapaciteta 2TB, koji je otporan na razne vrste šokova, a ovih dana smo se družili sa jednom izdrživom, ali i brzom microSD karticom. U pitanju je Transcend Ultimate model koji nosi 633X brzinske specifikacije, pored standardne UHS-I U3. Ovo omogućava velike brzine čitanja, ali i upisa do čak 95/85 MB/s respektivno.

Transcend Ultimate 633X se proizvodi u dva kapaciteta – 32 i 64GB, i predstavlja vrh njihove ponude, koji osim velikih brzina nudi još neke zanimljive stvari o kojima ćete se informisati u samoj recenziji. Mi smo na test dobili model većeg kapaciteta tj. onaj od 64GB, pa da krenemo...

Opširnije...
 

sub

05

sep

2015

Transcend JetDrive Lite [VIDEO Recenzija] Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Transcend JetDrive LiteProizvođači laptopova i notebookova su tokom godina prevazišli mnogo prepreka, od unapređivanja performansi, autonomije i integrisane grafike, pa do ekrana visoke rezolucije. Međutim, kada je u pitanju prostor za skladištenje, neki veoma skupi modeli, naročito ultrabookovi, dolaze sa dosta ograničenim SSD-om čija je nadogradnja često problematičan proces. 

Tu pogled usmeravamo u pravcu Apple uređaja, gde je u slučaju 13-toinčnog MacBook Pro (Retina) modela skoro pa nemoguće nadograditi SSD, a recimo u slučaju 13" MacBook Air (2013) modela, nadogradnja zahteva rasklapanje.

Pomoć stiže u veoma jednostavnoj formi iz Transcenda, u vidu proizvoda pod nazivom JetDrive Lite. U pitanju su specijalno oblikovane SD kartice, koje se jednostavno instaliraju, ne narušavaju izgled i instantno Vam donose dodatni prostor za podatke. 

Opširnije...
 

ned

31

maj

2015

Kingston HyperX Fury Black DDR4 16GB 2133 MHz Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

DDR4 Crna Furija

 

kingston fury ddr4Radna memorija je kritičan deo računara. Današnji moderni kućni računari imaju u proseku po 4GB, ali nije retko da cifra u GB bude i veća. U suštini, optimalna količina za obične korisnike je 8GB, dok profesionalcima može zatrebati čak 32GB (pa i više), jer određeni specijalizovani programi umeju biti zahtevni. Tek na drugom mestu po važnosti (posle kapaciteta) slede frekvencija i latencije. Ovo sve rečeno je vezano za DDR3 memoriju.

Sa pojavom Intelove X99 platforme, stigao je i novi tip dinamičke radne memorije – DDR4. Mi smo za potrebe testiranja grafičkih karti pre izvesnog vremena update-ovali test mašinu sa novom X99 platformom i DDR4 memorijom, ali tek sada imamo priliku da Vam prezentujemo jedan kompletić RAM-a, koji ima oznaku HX421C14FBK4/16. U pitanju je Kingston Fury Black memorija koja radi na 2133 MHz, a dolazi u pakovanju od 4x4GB.

Opširnije...
 

ned

23

jun

2013

Transcend WiFi SDHC memorijska kartica Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Bežična SD kartica

 

Transcend WiFi SD Card Class10

Prošle godine smo na testu imali četiri SD kartice iz kompanije Transcend, te smo napravili uporedni test i pokazali Vam razlike između formata kartica, kao i klasa.

Tada ste mogli pročitati da je klasa 10, posle UHS-I, najbrža brzinska klasa. Sve ovo pričamo, jer nam je na test došla specijalna SD kartica klase 10, koja poseduje jednu vrlo zanimljivu dodatnu mogućnost.

U pitanju je Transcend WiFi SD kartica oznake TS16GWSDHC10, prema kojoj možete videti da se radi o kartici kapaciteta 16GB, a WiFi funkcija će omogućiti prenos slika/dokumenata/video materijala bežičnim putem.

 

Opširnije...
 

ned

20

jan

2013

Patriot 8GB 1866MHz Viper 3, Black Mamba Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Patriot u koži Crne Mambe

 

uvodnaKada su uređaji zanovani na fleš memoriji u pitanju, svoje mesto u medijima, RAM je morao da ustupi popularnom SSD-u. Ovo je naravno očekivano, pošto poboljšanja koje donosi SSD su vidljiva golim okom. Najbolji opis bi bio: ko jednom proba SSD, nikada se više ne vraća na HDD.

Ako se pogledaju cene memorijskih modula, primetili ste da je već duže vreme ona na veoma niskom nivou. Ovde se postavlja pitanje, može li jeftinije? Ako uzmete u obzir kolika je zarada prodavca i uvoznika, koliki su carina i porez, kao i transport, vrlo je jasno da je mesta za manipulaciju cenom vrlo malo.

Kako bih izbegao put koji vodi na dno, a to je utrkivanje u što jeftinijoj ceni modula, Patriot je veliku pažnju posvetio korisnicima koji ne žele da u svom računaru imaju dosadne zelene module malih brzina.

Ako pripadate ovoj grupi korisnika i sada kupujete memoriju, gotovo je sigurno da bi ste našli nešto što vam odgovara i da nosi ime Patriot. Nedavno smo testirali Patriot 8GB 2133 Red Viper 3 i Patriot 8GB 2133 Intel Extreme Masters Limited Edition, odnosno kako ih mi u PCAXE redakciji zovemo, “osam kila crvene” i “osam kila plave”.

Danas na testu imamo takođe “osam kila”, ali ovoga puta u crnoj varijanti. Pun naziv memorije je PV38G186C9K, a njen radni takt je 1866MHz uz latencije CL9-10-9-27.

 

Opširnije...
 

če

06

dec

2012

Patriot 8GB 2133MHz Red Viper 3 Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Crvena guja 3

 

Patriot Viper 3 series PV38G213C1KDRMožemo primetiti da je Patriot agresivno nastupio na tržištu DDR3 memorija u poslednje vreme. Bilo da kupujete na „kilo“ ili na MHz, gotovo je sigurno da će Vam u razmatranje ući neki od Patriot modela.

Nedavno smo testirali Patriot memoriju iz ograničene serije Intel Extreme Masters i zaključili da je vrlo dobra kupovina ako vam je potrebna brza DDR3 memorija sa radnim naponom od 1,5V.

Danas na testu imamo memoriju istih karakteristika, Patriot Viper 3, sa radnim taktom na 2133MHz i naponom od 1,5V.

 

Opširnije...
 

pet

12

okt

2012

Patriot 8GB 2133MHz Intel Extreme Masters Limited Edition Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Elegantni brzi Patriot

 

uvodnaKao i za sve računarske komponente i za memoriju važi pravilo da je izbor veliki. Na tržištu je moguće naći svašta - od jeftinih “zelenih modula”, preko lepo dizajniranih, svetlećih, sa vodenim hlađenjem, pa sve do overklok modela.

Sa pojavom treće generacije Core i5/i7 procesora, javlja se potreba za što bržom memorijom. Naravno nije samo Intel krivac za ovo, pošto istu „glad“ za brzom memorijom donosi i AMD sa svojom serijom APU-ova.

Pošto je u poslednje vreme potražnja za brzim memorijama velika, možemo očekivati pojavu jeftinih i brzih memorija, a dok čekamo poplavu, možemo da se odmorimo na jednom talasu koji sa sobom nosi Patriot na 2133MHz.

 

Opširnije...
 

pet

31

avg

2012

Uporedni test SD memorijskih kartica Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić, Dušan Srbljak   

Ko je najbrži?

 

uvodna

Pre neki dan na našem portalu imali ste prilike da pročitate prvi test čitača memorijskih kartica tj. test Transcend TS-RDF8K USB 3.0 modela. Kao što ste mogli videti u odnosu na standardne USB 2.0 čitače kartica testirani model se odlično pokazao i mogao je da iskoristi sve prednosti brže kartice.

Iz tog razloga pred nama se našlo četiri memorijske kartice i to dva micro SDHC modela - TS16GUSDHC10 i TS16GUSDHC4-P3, kao i dva SDHC modela - TS16GSDHC4 i TS16GSDHC10U1 različitih klasa tj. brzina i mogućnosti. Sve četiri kartice su potpisane od strane kompanije Transcend i prava je prilika da se istestiraju na jednom dobrom čitaču kartica kao što je već testirani Transcend TS-RDF8K. Time ćemo videti njihove maksimume koje mogu da pruže, kao i to koliko koja klasa znači u vidu brzine rada kartice.

Sve u svemu ne propustite ovu recenziju, ako želite da vidite koja će kartica odgovarati vašim potrebama.

 

Opširnije...
 

sub

09

apr

2011

Kingston HyperX H2O KHX2133C9AD3W1K2/4GX Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

HyperX na fabričkoj frekvenciji od 2133 MHz sa „vodenim" hladnjacima

 

uvodnaPre par dana smo vam prikazali Kingston KHX2133C9AD3T1K2/4GX memoriju. Ono što je bilo specifično za taj model je rad na fabričkoj frekvenicji od čak 2133 MHz, pri CL9 tajmingu. Taj memorijski kit smo ocenili kao odličan. Sad je pred nama Kingston HyperX H2O KHX2133C9AD3W1K2/4GX memorija čije se ime razlikuje samo u jednom slovu u odnosu na prethodni model. Slovna oznaka „W" u Kingston azbuci označava da su moduli fabrički namenjeni sistemima hlađenja računara zasnovanih na tečnošću, ili opštenarodno prihvaćenog termina „vodenim hlađenjima". I ovaj RAM kao i prethodno testirani Kingston radi na frekvenciji od 2133 MHz pri tajmingu CL9. Koje su razlike onda ako se izuzme atraktivno hlađenje ovih RAM modula?

Opširnije...
 


Strana 1 od 2