Quantcast

če

26

jan

2017

Geil Dragon RAM DDR4 8GB 3200MHz Štampa El. pošta
Napisao Srdđan Grbović   

Zmajeva memorija

GeiL White Dragon DDR4 RAMI zmaj je sleteo ! Od kompanije Geil smo ovoga puta na test dobili Dragon RAM komplet sa vrlo zanimljivim i malo nesvakidašnjim dizajnom. Komplet koji smo dobili na test se sastoji od dva stika memorije kapaciteta po 4GB, za ukupno 8GB i radi na frekvenciji od 3200Mhz pri latencijama od 16-18-18-36 2T. Dizajn ovog kompleta RAM-a je ono što ga odvaja od konkurencije, a to je kompletno odsustvo hladnjaka, beo PCB, beli čipovi, motiv zlatnog zmaja i plavo „zmajevo oko“ za malo pozadinskog osvetljenja.

U skorije vreme, pored performansi, baca se veliki akcenat i na dizajn hladnjaka RAM stikova i to će obično prevagnuti da kupite neki komplet  memorije u odnosu na drugi, ako su istih performansi naravno. Ali da potpuno „go“ PCB može ovako lepo da izgleda, to još ne videsmo (naravno ako volite belu i zlatnu boju :D ) !

 

Opširnije...
 

če

26

jan

2017

ADATA XPG DDR4 Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak   

RAM za modding

 

ADATA XPG DDR 2400MHz2016. godinu, kada pričamo o osnovnim hardverskim komponentama, je obeležila moda koju nisu nametnuli proizvođači, ali je su je ispratili u potpunosti. Jednostavno rečeno, LED se uvukao u hardver. PC modding je sve popularniji, a igrati se unutar kućišta sa LED rasvetom, bilo da je ona RGB ili „jednobojnog“ tipa, je postalo popularno.

A-DATA je ispratila ovaj trend, a njihovi XPG proizvodi predstavlju sam vrh ponude ove kompanije. Naš Dule (da ne kažem ja :D) je pripremio video recenziju XPG DDR4 memorije, koja ima izuzetno atraktivan dizajn, ali i odlične performanse – „pa da ne tupimo mnogo...“

Opširnije...
 

sre

25

jan

2017

Geil Evo Forza DDR4 8GB 2400Mhz Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   

Skriveni potencijal

Geil Evo Forza RAMOd Zlatnog Imperatora iz Tajvana, iliti od kompanije Geil nam stiže na test jedan komplet lepo dizajniranog RAM-a, Evo Forza. Komplet koji smo dobili na test je kapaciteta 8GB, dva stika od po 4GB i koji rade na frekvenciji od 2400Mhz pri latencijama od 16-16-16-36, dok je napon stadardnih 1,2V. Sudeći po specifikacijama, a i informacijama sa sajta kompanije Geil, zaključili bi smo da se radi o "low end" kompletu Evo Forze.

Frekvencija od 2400Mhz deluje dosta niska za DDR4 RAM, ako uzmemo u obzir da su dostupni kompleti Evo Forze koji rade čak na 3866MHz pri finim latencijama. Ali kada smo detaljnije pogledali “ispod haube” i kada smo se malo poigrali sa podešavanjima, ostali smo iznenađeni!

Opširnije...
 

pon

09

maj

2016

Patriot Viper 4 DDR4 16GB 2800MHz Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   

Crveni iz Kalifornije

 

Patriot Viper DDR4Sa napretkom proizvodne tehnologije i padom cene, DDR4 memorija je postala pristupačnija i samim tim manje zahtevna za budžet. Sada smo u mogućnosti da kupimo komplete dosta većeg kapaciteta i značajno većih frekvencija po istoj ceni, u odnosu na ranije.

Sa pozdravom iz Kalifornije, na test nam je došao komplet Patriot Viper 4 DDR4 Dual Channel RAM-a, kapaciteta 16GB, deklarisane brzine od 2800MHz i CL16 tajminzima.

Sa vrlo lepim dizajnom hladnjaka, biće kao kod kuće u svakom crveno-crnom buildu, dok će se solidno visoka frekvencija postarati za dobre performanse. Bez daljeg odlaganja, prelazimo na test. Uživajte!

Opširnije...
 

ned

17

apr

2016

Transcend Ultimate 633X microSD Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Izdrživ i brz

 

Transcend Ultimate microSDXC 633XPre gotovo mesec dana smo testirali Transcendov eksterni hard disk – StoreJet 25M3 kapaciteta 2TB, koji je otporan na razne vrste šokova, a ovih dana smo se družili sa jednom izdrživom, ali i brzom microSD karticom. U pitanju je Transcend Ultimate model koji nosi 633X brzinske specifikacije, pored standardne UHS-I U3. Ovo omogućava velike brzine čitanja, ali i upisa do čak 95/85 MB/s respektivno.

Transcend Ultimate 633X se proizvodi u dva kapaciteta – 32 i 64GB, i predstavlja vrh njihove ponude, koji osim velikih brzina nudi još neke zanimljive stvari o kojima ćete se informisati u samoj recenziji. Mi smo na test dobili model većeg kapaciteta tj. onaj od 64GB, pa da krenemo...

Opširnije...
 

sub

05

sep

2015

Transcend JetDrive Lite [VIDEO Recenzija] Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Transcend JetDrive LiteProizvođači laptopova i notebookova su tokom godina prevazišli mnogo prepreka, od unapređivanja performansi, autonomije i integrisane grafike, pa do ekrana visoke rezolucije. Međutim, kada je u pitanju prostor za skladištenje, neki veoma skupi modeli, naročito ultrabookovi, dolaze sa dosta ograničenim SSD-om čija je nadogradnja često problematičan proces. 

Tu pogled usmeravamo u pravcu Apple uređaja, gde je u slučaju 13-toinčnog MacBook Pro (Retina) modela skoro pa nemoguće nadograditi SSD, a recimo u slučaju 13" MacBook Air (2013) modela, nadogradnja zahteva rasklapanje.

Pomoć stiže u veoma jednostavnoj formi iz Transcenda, u vidu proizvoda pod nazivom JetDrive Lite. U pitanju su specijalno oblikovane SD kartice, koje se jednostavno instaliraju, ne narušavaju izgled i instantno Vam donose dodatni prostor za podatke. 

Opširnije...
 

ned

31

maj

2015

Kingston HyperX Fury Black DDR4 16GB 2133 MHz Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

DDR4 Crna Furija

 

kingston fury ddr4Radna memorija je kritičan deo računara. Današnji moderni kućni računari imaju u proseku po 4GB, ali nije retko da cifra u GB bude i veća. U suštini, optimalna količina za obične korisnike je 8GB, dok profesionalcima može zatrebati čak 32GB (pa i više), jer određeni specijalizovani programi umeju biti zahtevni. Tek na drugom mestu po važnosti (posle kapaciteta) slede frekvencija i latencije. Ovo sve rečeno je vezano za DDR3 memoriju.

Sa pojavom Intelove X99 platforme, stigao je i novi tip dinamičke radne memorije – DDR4. Mi smo za potrebe testiranja grafičkih karti pre izvesnog vremena update-ovali test mašinu sa novom X99 platformom i DDR4 memorijom, ali tek sada imamo priliku da Vam prezentujemo jedan kompletić RAM-a, koji ima oznaku HX421C14FBK4/16. U pitanju je Kingston Fury Black memorija koja radi na 2133 MHz, a dolazi u pakovanju od 4x4GB.

Opširnije...
 

ned

23

jun

2013

Transcend WiFi SDHC memorijska kartica Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Bežična SD kartica

 

Transcend WiFi SD Card Class10

Prošle godine smo na testu imali četiri SD kartice iz kompanije Transcend, te smo napravili uporedni test i pokazali Vam razlike između formata kartica, kao i klasa.

Tada ste mogli pročitati da je klasa 10, posle UHS-I, najbrža brzinska klasa. Sve ovo pričamo, jer nam je na test došla specijalna SD kartica klase 10, koja poseduje jednu vrlo zanimljivu dodatnu mogućnost.

U pitanju je Transcend WiFi SD kartica oznake TS16GWSDHC10, prema kojoj možete videti da se radi o kartici kapaciteta 16GB, a WiFi funkcija će omogućiti prenos slika/dokumenata/video materijala bežičnim putem.

 

Opširnije...
 

ned

20

jan

2013

Patriot 8GB 1866MHz Viper 3, Black Mamba Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Patriot u koži Crne Mambe

 

uvodnaKada su uređaji zanovani na fleš memoriji u pitanju, svoje mesto u medijima, RAM je morao da ustupi popularnom SSD-u. Ovo je naravno očekivano, pošto poboljšanja koje donosi SSD su vidljiva golim okom. Najbolji opis bi bio: ko jednom proba SSD, nikada se više ne vraća na HDD.

Ako se pogledaju cene memorijskih modula, primetili ste da je već duže vreme ona na veoma niskom nivou. Ovde se postavlja pitanje, može li jeftinije? Ako uzmete u obzir kolika je zarada prodavca i uvoznika, koliki su carina i porez, kao i transport, vrlo je jasno da je mesta za manipulaciju cenom vrlo malo.

Kako bih izbegao put koji vodi na dno, a to je utrkivanje u što jeftinijoj ceni modula, Patriot je veliku pažnju posvetio korisnicima koji ne žele da u svom računaru imaju dosadne zelene module malih brzina.

Ako pripadate ovoj grupi korisnika i sada kupujete memoriju, gotovo je sigurno da bi ste našli nešto što vam odgovara i da nosi ime Patriot. Nedavno smo testirali Patriot 8GB 2133 Red Viper 3 i Patriot 8GB 2133 Intel Extreme Masters Limited Edition, odnosno kako ih mi u PCAXE redakciji zovemo, “osam kila crvene” i “osam kila plave”.

Danas na testu imamo takođe “osam kila”, ali ovoga puta u crnoj varijanti. Pun naziv memorije je PV38G186C9K, a njen radni takt je 1866MHz uz latencije CL9-10-9-27.

 

Opširnije...
 

če

06

dec

2012

Patriot 8GB 2133MHz Red Viper 3 Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Crvena guja 3

 

Patriot Viper 3 series PV38G213C1KDRMožemo primetiti da je Patriot agresivno nastupio na tržištu DDR3 memorija u poslednje vreme. Bilo da kupujete na „kilo“ ili na MHz, gotovo je sigurno da će Vam u razmatranje ući neki od Patriot modela.

Nedavno smo testirali Patriot memoriju iz ograničene serije Intel Extreme Masters i zaključili da je vrlo dobra kupovina ako vam je potrebna brza DDR3 memorija sa radnim naponom od 1,5V.

Danas na testu imamo memoriju istih karakteristika, Patriot Viper 3, sa radnim taktom na 2133MHz i naponom od 1,5V.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 2