Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

ned

23

jun

2013

Transcend WiFi SDHC memorijska kartica Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Bežična SD kartica

 

Transcend WiFi SD Card Class10

Prošle godine smo na testu imali četiri SD kartice iz kompanije Transcend, te smo napravili uporedni test i pokazali Vam razlike između formata kartica, kao i klasa.

Tada ste mogli pročitati da je klasa 10, posle UHS-I, najbrža brzinska klasa. Sve ovo pričamo, jer nam je na test došla specijalna SD kartica klase 10, koja poseduje jednu vrlo zanimljivu dodatnu mogućnost.

U pitanju je Transcend WiFi SD kartica oznake TS16GWSDHC10, prema kojoj možete videti da se radi o kartici kapaciteta 16GB, a WiFi funkcija će omogućiti prenos slika/dokumenata/video materijala bežičnim putem.

 

Opširnije...
 

ned

20

jan

2013

Patriot 8GB 1866MHz Viper 3, Black Mamba Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Patriot u koži Crne Mambe

 

uvodnaKada su uređaji zanovani na fleš memoriji u pitanju, svoje mesto u medijima, RAM je morao da ustupi popularnom SSD-u. Ovo je naravno očekivano, pošto poboljšanja koje donosi SSD su vidljiva golim okom. Najbolji opis bi bio: ko jednom proba SSD, nikada se više ne vraća na HDD.

Ako se pogledaju cene memorijskih modula, primetili ste da je već duže vreme ona na veoma niskom nivou. Ovde se postavlja pitanje, može li jeftinije? Ako uzmete u obzir kolika je zarada prodavca i uvoznika, koliki su carina i porez, kao i transport, vrlo je jasno da je mesta za manipulaciju cenom vrlo malo.

Kako bih izbegao put koji vodi na dno, a to je utrkivanje u što jeftinijoj ceni modula, Patriot je veliku pažnju posvetio korisnicima koji ne žele da u svom računaru imaju dosadne zelene module malih brzina.

Ako pripadate ovoj grupi korisnika i sada kupujete memoriju, gotovo je sigurno da bi ste našli nešto što vam odgovara i da nosi ime Patriot. Nedavno smo testirali Patriot 8GB 2133 Red Viper 3 i Patriot 8GB 2133 Intel Extreme Masters Limited Edition, odnosno kako ih mi u PCAXE redakciji zovemo, “osam kila crvene” i “osam kila plave”.

Danas na testu imamo takođe “osam kila”, ali ovoga puta u crnoj varijanti. Pun naziv memorije je PV38G186C9K, a njen radni takt je 1866MHz uz latencije CL9-10-9-27.

 

Opširnije...
 

če

06

dec

2012

Patriot 8GB 2133MHz Red Viper 3 Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Crvena guja 3

 

Patriot Viper 3 series PV38G213C1KDRMožemo primetiti da je Patriot agresivno nastupio na tržištu DDR3 memorija u poslednje vreme. Bilo da kupujete na „kilo“ ili na MHz, gotovo je sigurno da će Vam u razmatranje ući neki od Patriot modela.

Nedavno smo testirali Patriot memoriju iz ograničene serije Intel Extreme Masters i zaključili da je vrlo dobra kupovina ako vam je potrebna brza DDR3 memorija sa radnim naponom od 1,5V.

Danas na testu imamo memoriju istih karakteristika, Patriot Viper 3, sa radnim taktom na 2133MHz i naponom od 1,5V.

 

Opširnije...
 

pet

12

okt

2012

Patriot 8GB 2133MHz Intel Extreme Masters Limited Edition Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić   

Elegantni brzi Patriot

 

uvodnaKao i za sve računarske komponente i za memoriju važi pravilo da je izbor veliki. Na tržištu je moguće naći svašta - od jeftinih “zelenih modula”, preko lepo dizajniranih, svetlećih, sa vodenim hlađenjem, pa sve do overklok modela.

Sa pojavom treće generacije Core i5/i7 procesora, javlja se potreba za što bržom memorijom. Naravno nije samo Intel krivac za ovo, pošto istu „glad“ za brzom memorijom donosi i AMD sa svojom serijom APU-ova.

Pošto je u poslednje vreme potražnja za brzim memorijama velika, možemo očekivati pojavu jeftinih i brzih memorija, a dok čekamo poplavu, možemo da se odmorimo na jednom talasu koji sa sobom nosi Patriot na 2133MHz.

 

Opširnije...
 

pet

31

avg

2012

Uporedni test SD memorijskih kartica Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić, Dušan Srbljak   

Ko je najbrži?

 

uvodna

Pre neki dan na našem portalu imali ste prilike da pročitate prvi test čitača memorijskih kartica tj. test Transcend TS-RDF8K USB 3.0 modela. Kao što ste mogli videti u odnosu na standardne USB 2.0 čitače kartica testirani model se odlično pokazao i mogao je da iskoristi sve prednosti brže kartice.

Iz tog razloga pred nama se našlo četiri memorijske kartice i to dva micro SDHC modela - TS16GUSDHC10 i TS16GUSDHC4-P3, kao i dva SDHC modela - TS16GSDHC4 i TS16GSDHC10U1 različitih klasa tj. brzina i mogućnosti. Sve četiri kartice su potpisane od strane kompanije Transcend i prava je prilika da se istestiraju na jednom dobrom čitaču kartica kao što je već testirani Transcend TS-RDF8K. Time ćemo videti njihove maksimume koje mogu da pruže, kao i to koliko koja klasa znači u vidu brzine rada kartice.

Sve u svemu ne propustite ovu recenziju, ako želite da vidite koja će kartica odgovarati vašim potrebama.

 

Opširnije...
 

sub

09

apr

2011

Kingston HyperX H2O KHX2133C9AD3W1K2/4GX Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

HyperX na fabričkoj frekvenciji od 2133 MHz sa „vodenim" hladnjacima

 

uvodnaPre par dana smo vam prikazali Kingston KHX2133C9AD3T1K2/4GX memoriju. Ono što je bilo specifično za taj model je rad na fabričkoj frekvenicji od čak 2133 MHz, pri CL9 tajmingu. Taj memorijski kit smo ocenili kao odličan. Sad je pred nama Kingston HyperX H2O KHX2133C9AD3W1K2/4GX memorija čije se ime razlikuje samo u jednom slovu u odnosu na prethodni model. Slovna oznaka „W" u Kingston azbuci označava da su moduli fabrički namenjeni sistemima hlađenja računara zasnovanih na tečnošću, ili opštenarodno prihvaćenog termina „vodenim hlađenjima". I ovaj RAM kao i prethodno testirani Kingston radi na frekvenciji od 2133 MHz pri tajmingu CL9. Koje su razlike onda ako se izuzme atraktivno hlađenje ovih RAM modula?

Opširnije...
 

sre

30

mar

2011

Kingston KHX2133C9AD3T1K24GX Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

HyperX na fabričkoj frekvenciji od 2133 MHz

 

uvodnaSa Sandy Bridge procesorima je došlo i novo doba DDR3 RAM memorije koja je fabrički propisana da radi na naponu od 1,5V. Međutim, overklokeri šiom sveta nisu marili puno šta je Intel propisao standardom, niti ih je preterano zanimao fabrički napon, već samo frekvencija koju mogu da ostvare. Sa druge strane Kingstonov „HyperX" brend je poznat u overklokerskim krugovima. Primera radi PCAXE OC tim kao najbolji overklok tim u Srbiji koristi na svojim LN2 sesijama par kitova ovog proizvođača, upravo iz HyperX serije. Kada se sve to sabere ne čudi činjenica što je Kingston predstavio DDR3 RAM memoriju koja radi na fabričkom naponu od 1,65V, ali na čitavih 2133MHz! Pred nama je Kingston KHX2133C9AD3T1K24GX.

 

Opširnije...
 

sre

23

feb

2011

Exceleram EP3001A Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak i Miloš Arsić   

Odelo ne čini čoveka

uvodnaSa kompanijom Exceleram smo se već susretali, kao i sa njihovom RAM memorijom. Reč je o proizvođaču koji svoje mesto pod suncem traži izbalansiranim proizvodom, za koji se ne može reći da je nešto najbolje što ste videli, ali ne može ni reći da je nešto najgore. Pre nekih dva meseca smo testirali Exceleram Rippler i Black Sark modele i došli smo do zaključka da su ta dva proizvoda dobro izbalansirana, kada se priča o odnosu cena/performanse. Pored toga i sasvim pristojno izgledaju! Ovoga puta je pred nama Exceleram RAM memorija za kojom se niko ne bi okrenuo da je kojim slučajem ova RAM memorija devojka. Ipak, ova „devojka" će vam pružiti više ljubavi od bilo koje druge našminkane, doterane i sa silikonima...

 

Opširnije...
 

sub

15

jan

2011

Verbatim Data Secure i Verbatim GT Edition Štampa El. pošta
Napisao Miloš Jevtić   

uvodnaGospodin Sigurni i gospodin Brzi

Došlo je vreme kada gotovo svi ljudi oko nas nose USB fleš memoriju. Nikakvo pomodarstvo, već realna potreba da su podaci uvek uz nas. Koliko su dotični mališani popularni, najbolje ilustruje činjenica da smo na skorašnjoj Kingston prezentaciji saznali neverovatan podatak da upravo oni nose oko 40% ukupnog prometa kompanije Kingston! Složićete se, svakako impozantan podatak, te otuda i ne čudi činjenica da se proizvođači svakodnevno utrkuju sa novim proizvodima, oni malo ne inventivniji liče "ko jaje jajetu" dok su kompanije poput Verbatim-a, ipak uložile truda da se bar na neki način razlikuju od konkurencije i na taj način osvoje deo tržišnog kolača.

Opširnije...
 

sre

29

dec

2010

Exceleram Rippler i Black Sark Štampa El. pošta
Napisao Miloš Arsić i Dušan Srbljak   

uvodnaDva vrlo dobra PC12800 DDR3 kita

Sa kompanijom Exceleram se do sada nismo susretali, ali zahvaljujući domaćim uvoznicima ovaj zanimljivi brend je sada prisutan i kod nas. Ono po čemu je ovaj brend zanimljiv je odličan odnos cene i kvaliteta. Inače, Exceleram je od skoro prešao u vlasništvo poznatog Mushkin-a. U PCAXE laboratoriji, na test stolu, su bila dva modela Exceleram-a, oba sertifikovana na PC12800 specifikaciji (DDR3 1600 MHz). U nastavku teksta pogledajte kako su se ovi RAM modulu pokazali.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 2