Quantcast

sub

29

apr

2017

ASUS Maximus IX Extreme Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   
Indeks članka

ASUS Maximus IX Extreme uvodna

Na današnjem testu imamo zadovoljstvo da se družimo i istražujemo mogućnosti nove ROG Maximus IX Extreme matične ploče. Reč je o pravom dragulju i otelotvorenju reči „extreme“. Matična ploča dolazi opremljena sa ni manje ni više nego monoblokom za CPU i naponsku sekciju, koji je ASUS izradio u kolaboraciji sa dobro poznatom kompanijom Bitspower.

Maximus IX Extreme je najskuplji model Maximus IX serije, ali i najbolje opremljen model. Dubljom analizom utvrdili smo da Extreme nije više sinonim i za najbolju izvedbu ASUS-a za overklokovanje, jer je taj aspekt ipak rezervisan za Apex matičnu ploču. No da ne tupimo mnogo, prelazimo na „meso“ i zanimljivosti.

 

ASUS Maximus IX Extreme 015 T 

Kako cenovno, tako i po količini opreme koja dolazi u propratnom paketu, Extreme IX je namenjena entuzijastima bez većih ograničenja budžeta i onim korisnicima koji ujedno žele da prave ili već poseduju custom vodeno hlađenje, jer za upotrebu ove matične ploče je ipak poželjno, da ne kažemo neopgodno, koristiti vodeno hlađenje. Matična ploča bi sasvim dobro funkcionisala i bez upotrebe monobloka, ali bi to trebalo izbegavati, jer je u tom slučaju naponska sekcija bez bilo kakvog hladjenja, te je korišćenje nekog ventilatora  koji će duvati po naponskoj preporučljivo. Vodeni blok, kao i ostatak matične ploče je opremljen Aura RGB osvetljenjem, te u kombinaciji sa neutralnim tonovima PCB-a, omogućava uklapanje matične ploče u veliki broj konfiguracija i custom build-ova.

Iako je ROG Apex matična ploča primarno namenjena ekstremnim overklokerima i visoko je specijalizovana za ekstremne uslove kada se upotrebljava LN2 ili suvi led, overklokeri nisu zapostavljeni ni na Extreme matičnoj ploči i ostvarivi su odlični rezultati, pošto je naponska sekcija identična na oba modela i dele veliki broj funkcija namenjenim overklokerima.

Indeks članka