Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

če

17

jul

2014

Biostar J1800NH2 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Dvoglavi Silvermont

 

Biostar J1800NH2

Biostar nas je do sada navikao na matične ploče relativno solidnog kvaliteta, iako ovaj proizvođač nema reputaciju jednog ASUS-a ili Gigabyte-a, moramo priznati da su do sadašnji modeli na testovima bili sasvim solidni. Ciljna grupa ove kompanije svakako nisu entuzijasti, već obični korisnici koje ne zanima preterano šta „voze ispod haube“.

Kao i uvek kada testiramo ovakve matične ploče uzimamo u obzir sve parametre, a to je u prvom redu pristupačnost, kvalitet komponenata, te sve ostalo.

Opširnije...
 

ned

29

jun

2014

ASUS Z97 Deluxe NFC&WLC Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Full oprema

 

ASUS Z97 Deluxe NFC WLCKada spomenemo ASUS-ovu Deluxe seriju matičnih ploča, svim poznavaocima ovog brenda je jasno da se ovde radi o kvalitetnom hardveru sa mnogo dodatne opreme. U tu dodatnu opremu spadaju mrežni kontroleri, ali često i još poneki dodaci.

Osim ovoga, Deluxe seriju odlikuje odlična overklokabilnost, vrhunska elektronika, a sa Z97 serijom cela ponuda je zaokružena i kvalitetnim audio izlazom i fantastičnim dizajnom layout-a. Deluxe nije samo matična ploča, već je kompletan paket dodatne opreme, a za kupovinu je potreban prilično dubok novčanik.

 

Opširnije...
 

pet

27

jun

2014

ASUS Z97I-Plus Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Otrov u malom pakovanju

 

ASUS Z97I-PlusObično kada vam neko spomene mini ITX model matične ploče zapitate se da li je u pitanju nekakva niskobudžetna varijanta, sa zalemljenim procesorom na PCB-u, jeftinom elektronikom, bez ikakvih dodatnih kontrolera osim onih najosnovnijih.

Ipak, ASUS nam je do sada na test poslao Maximus VI Impact, ROG mini ITX kojeg se svi dobro sećamo i koji se pokazao kao prilično efikasno rešenje. Zbog male površine i kompaktnog dizajna zagrevanje komponenata je bilo poprilično kada se CPU overklokuje, te je srazmerno tome i overklok potencijal bio nešto niži nego na full ATX desktop modelima. Z97 serija matičnih ploča je u globalu dosta upeglanija nego modeli zasnovani na Z87 čipsetu.

Ovog puta u mini ITX formi nam stiže model „Pro“ kategorije koji sadrži gotovo sve što je neophodno za kvalitetan multimedijalni doživljaj, gejming, ali i ozbiljan rad, kao i overkloking.

Opširnije...
 

če

19

jun

2014

ASRock Fatal1ty H97 Killer Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Gejmerska kilerica

 

ASRock H97 KillerASRock je sa serijom 9 Intelovih čipsetova najavio određena poboljšanja po pitanju kvaliteta ugrađenih komponenata. Definitivno, postoji poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju. Na većini matičnih ploča ovog proizvođača možemo da vidimo kvalitetne 12K kondenzatore, zavojnice, zvučni čip opremljen audio kondenzatorima i sa dva operaciona pojačivača.

Drugim rečima vrlo malo se štedi na kvalitetu, što je veoma dobra vest za sve one koji žele da svoj igrački PC opreme jednom od matičnih ploča ovog proizvođača. Specijalno za gejmere ASRock je pripremio novu matičnu ploču iz Fatal1ty serije, zasnovanu na H97 čipsetu.

Opširnije...
 

uto

17

jun

2014

Biostar HiFi Z97WE Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Pristupačna Biostarka

 

Biostar Hi-Fi Z97WEKompanija Biostar iako veoma dugo postoji na svetskom tržištu, ne pretenduje da izbaci model matične ploče koji pomera standarde po pitanju overkloka i kvaliteta. Do sada smo na testovima imali modele koji su spadali u neku srednju kategoriju ili čak nižu i stekli smo utisak da ova kompanija pokušava da se sa svojim modelima dodvori tržištu i ciljnim grupama korisnika koje pretenduju na kategoriju proizvoda poput ASRock Extreme serije.

Dakle, Biostar sa svojom HiFi W serijom ima jasan cilj da ponudi overklok mogućnosti, bolji zvuk i da to sve bude što pristupačnije, a opet uporedivo sa veoma jakom konkurencijom. Zbog toga su Biostar matične ploče uglavnom usmerene ka širokom auditorijumu kupaca, a mi smo ovde da vam razjasnimo šta i koliko matične ploče nude za uloženi novac.

 

Opširnije...
 

sub

14

jun

2014

ASUS Maximus VII Gene, Hero i Ranger Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Brilijantni triplet

 

Maximus VII Gene Hero RangerASUS je nedavno kao jedan od lidera na tržištu matičnih ploča predstavio modele zasnovane na Z97 kontrolerskoj logici. Kao i obično kada se pojavi novi čipset, imamo poplavni talas novih matičnih ploča.

Svima je poznato šta znači skraćenica ROG. Za neupućene, u pitanju je poseban, ekskluzivan ASUS-ov brend (Republic Of Gamers), koji je namenjen prevashodno igračkoj i overklokerskoj populaciji, mada je ovde u pitanju čitava gama raznovrsnih modela, pa se može reći da ima izbora za svačiji ukus i preferencije.

Generalno gledano, u pitanju je serija matičnih ploča izvanredng kvaliteta, a da li je svaki ROG model neprikosnoven u odnosu na primer odlične TUF Sabertooth modele to je već pitanje izbora korisnika. Maximus serija, sada već u sedmoj generaciji je namenjena isključivo Intel procesorima.

Opširnije...
 

ned

08

jun

2014

Gigabyte Z97X-SOC Force Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Neka sila bude sa tobom

 

Gigabyte Z97X-SOC-ForceKada je u pitanju kompanija Gigabyte, kao jedan od najpoznatijih proizvođača matičnih ploča, gotovo nikada nismo u dilemi da li će nam na test stići matična ploča koja za svoju cenu poseduje kompromise po pitanju efikasnosti i kvaliteta elektronike. Već duže vreme su nam poznate overklokerske serije matičnih ploča ovog proizvođača koje se ističu po ekstremnim performansama, overklokabilnosti i efikasnosti.

Prošle godine na testu smo imali Gigabyte Z87X-OC namenjen hard core entuzijastima i zaključili smo da je u pitanju matična ploča izuzetno raspoložena za overkloking, kako po pitanju rada sa RAM-om, tako i po pitanju rada sa procesorom. Na layout-u Z87X-OC se nalazilo pregršt tastera za preciznu kontrolu u uslovima LN2 sesija i sličnih ekstremnih izleta, ali pored toga je pokazao i zavidne performanse na vazdušnom hlađenju.

Opširnije...
 

če

05

jun

2014

ASRock Z97 Extreme4 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Ozbiljna ponuda

 

ASRock Z97 Extreme 4ASRock nas je do sada navikao na veoma solidnu ponudu koja podrazumeva konkurentnu cenu, kvalitet i performanse. Ono po čemu se matične ploče ovog proizvođača izdvajaju je veoma mala varijacija u kvalitetu od serije do serije kao i prilično nizak nivo RMA.

Osim ovog podatka koji smo dobili iz prve ruke, ASRock u poslednje vreme veoma vodi računa da ispoštuje balans u svojoj ponudi. Drugim rečima, njihove matične ploče iz Extreme serije možda nisu vrhunski overklokeri, što takođe važi i za Fatal1ty seriju, ali su veoma precizno orijentisane na ciljnu grupu korisnika, što ih generalno čini veoma dobrim izborom.

Ovog puta nam je na „benč astal“ stigla najnovija Extreme4 zasnovana na Z97 čipsetu.

 

Opširnije...
 

uto

03

jun

2014

ASUS Z97 Sabertooth Mark 1 & Mark 2 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Dve sabljarke

 

Sabertooth Z97 Mark 1 2Kada nam neko spomene pojmove kao što su najveći, plavi, poluprovodnik, gigant, tranzistor i procesor prva asocijacija koja nam se javlja je Intel korporacija. Kao što smo već ranije spominjali, Intel nas je navikao na svojevrsnu tick-tock strategiju na svakih godinu dana, kao i na određeni refresh koji ide nešto pre „tock-a“. Obzirom da je prošlo već godinu dana od pojavljivanja prvog Haswell čipa i serije 8 kontrolerske logike, već smo očekivali prelazak na 16nm Broadwell, ali na žalost ili sreću, ovo se ipak još uvek nije desilo.

Gle čuda, Intel kasni, a umesto Broadwell-a ponuđeno rešenje je „Haswell refresh“, koji objedinujuje neke „nove“ stare procesore sa nešto većim frekvencijama, u proseku za po 100 MHz i „novu“ seriju 9 čipsetova, koja je dobrim delom identična sa starijom 8 serijom.

Naravno, uz novu seriju čipsetova ide i nova serija matičnih ploča, a u narednom periodu, naš cenjeni auditorijum prisustvovaće poplavi recenzija novih modela matičnih ploča. Srećom, od ove poplave se nadamo se nećete „udaviti“, obzirom na to da se razlike u čipsetovima svode na svega nekoliko stavki, ali ipak ono što je zanimljivo u celoj priči su unapređeni novi modeli matičnih ploča.

 

Opširnije...
 

sre

30

apr

2014

ASRock Fatal1ty 990FX Killer Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Gejmerka za FX-a

 

ASRock FX990 Fatal1ty KillerKada su u pitanju AMD AM3+ matične ploče, stanje stvari je prilično iskristalisano već duži vremenski period. Za AMD FX procesore sada već dve godine imamo na raspolaganju modele namenjene overklokingu, ali i svakodnevnoj upotrebi. Što se tiče opremljenosti sada već vremešnog AMD 990FX čipseta, on i dalje predstavlja dobar izbor, a to znači da SB950 ima podršku za ukupno 6 SATA portova treće generacije, što je na nivou onoga što nudi Intel Z87.

Ipak, podrška za PCI Express je ostala na starijem v2.0 standardu, što u prevodu znači da je brzina transfera podataka između GPU-ova i platforme dvostruko manja nego što je to slučaj na novijoj FM2+ platformi. Na 990FX platformi komunikacija između PCI Express magistrale i sistemskog RAM-a odvija preko 990FX northbridge-a, a zatim HyperTransport linkom preko integrisanog interfejsa unutar FX CPU-a koji sadrži HT i DRAM kontroler, preko kojeg se odvija komunikacija sa RAM-om. APU-ovi poput Kaverija sadrže PCI Express interfejs na jezgru. Međutim u praksi ovo ne predstavlja neki problem, jer je skaliranje snažnijih GPU-ova sasvim dobro i na starijoj PCIE 2.0 platformi.

Tržište je pokazalo da su veoma popularni gejmerski kompleti, koji nude neke opcije koje su bitne igračima. ASRock je ovog puta predstavio Fatal1ty model zasnovan na 990FX čipsetu, koji naravno sadrži Purity Sound, Killer E2200 LAN i još neke stvari namenjene igračkoj populaciji.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 8
Get Adobe Flash player