Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

če

10

apr

2014

ASRock AM1B-ITX Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski, Dušan Srbljak   

„Bezobrazna“ ponuda

 

ASRock AM1B-ITXTek što smo predstavili mogućnosti i performanse najnovijeg AMD-ovog low-power APU-a iz ASRock-a je stigla i AM1 matična ploča. Ovaj veoma pristupačan model, koji poseduje sve što bi trebalo da poseduje jedna matična ploča, dolazi na tržište sa gotovo neverovatnom cenom.

Razlog za nisku cenu nikako nije nizak kvalitet, već je u pitanju platforma koja je zapravo kompletan SOC – System On Chip. Da bi upotpunio i zaokružio ovaj model, ASRock je ovu matičnu ploču opremio sa dodatnim SATA kontrolerom, ali i sa svim potrebnim priključcima za uživanje u multimedijalnim sadržajima. Dakle, u pitanju je jedan od baznih modela, koji nude gotovo sve što je neophodno za svakodnevno korišćenje PC-a.

 

Opširnije...
 

ned

30

mar

2014

ASUS Z87-Expert & Z87-Deluxe/QUAD Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

„Full“ oprema

 

ASUS Z87 Deluxe Quad ExpertKada je u pitanju gigant kao što je ASUS već smo standardno navikli na visok kvalitet komponenata i overklok potencijal ispraćen kvalitetnom softverskom podrškom. Međutim kada je u pitanju Deluxe serija, onda imamo zaista o čemu da pišemo. U pitanju su matične ploče sa dodatnom opremom koja obično podrazumeva dva mrežna kontrolera, zatim WiFi/BT combo i eventualno još neke „gedžete“. Ovog puta na test smo dobili dva modela, od kojih je jedan sa oznakom Z87-Expert, a drugi Z87-Deluxe/QUAD. Ukratko, radi se o veoma kvalitetnim matičnim pločama, od kojih je Expert veoma sličan Pro modelu, dok je drugi veoma sličan testiranom Deluxe modelu. Razlike se svode na nešto noviju izvedbu layout-a, ali i na još poneke dodatke o kojima ćemo pisati kasnije u tekstu.

U narednoj recenziji čitaćete uporedni test ova dva modela, ali i saznaćete nešto više o dodacima, kao i o performansama mrežnih kontrolera, kao i o performansama novijih revizija ALC1150 audio kodeka.

 

Opširnije...
 

ned

23

mar

2014

ASUS Z87-C & Z87M-Plus Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Dve ASUS Z87 „ulaznice“

 

ASUS Z87-C Z87M-PlusPre par meseci smo na bench stolu imali dve ASUS matične ploče zasnovane na Z87 čipsetu. U pitanju su bili Z87-A i Z87-K modeli sa 8 faznim, odnosno 4 faznim VRM sekcijama. Ovog puta imamo dve matične ploče, od kojih je jedna veoma slična testiranim Z87-K i A modelima, dok je druga nešto nalik mATX verziji Z87-K.

U pitanju su dragi naši čitaoci, Z87-C i Z87M-Plus matične ploče koje ćemo detaljnije prodiskutovati u narednoj recenziji.

 

Opširnije...
 

pet

14

mar

2014

Gigabyte G1.Sniper Z87 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Gigabajtov „pucač“

 

Gigabyte G1 Sniper Z87Pre izvesnog vremena smo testirali Gigabyte-ovu A88X matičnu ploču iz G1.Sniper serije. Nakon detaljne analize uverili smo se da je G1.Sniper serija ciljana za optimalan odnos cene i karakteristika, veoma slično kao što je to kod ASRock-ove Killer serije, i u pitanju su modeli matičnih ploča namenjenih igračima. Gigabyte nam je ovog puta na test poslao model zasnovan na Z87 čipsetu, namenjen Intel Haswell procesorima sa LGA 1150 podnožjem.

Ovaj model, kao i ostali „snajperi“ donosi eskluzivan audio kodek, a u odnosu na A88X, ovde se radi o znatno naprednijem rešenju - Creative Sound Core3D audio čipu. Osim toga, ovaj model donosi i Killer LAN, Qualcomm-ov mrežni kontroler, o kojem smo pisali u recenzijama ASRock-ovih Killer serija. G1.Sniper Z87 je prilično interesantna matična ploča kada su u pitanju korisne igračke karakteristike, a u narednoj recenziji pročitaćete detaljno o čemu je reč.

 

Opširnije...
 

uto

04

mar

2014

Biostar Hi-Fi A88W 3D Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Za svakoga ponešto

 

Biostar Hi-Fi A88W3DBiostar je sa svojom Hi-Fi serijom matičnih ploča tržištu predstavio neku vrstu kompromisa po pitanju ponuđenih karakteristika, kvaliteta i overklok mogućnosti, baš kao što je to uradio i ASRock sa svojom Killer serijom matičnih ploča ili Gigabyte sa Sniper-om. Ova Tajvanska kompanija ne pretenduje da svrgne sa trona jednog ASUS-a ili Gigabyte-a, ali svakako ima šta da ponudi potencijalnim korisnicima, naročito kada se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta.

Biostar je nedavno predstavio svoju podršku za Kaveri APU. U pitanju je matična ploča sa „crnim“ FM2+ socket-om, koja na sebi nosi AMD Bolton D4, odnosno A88X čipset. Ovaj model opremljen je standardnom elektronikom za matičnu ploču svog cenovnog ranga, ali u paketu se nalazi i još ponešto, kao na primer HiFi audio kondenzatori. Biostar je ovde bio dosta brižljiv kada je u pitanju dizajn VRM sekcije, te je ovaj model veoma solidno rešenje za overkloking.

 

Opširnije...
 

ned

02

mar

2014

ASUS B85 Vanguard Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Pedantni gardista

 

ASUS TUF Vanguard B85Do sada smo imali prilike da se „družimo“ sa različitim modelima ASUS-ove game The Ultimate Force (TUF) matičnih ploča. Sa posebnim dizajnom i kvalitetnim komponentama, serije matičnih ploča poput Sabertooth-a našle su sigurne kupce među širokom populacijom korisnika. Uglavnom, to su kupci koji traže pouzdanost i kvalitet, kao i overklokerska populacija.

Do sada smo imali prilike da vidimo kako se ovaj koncept pokazao na skupljim Sabertooth matičnim pločama i zaključak je bio da ceo koncept daje veoma dobre karakteristike uz prihvatljivu cenu. Za „gledaoce sa jeftinijim ulaznicama“ ASUS je pripremio jedan interesantan proizvod, koji po mnogo čemu nadmašuje najjeftinije Z87 modele, a reč je o matičnoj ploči baziranoj na B85 čipsetu.

 

Opširnije...
 

ned

23

feb

2014

ASRock Fatal1ty FM2A88X+ Killer Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Fatalna privlačnost

 

ASRock FM2X88A Plus KillerDa li se neko seća ABIT matičnih ploča i njihove Fatal1ty serije? Upravo tako, ABIT je kompanija koja je još pre više od pola decenije brendirala naziv Fatal1ty. Ovaj naziv je tada predstavljao matične ploče vrhunskog kvaliteta, tačnije top-modele koji su posedovali određene specifikacije i standarde koji su bili obeležje ovog brenda. Nekoliko godina kasnije, nakon propasti ove tajvanske kompanije, ASRock je predstavio svoju Fatal1ty seriju matičnih ploča, koja nema nikakve veze sa ABIT-om. Konkretno, naziv Fatal1ty kod ABIT matičnih ploča je predstavljao sinonim za fatalno brze i kvalitetne modele, dok je kod ASRock-a akcenat bačen na gejmerske modele, koji su prevashodno optimizovani za online gejming. Dakle, bolji „frag rate“ usled manjeg „ping-a“ na mreži direktno asocira na to da kao gejmer postajete fatalni za vaše protivnike.

 

Opširnije...
 

uto

18

feb

2014

Biostar Hi-Fi B85N 3D Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Kompaktna klasa

 

Biostar Hi Fi B85N 3DPre izvesnog vremena smo testirali Biostar-ov model matične ploče u mini ITX formatu koji na sebi poseduje integrisan, odnosno „zalemljen“ Celeron 1037U u µBGA pakovanju. U pitanju je bila matična ploča i sistem koji je izrazito energetski efikasan, ali sa ipak ne tako visokim performansama. Dva Ivy Bridge jezgra, „zakucana“ na 1,8 GHz izlaze bez problema na kraj sa većinom svakodnevnih zadataka, uz blagi osećaj tromosti, ali za bilo kakav zahtevniji gejming to je jednostavno preslabo. Integrisana grafika u ovom procesoru takođe ne briljira po pitanju performansi, tako da se 1037U ipak nameće kao „entry level“ rešenje koje može da zadovolji prosečnog korisnika.

Ipak, za nešto ozbiljniju primenu Biostar nam je pripremio jednu veoma interesantnu matičnu „pločicu“ sa LGA 1150 podnožjem, koje može bez većih problema da podrži čak i Intel i7 4770K CPU.

 

Opširnije...
 

pon

10

feb

2014

ASRock FM2A88X Extreme6+ Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Ekstremna Kaveri podrška

 

ASRock FM2A88X Extreme6 plusASRock je među prvima izbacio adekvatnu BIOS podršku za nove A10 procesore sa Kaveri jezgrom. Kao i obično od ove kompanije očekujemo savršeno upeglan BIOS, up-to-date drajvere na njihovom serveru kao i dobru ponudu koja podrazumeva solidan hardver, kvalitet koji je na nivou i pre svega prihvatljivu cenu što je i bio slučaj u našim prethodnim "druženjima" sa ASRock matičnim pločama.

ASRock sa modelom FM2A88X Extreme6+ je predstavio jednu takvu matičnu ploču koju ćemo u ovoj recenziji detaljno ispitati, i videti da li opravdava svoju cenu, kao i Extreme oznaku.

 

Opširnije...
 

sub

28

dec

2013

ASUS Rampage IV Black Edition Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Razjareni igrač

 

ASUS Rampage IV BESvima je poznat ASUS ROG brend. Ovog puta je iz ROG kuhinje na naš test sto došla matična ploča namenjena korisnicima Intel LGA2011 procesora koji žele da iz ove „zveri“ izvuku maksimum. Ova matična ploča ima rezervu snage za nadolazeće 15-jezgarne Xeon E5 v2 procesore. Da, dobro ste čuli 15-jezgara i 30 threadova!

Rampage IV Black Edition predstavlja paket koji uz sve što je potrebno overklokeru i hardverskom entuzijasti donosi i još jedan poklon.

U narednoj recenziji, detaljno ćemo vam opisati šta može ova matična ploča i naravno kome je namenjena.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 7
Get Adobe Flash player