Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

sub

28

nov

2015

Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 D5/UT Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Ozbiljno rashlađivanje!

 

banner3Sklapanje custom loop-a nije lak posao ako to radite prvi put. Potrebno je paziti na veličinu fitinga, veličinu creva, da pumpa i rezervoar budu kompatibilni i još nekolicinu drugih "sitnica".

Kako bi olakšali sklapanje ozbiljnog custom loop-a svim zainteresovanima, iz jednačine je izbačen odabir kompatibilnih komponenti time što su u kit ubačene sve komponente koje su potrebne za sklapanje, i sve to uz uglavnom nižu cenu. Od nemačkog Alphacoola, koji je veoma poznat u krugovima entuzijasta, stiže nam premium kit sa najjačim komponentama. 

Ako Vas zanimaju više informacija o ovoj kompaniji, a uz to razumete nemački jezik, možete se dalje upoznati sa njima na sledećem linku. Mi pak imamo upoznavanje sa golemim paketom koji nam je poslao Aquatuning, inače vlasnik brendova Alphacool i Phobya.

Opširnije...
 

uto

17

nov

2015

SilverStone FQ121 - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Pahuljica!

 

Silverstone FQ121Silverstone je kompanija koja posluje od 2003. godine i upošljava elitni tim inženjera u oblasti hlađenja i kompjuterskih kućišta. Duže vreme imaju prisustvo na našem tržištu, a skoro smo vam predstavljali njihovo SilverStone PS11B-Q kućište.

Nakon prestanka saradnje Scythe-a i Nidec-a oko distribuiranja legendarnih Gentle Typhoon ventilatora, entuzijasti su krenuli u potragu za naslednikom. SilverStone FQ121 su bili jedna od najboljih alternativa i visoko preporučeni u tim krugovima.

Za potrebe našeg nadolazećeg 120mm komparativnog testa ventilatora SilverStone nam je izašao u susret i dostavio nekoliko modela ventilatora, a sada imate priliku da čitate o SST FQ121. 

Opširnije...
 

sre

04

nov

2015

Cooler Master Silencio FP120 PWM - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Silence! I kill you!

 

Cooler Master Silencio FP 120Cooler Master je kompanija koja je već dugi niz godina izrazito prisutna na domaćem tržištu kućišta, napajanja, ventilatora, kao i vazdušnih, ali i vodenih kulera. Zbog aktivne podrške na forumima, kao i bogate ponude uz pristupačne cene, Cooler Master je vrlo cenjen brend u regionu.

Nakon JetFlo serije ventilatora koji pružaju veoma visoke performanse, ali uz značajnu buku, Cooler Master je izbacio Silencio seriju ventilatora koja cilja na drugi deo tržišta. Primarni cilj ovih ventilatora jeste skoro nečujna operacija uz visok statički pritisak.

Airflow varijante ventilatora su već uveliko nepotrebne jer se kroz primere dokazalo da čak i kroz filter kućišta, bez dodatne opstrukcije, ventilatori sa statičkim pritiskom pružaju bolje performanse, iako imaju manji deklarisani protok vazduha. 

Opširnije...
 

uto

03

nov

2015

EK Vardar F4-120ER - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Udar na high-end tržište!

 

EK Vardar F4-120ER WhiteEKWB je kompanija iz naše obližnje Slovenije i ima dugu tradiciju na tržištu custom vodenih hlađenja, a posebno su poznati po sjajnim vodenim blokovima. Nedavno su izbacili novu seriju Coolstream radijatora koji donose vrhunske performanse, a Coolstream XE je po raznim testovima najbolji radijator debljine 60mm koji postoji na tržištu.

GPU blokovi i radijatori sam vrh ponude? Štikliramo! Uglavnom svi proizvođači koriste Laing DDC ili  D5 pumpe, kao i njihove varijacije,pa ni EKWB nije ništa drugačiji. EK Supremacy EVO vodeni blokovi su jedni od najboljih za Intel podnožja. Celokupan asortiman vodenog hlađenja je pokriven, šta nam fali? Ventilatori!

Do sada su ventilatori na njihovim vodenim kit-ovima bili prilično obični, dolazili su od raznih OEM-ova i nisu se izdvajali ni po čemu. EK je nazvao ovu seriju ventilatora po Makedonskom severozapadnom vetru koji sa planina, preko reke Vardar, donosi hladan vazduh u tople predele oko Soluna. Sa serijom Vardar ventilatora otiskuju se u nepoznato i pokušavaju da upotpune svoju ponudu na poslednjem frontu koji nije bio sam vrh ponude. Da li su uspeli u tome ćete saznati u ostatku članka. 

Opširnije...
 

ned

01

nov

2015

Noctua NH-C14S Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Kompatibilno i efikasno

 

Noctua NH-C14SNe tako davno smo na testu imali Noctua NH-D15S asimetrični kuler koji je u principu isti kao i NH-D15. Kuler je zadržao ista rebra, isti ventilator i isti oblik tela, a samo su toplotne cevi drugačije raspoređene kako bi se dobila neophodna asimetrija. Pokazali smo i prednosti takvog dizajna koji dovodi do veće kompatibilnosti.

Ovog puta na repertoaru imamo još jedan asimetrični kuler, ali je u pitanju potpuno nov proizvod. Radi se o NH-C14S kuleru, nasledniku popularnog NH-C14 koji je visoko-performansni ležeći (top down) kuler. Noctua je odavno prepoznala potencijal ovakvog dizajna, što znači da ne morate imati visok tower hladnjak da biste imali efikasno hlađenje.

Novi kuler je redizajniran od glave do pete, opremljen je sa novim NF-A14 PWM ventilatorom i kao što smo već rekli, ima asimetrično izmeštenu bazu. Originalni NH-C14 je bio predstavljen pre pet godina (u novembru 2010.) što je dosta velik vremenski period. No, bacamo se mi na testiranje da vidimo da li je novi NH-C14S doneo neophodne promene, kako bi bio najbolji u svojoj klasi. 

Opširnije...
 

sre

14

okt

2015

Noctua NH-D15S Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Kuler koji se malo drugačije češlja

 

Noctua NH-D15SKao što znate, Noctua je dosta dugo odlagala predstavljanje novog dual tower kulera koji bi zamenio NH-D14. A kako je Noctua veoma pažljiv igrač na polju računarskih rashladnih sistema, nisu hteli da predstave novi dual tower kuler dok nisu bili sigurni da će novi proizvod biti primetno bolji od svog prethodnika. NH-D15 je predstavljen u maju prošle godine, a ravno godinu dana kasnije, u maju 2015. na tržište stiže i NH-D15S.

Pored toga što Noctua akcenat stavlja na odnos tišine i performansi, moramo primetiti da isto toliko puno pažnje posvećuju i kompatibilnosti. NH-D15 je kao i svaki drugi dual tower kuler glomazan i usput je imao i jednu potencijalnu manu. Kuler je jednostavno veoma širok, pa je u slučajevima high end matičnih ploča, koje imaju 4 PCIe slota, telo hladnjaka visilo preko prvog PCIe slota.

Rešenje je došlo, kao što smo rekli, godinu dana kasnije, u vidu NH-D15S asimetričnog kulera. Asimetrične kulere smo mogli videti ranije po sajmovima na Noctua štandovima, ali Noctua je tek ove godine u proizvodnju bacila dva kulera sa ovakvim dizajnom. U pitanju je pomenuti NH-D15S, kojem će biti posvećena ova recenzija, i NH-C14S, kojeg ćemo predstaviti u posebnoj recenziji. 

Opširnije...
 

sre

02

sep

2015

NZXT X61 Kraken Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Release the Kraken!

 

NZXT Kraken X61NZXT je kompanija sa sedištem u Kaliforniji, na našim prostorima uglavnom poznata po veoma interesantnim kućištima.

H440 i Phantom serija kućišta su prošle vrlo uspešno na svetskom tržištu, kao i na domaćem. NZXT o sebi kažu da su grupa gejmera i entuzijasta i zbog toga su i sponzori CLG organizacije.

Za Vas smo testirali Kraken X61 280mm AIO vodeno hlađenje, koje za NZXT proizvodi Asetek. X61 je inače najjači predstavnik Kraken serije.

Zbog podesivog LED osvetljenja na pumpi, PWM ventilatora, softverske podrške i pumpe sa varijabilnom brzinom, Kraken X61 definitivno spada u premijum proizvode. Da li će i njegove performanse odgovarati visokoj klasi, ostaje da vidimo tokom testa. 

Opširnije...
 

sub

22

avg

2015

Cryorig R1 Ultimate Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Konkurencija od Noctue NH-D15?

 

Cryorig R1 UltimateCryorig je za sada manje poznata kompanija koja je počela sa radom 2013. godine. Čine je veterani IT industrije koji su radili ili sarađivali sa gigantima poput Prolimatecha, Phanteksa, Thermalrighta i sl.

Većinu zaposlenih čine overklokeri i PC entuzijasti. Cilj im je da donesu novine u industriju hlađenja, ali uz oslanjanje na dizajn i izgled, isto koliko i na unapređenje performansi. Nude premijum garanciju od 6 godina na svoje proizvode, što svakako pozdravljamo.

Ovom prilikom na testu imamo Cryorigov R1 Ultimate, flagship njihove trenutne ponude, koji treba da stoji rame uz rame sa Noctuom NH-D15, Phanteksom TC-PE-14, Thermalrightom Silver Arrow Extreme i sličnim kulerima...

Ovo je inače samofinansirana recenzija; dakle, kuler sa testa je lični primerak autora i sam tekst je dvojnog karaktera. Prvi cilj nam je da publici iz ovog regiona približimo Cryorig kao kompaniju, a drugi je da jednostavno uhvatimo pažnju proizvođača i jednog dana predstavimo i neki drugi njihov proizvod. 

Opširnije...
 

ned

21

jun

2015

LC-Power LC-CC-120-LiCo Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Nastavlja se komercijalizacija AIO vodenih kulera

 

LC-Power LC-CC-120-LiCoOčigledno je da skoro svaki proizvođač kulera teži ka tome da u svom asortimanu ima AIO vodeno rešenje. Tome za sada najviše prkosi Noctua, ali mi ovoga puta pričamo o kompaniji koja fukncioniše na sasvim drugačiji način od malopre pomenute. Reč je naravno o LC-Poweru, firmi koja je vrlo verovatno broj jedan kada na tržište treba da se plasira super jeftin proizvod sa dobrim performansama.

Nakon što je kompanija zabila "sikiru" u klasi high end vazdušnih kulera sa LC-CC-120-X3 modelom, LC-Power nas više ne iznenađuje, te se nismo preterano iznenadili ni pojavi LC-CC-120-LiCo All-in-one vodenog kulera.

Sa druge strane, LC-Power će biti u malom problemu jer je tržište naviknuto da od njih dolaze jeftini i, u neku ruku, manje kvalitetni proizvodi. Iako izraz „manje kvalitetno“ ima veoma široko značenje, to je etiketa koja se često i bez razloga lepi na LC-Power.

S obzirom da LC-Power među poslednjima ulazi na tržište AIO kulera, biće im teško da se dokažu sa ovim proizvodom... Mi svakako krećemo sa još jednim testom bez ikakvih predrasuda, pa neka rezultati govore za sebe.

Opširnije...
 

uto

05

maj

2015

Noctua NH-U9S i NH-D9L Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Patuljasti kuleri

 

Noctua NH-U9S NH-D9LBilo je samo pitanje vremena kada će neko od proizvođača kulera krenuti korak unazad. Ne korak unazad po pitanju performansi, već po pitanju dimenzija. Kako su stvari krenule unatraške sa mATX i mITX matičnim pločama i njima odgovarajućim small form factor kućištima, logično je bilo očekivati nešto slično i na polju kulera. Niskoprofilni kuleri nisu nova stvar, ali kako smo do sada naučili, tower rešenja su uvek nudila bolje performanse.

Na današnjem tržištu se situacija iskristalisala i postoji dosta jasna granica koja pokazuje kojim platformama je potreban monstruozni kuler i koji su to procesori koji mogu funkcionisati i sa nekim manjim kulerom. Naravno, procesori mogu funkcionisati i sa fabričkim box kulerom, ali postoje dva glavna razloga koja iziskuju kupovinu drugog kulera, a to su tišina i overklokovanje.

Ovo nije prvi put da iz Noctua kuhinje izlazi kuler koji koristi ventilator od 92mm, ali je prvi put da je kod tower kulera u fokusu stopostotna kompatibilnost sa matičnim pločama manjeg formata i svim ostalim komponentama koje okružuju procesorsko podnožje. 

Opširnije...
 


Strana 1 od 9
Get Adobe Flash player