Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

sre

02

sep

2015

NZXT X61 Kraken Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Release the Kraken!

 

NZXT Kraken X61NZXT je kompanija sa sedištem u Kaliforniji, na našim prostorima uglavnom poznata po veoma interesantnim kućištima.

H440 i Phantom serija kućišta su prošle vrlo uspešno na svetskom tržištu, kao i na domaćem. NZXT o sebi kažu da su grupa gejmera i entuzijasta i zbog toga su i sponzori CLG organizacije.

Za Vas smo testirali Kraken X61 280mm AIO vodeno hlađenje, koje za NZXT proizvodi Asetek. X61 je inače najjači predstavnik Kraken serije.

Zbog podesivog LED osvetljenja na pumpi, PWM ventilatora, softverske podrške i pumpe sa varijabilnom brzinom, Kraken X61 definitivno spada u premijum proizvode. Da li će i njegove performanse odgovarati visokoj klasi, ostaje da vidimo tokom testa. 

Opširnije...
 

sub

22

avg

2015

Cryorig R1 Ultimate Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Konkurencija od Noctue NH-D15?

 

Cryorig R1 UltimateCryorig je za sada manje poznata kompanija koja je počela sa radom 2013. godine. Čine je veterani IT industrije koji su radili ili sarađivali sa gigantima poput Prolimatecha, Phanteksa, Thermalrighta i sl.

Većinu zaposlenih čine overklokeri i PC entuzijasti. Cilj im je da donesu novine u industriju hlađenja, ali uz oslanjanje na dizajn i izgled, isto koliko i na unapređenje performansi. Nude premijum garanciju od 6 godina na svoje proizvode, što svakako pozdravljamo.

Ovom prilikom na testu imamo Cryorigov R1 Ultimate, flagship njihove trenutne ponude, koji treba da stoji rame uz rame sa Noctuom NH-D15, Phanteksom TC-PE-14, Thermalrightom Silver Arrow Extreme i sličnim kulerima...

Ovo je inače samofinansirana recenzija; dakle, kuler sa testa je lični primerak autora i sam tekst je dvojnog karaktera. Prvi cilj nam je da publici iz ovog regiona približimo Cryorig kao kompaniju, a drugi je da jednostavno uhvatimo pažnju proizvođača i jednog dana predstavimo i neki drugi njihov proizvod. 

Opširnije...
 

ned

21

jun

2015

LC-Power LC-CC-120-LiCo Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Nastavlja se komercijalizacija AIO vodenih kulera

 

LC-Power LC-CC-120-LiCoOčigledno je da skoro svaki proizvođač kulera teži ka tome da u svom asortimanu ima AIO vodeno rešenje. Tome za sada najviše prkosi Noctua, ali mi ovoga puta pričamo o kompaniji koja fukncioniše na sasvim drugačiji način od malopre pomenute. Reč je naravno o LC-Poweru, firmi koja je vrlo verovatno broj jedan kada na tržište treba da se plasira super jeftin proizvod sa dobrim performansama.

Nakon što je kompanija zabila "sikiru" u klasi high end vazdušnih kulera sa LC-CC-120-X3 modelom, LC-Power nas više ne iznenađuje, te se nismo preterano iznenadili ni pojavi LC-CC-120-LiCo All-in-one vodenog kulera.

Sa druge strane, LC-Power će biti u malom problemu jer je tržište naviknuto da od njih dolaze jeftini i, u neku ruku, manje kvalitetni proizvodi. Iako izraz „manje kvalitetno“ ima veoma široko značenje, to je etiketa koja se često i bez razloga lepi na LC-Power.

S obzirom da LC-Power među poslednjima ulazi na tržište AIO kulera, biće im teško da se dokažu sa ovim proizvodom... Mi svakako krećemo sa još jednim testom bez ikakvih predrasuda, pa neka rezultati govore za sebe.

Opširnije...
 

uto

05

maj

2015

Noctua NH-U9S i NH-D9L Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Patuljasti kuleri

 

Noctua NH-U9S NH-D9LBilo je samo pitanje vremena kada će neko od proizvođača kulera krenuti korak unazad. Ne korak unazad po pitanju performansi, već po pitanju dimenzija. Kako su stvari krenule unatraške sa mATX i mITX matičnim pločama i njima odgovarajućim small form factor kućištima, logično je bilo očekivati nešto slično i na polju kulera. Niskoprofilni kuleri nisu nova stvar, ali kako smo do sada naučili, tower rešenja su uvek nudila bolje performanse.

Na današnjem tržištu se situacija iskristalisala i postoji dosta jasna granica koja pokazuje kojim platformama je potreban monstruozni kuler i koji su to procesori koji mogu funkcionisati i sa nekim manjim kulerom. Naravno, procesori mogu funkcionisati i sa fabričkim box kulerom, ali postoje dva glavna razloga koja iziskuju kupovinu drugog kulera, a to su tišina i overklokovanje.

Ovo nije prvi put da iz Noctua kuhinje izlazi kuler koji koristi ventilator od 92mm, ali je prvi put da je kod tower kulera u fokusu stopostotna kompatibilnost sa matičnim pločama manjeg formata i svim ostalim komponentama koje okružuju procesorsko podnožje. 

Opširnije...
 

uto

03

mar

2015

Raijintek nudi dodatnu podršku za AMD platforme Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

Od sada je moguće montiranje Raijintek kulera paralelno sa RAM slotovima

 

Raijintek AMD 90deg MountKao što i naslov kristalno jasno kaže, Raijintek će ponuditi dodatnu podršku za vlasnike AMD platformi i kako sadašnjih, tako i budućih, vlasnika Raijintek kulera.

Dakle, ako Vam iz naslova nije jasno o čemu se radi ili Vas zanima set za opcino montiranje Raijintek kulera, samo nastavite da čitate ovaj tekst. Ovo nije prvi put da Raijintek sluša svoje kupce i ujedno izlazi u susret svojih korisnika.

Nama je drago što smo u mogućnosti da posvedočimo ovakvom vidu podrške, iako se ne radi o super skupim high end proizvodima, a i mislimo da ste se do sada već detaljno upoznali sa politikom Raijintek-a. 

Opširnije...
 

sub

28

feb

2015

Noctua NF-A8 i NF-A9... i NF-A4x10 5V Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Zaokruživanje „A“ Serije

 

Noctua NF-A4 NF-A8 NF-A9Proteklo je dosta vremena od kad je predstavljena „A“ serija i od kad su kroz našu redakciju prošli svi novi modeli. Počeli smo sa modelima od 40, 60 i 92mm, koji su u to vreme bili potpuno novi modeli, a kasnije je usledila smena starih ventilatora. Prvo je smenjen NF-P14 sa NF-A14 i NF-A15 modelima, a zatim su tokom godine i „S“ modeli sa velikim protokom, namenjeni kućištima, smenjeni sa NF-S12A.

Poslednji na spisku za smenu su se našli klasični 80 i 92mm modeli, koje ćemo upravo u ovoj recenziji predstaviti. NF-A8 je iz igre izbacio NF-R8, dok je NF-A9 zauzeo mesto NF-B9 ventilatora. Dva pomenuta modela, NF-R8 i NF-B9 i dalje postoje u redux izdanju koje smo, ne tako davno, predstavili u grupnom unboxing-u.

Ipak, novo je novo, pa tako i NF-A8 i NF-A9 modeli implementiraju čitav dijapazon AAO tehnologija i SSO2 ležajeva. Da Vam pojednostavimo: ako želite najsavremenije 80 ili 92mm ventilatore na tržištu, to su vrlo verovatno ova dva modela.

Usput ćemo se osvrnuti i na novi model od 40mm koji je kompanija nedavno predstavila.

Opširnije...
 

pet

20

feb

2015

Raijintek Triton Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Voda nikada nije bila jeftinija

 

Raijintek TritonRaijintek je uspeo valjano potresti tržište vazdušnih kulera sa svojim dosadašnjim modelima. Aidos, Themis, Themis Evo, Pallas, Ereboss i Tisis su Raijintek kuleri koji su prošli naše rigiorozne testove i dobili preporuke.

Raijintek se očigledno nameračio da potrese i tržište AIO vodenih hlađenja, odnosno tržište vodenih rešenja uopšte. Triton, kako se zove njihov prvi proširivi set vodenih sistema, je obišao mnoge svetske portale i, koliko smo videli, dobio je veoma dobre ocene. Triton kod nas stiže relativno kasno jer je Raijintek zapravo imao problema sa zalihama, tj. prodali su ih brže nego što su očekivali.

Ukratko, da Vas upoznamo sa Tritonom i ideologijom Raijintek-a. Raijintek je obećao da će korisnicima ponuditi pristupačna rešenja - kulere dobrih performansi za manju cenu od trenutne konkurencije. Triton predstavlja isto to, ali na polju vodenih sistema. Dakle, detaljno ćemo se upoznati sa ovim pristupačnim i naizgled dosta jedinstvenim rešenjem. 

Opširnije...
 

sub

31

jan

2015

Noiseblocker NB-eLoop - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Ventilator sa druge planete

 

Noiseblocker NB-eLoop 120Često hvalimo jednu austrijsku kompaniju kao najvećeg inovatora na polju računarskih ventilatora, ali je došao trenutak kada treba da pohvalimo još jednog proizvođača. Reč je o Blacknoise kompaniji, koja stoji iza Noiseblocker ventilatora, što verovatno malo ljudi zna. Sa njihovim proizvodima smo se upoznali ravno pre dve godine tokom recenzije BlackSilentFan 40, 60 i 92mm ventilatora.

Inicijalni kontakt sa ventilatorima ove kompanije je bio veoma dobar i već smo tada znali za eLoop model, kad smo i izrazili želju za testiranjem ovih revolucionarnih ventilatora. Još tada smo postavili pitanje da li bi možda NB-eLoop, ultimativni plod Noiseblocker-a, mogao postati novi vladar tišine i performansi.

Odgovor na to pitanje nećete dobiti još, jer ćemo se ovaj put samo upoznati sa proizvodom i tehnologijama koje ovaj ventilator čine posebnim. Pričaćemo o revolucionaranom “Bionic” dizajnu rotora, a test rezultate ćemo predstaviti nekom drugom prilikom za vreme uporednog testa više ventilatora od 120mm. 

Opširnije...
 

če

29

jan

2015

LC Power LC-CC-120-X3 Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Da li veće znači i bolje?

 

LC-Power LC-CC-120-X3Svedoci smo jednog krajnje neobičnog poteza od strane nemačke kompanije koja je dobro poznata na našim prostorima. LC-Power je kompanija koja je opšte poznata po super jeftinim kulerima, kućištima i ostalim sitnim periferijama, a pred nama se nalazi nešto potpuno drugačije, što možemo nazvati crnom ovcom. Dakle, LC-Power veoma ambiciozno pokušava da uzme deo kolača u high end klasi vazdušnih rešenja.

Da budemo precizniji, njihov prvi predstavnik u višem segmentu je, malo reći, monstrum sa čak tri 120mm ventilatora. Kuler sa oznakom LC-CC-120-X3 je predstavljen u isto vreme kao i novi LC-Power AiRazor ventilatori od 80, 92 i 120mm, a najveći model se inače može naći na samom kuleru.

Ovi novi proizvodi su izazvali burnu reakciju u IT zajednici entuzijasta, najviše zbog toga što je LC-Power napustio svoju „zonu komfora“. To se prevashodno odnosi na gigantski kuler koji baš i nije jeftin, ali moramo priznati da su i novi AiRazor ventilatori veoma zanimljivi. To je opet iznenađujuće jer LC-Power do sada nije imao ventilatore koji su se isticali sa izgledom. 

Opširnije...
 

če

08

jan

2015

Noctua NF-F12 industrialPPC unboxing Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Back in black vol. 2

 

Noctua NF-F12 iPPCVerovatno najpoznatiji inovator na polju računarskih ventilatora, Noctua, proširuje svoj portfolio sa dve nove linije - sivim “redux” ventilatorima i crnim “industrialPPC” modelima. Dakle, Noctua nakon dosta godina i velikog pritiska od strane korisnika, konačno odstupa od svoje prepoznatljive braon/oker kombinacije boja. 

Novi crni ventilatori nose oznaku iPPC, što je skraćenica od „industrial Protected Performance Cooling“. Ovo su još napredniji ventilatori od dosadašnjih braon modela i zato su naravno i skuplji. Crni iPPC modeli nude veće brzine, veću izdržljivost, podležu IP57 i IP67 standardima itd.

Pošto smo se sa “ideologijom” iPPC ventilatora upoznali tokom recenzije za Noctua NF-A14 industrialPPC model, ovo će biti samo kratak unboxing NF-F12 industrialPPC-a. NF-F12 jeste revolucionaran ventilator, ali nije nov i njega smo testirali još davne 2012. godine, u aprilu mesecu.

Dakle, ovaj tekst ćemo iskoristiti samo da se potsetimo NF-F12 modela i njegovih “trikova”, dok ćemo rezultate iPPC-a predstaviti malo kasnije u nešto opširnijem uporednom testu 120mm ventilatora.

Da ne zaboravimo, sivi modeli nose dodatnu „redux“ oznaku koja ukratko označava da je u pitanju „redukovana“ serija. Oni su još uvek Noctua ventilatori, ali su prilagođeni malo plićim džepovima. Sa ovom serijom smo se već upoznali, a ukoliko Vi još niste, prelistajte OVAJ tekst.

Opširnije...
 


Strana 1 od 8
Get Adobe Flash player