Quantcast

če

26

maj

2016

Veliki test 120mm ventilatora - Drugi deo Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski, Atila Gobor   

Dugo očekivani veliki uporedni test ventilatora je napokon tu!

 

Uporedni Test VentilatoraObećavali smo ga dugo, pisali o njemu, snimali VLOG, ali odlučili smo da ga odložimo za period kada ima više interesovanja. Ko još kupuje ventilatore u sred zime? Topliji dani su tu, pa je vreme da objavimo i drugi, onaj veliki test 120mm ventilatora.

U beskrajnim otkutijavanjima ventilatora sve vreme smo vam davali detalje do kojih smo došli kroz test. Komentarisali smo buku, kao i performanse u grubim crtama, a sada je vreme da to o čemu smo pričali damo u vidu grafikona, audio snimka i merenja, te da možete sami da odlučite koji to ventilator vama najviše odgovara uz naše komentare i utiske. 

Opširnije...
 

pet

22

apr

2016

Noctua NH-L9x65 Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Mali dabl-deker

 

Noctua NH-L9x65Pre četiri godine smo na testu imali zanimljive niskoprofilne Noctua NH-L9a i NH-L9i kulere, i ta recenzija je za nas bila prekretnica, jer smo po prvi put koristili merač buke. A kako smo mi napredovali sa svojim recenzijama, tako je i Noctua napredovala sa svojom L serijom kulera.

Noctua je bez sumnje najozbiljniji igrač na polju hlađenja, specifično kulera i ventilatora. Imaju ubedljivo najveću ponudu iz koje možete odabrati tačno to što Vam treba. Naravno, ako ste dovoljno odrasli da Vam braon boja ne predstavlja problem i bitno Vam je da proizvod vrši posao.

Već bogatu ponudu kulera proširuje NH-L9x65, koji je direktni naslednik, odnosno nastavak originalnog NH-L9 modela. Ukratko, u pitanju je samo malo deblja verzija skoro pa istog kulera. A o čemu se tačno radi, saznaćete u nastavku ovog teksta. 

Opširnije...
 

uto

23

feb

2016

SilverStone FM121 - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Vuk u ovčijem ruhu!

Silverstone FM121Treći i poslednji SilverStone ventilator u nizu pred veliki uporedni test ventilatora nosi oznaku FM121. Ovo je jedan od ventilatora o kom nismo puno znali, zapravo nismo ni znali da postoji dok nam nije poslat.

Naizgled neprepoznatljiv i običan, ali pod haubom je krio mnogo više. Zapravo se radi o veoma starom modelu ventilatora, o čemu svedoči i propratni potenciometar koji dolazi uz njega.

Naponska regulacija ventilatora preko potenciometra je odavno izumrla, jer se to danas vrši preko kontrolera ili same matične ploče, bolja alternativa tome je naravno PWM regulacija. Sve u svemu, nikad se ne zna kad će nekome zatrebati baš ovakav ventilator, pa iz tih razloga, hajde da vidimo šta ume ovaj dinosaur. 

Opširnije...
 

pet

05

feb

2016

Noctua Chromax Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Noctua ChromaxMnogi entuzijasti su slavili dan kada je Noctua javnosti predstavila iPPC i redux seriju ventilatora. Noctua je kompanija sa ubedljivo najvećim izborom premijum ventilatora, a tom izboru su se nedavno pridružili i ukrasni dodaci.

Druge kompanije su već odavno „izmislile“ zamenjive ukrasne prstenove u raznim bojama, ali opet, te druge kompanije nemaju premijum ventilatore u ponudi. Dakle, Noctua ovom prilikom nije izmislila ništa novo, ali su Chromax dodaci definitivno nešto što je falilo u njihovoj ponudi.

U Chromax liniji su sada dostupni NA-SAV2 antivibracioni nosači, popularno nazvani “gumeni šrafovi” i NA-SAVP1 antivibracione gumice, koje idu na ćoškove određenih Noctua ventilatora. Dodaci su dostupni u crvenoj, plavoj, zelenoj, žutoj, crnoj i beloj boji. 

Opširnije...
 

sub

30

jan

2016

Raijintek CWB-C1 Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Best buy ili ne?

 

Raijintek CWB-C1Nedavno smo imali prilike da se upoznamo sa celom serijom Raijintek Atlantis vodenih komponenti, ali se nismo bavili sa performansama. Zato smo Vam ovom prilikom spremili mali uporedni test vodenih blokova za procesore. U test smo uključili sve što nam se našlo na dohvat ruke - staro, novo... nije bitno.

Zaista je čudna odluka Raijinteka da se okrenu ka delovima za vodeno hlađenje, jer u isto vreme očekujemo da se drže svoje tradicije, a to je da na tržište plasiraju jeftina i efikasna rashladna rešenja.

Da li će naša želja biti ispunjena ili ne, videćemo u nastavku ovog teksta. Očekivanja nam nisu nešto visoka, kako zbog dizajna bloka, tako i zbog same cene bloka, koja trenutno nije niska. Ali da se ne bavimo sa nagađanjima i prognozom unapred, idemo na testiranje. 

Opširnije...
 

ned

17

jan

2016

ThermalTake Riing 120 - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Prsten LED moći

 

Thermaltake Riing 12ThermalTake je u poslednje vreme krenuo agresivno na tržište custom vodenih hlađenja sa svojom LCS serijom. Uz celokupan asortiman opreme za vodeno hlađenje Thermaltake je uvideo potrebu za atraktivnim LED ventilatorima na tržištu.

Većina ventilatora ima 4 LED diode u svakom ćošku i tu se priča završava. Thermaltake je otišao korak dalje sa Riing ventilatorima.

Na prvi pogled ovi ventilatori izgledaju po obliku kao kopija Corsair SP120 serije, ali kada se dublje upoznate sa njima, uvidećete koliko se zapravo razlikuju. Uz naravno daleko unapređeni LED sistem koji je uočljiv na prvi pogled. 

Opširnije...
 

sre

13

jan

2016

SilverStone FW121 - Unboxing Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

Nije sve u debljini!

 

Silvertone SST-FW121SilverStone ima prilično "jako" prisustvo na našem tržištu, a u ponudi imaju jednu od komponenti koju je generalno teško nabaviti kod nas - tanke ventilatore.

Za potrebe našeg komparativnog testa 120mm ventilatora, kompanija SilverStone nam je poslala na test i 15mm debele ventilatore. U našem testu su se pokazali jako dobro i nosili sa 25mm debelim ventilatorima maltene ravnopravno, uspevajući da preteknu neke od njih po performansama.

Opširnije...
 

če

07

jan

2016

Raijintek Atlantis serija vodenog hlađenja Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Novi tim za vodene sportove

 

Raijintek AtlantisVerovatno ste svi bili zatečeni kada je Raijintek na Computex 2015 sajmu po prvi put predstavio priozvode za ozbiljne vodene sisteme. Ako niste bili zatečeni, onda verovatno ne znate da je Raijintek svoj imidž izgradio kao kompanija koja proizvodi hardver visokih performansi, ali po pristupačnim cenama.

Glavno pitanje je, kuda sve ovo vodi? Da li ozbiljan set vodenog hlađenja može biti jeftin? Na primeru Tritona smo videli da taj neki All-In-One fazon može biti i jeftin i veoma efikasan. A da li se to onda može preneti i na segment tzv. „custom loop“ vodenih sistema?

Pa, videćemo. Ovaj članak će za početak biti tu kao upoznavanje sa Atlantis serijom komponenti. Stigli su nam svi delovi iz nove serije, i svaki od njih ćemo otpakovati, ispipati, isfotkati i prokomentarisati. Za početak, stvarno nismo znali šta da očekujemo od ovih komponenti, ali hajde da vidimo, kakav će biti prvi utisak. 

Opširnije...
 

če

07

jan

2016

EKWB ASUS X99 monoblok montaža - Tutorijal Štampa El. pošta
Napisao Erik Nastovski   

EKWB ASUS X99 monoblok tutorijal

EKWB je pokrenuo čitav niz monoblokova u zadnje vreme. Šta je monoblok? To je vodeni blok koji hladi naponsku sekciju matične ploče, procesor, a ponekad i čipset. Sve to samo sa dve rupe što znači manje creva, manje para na fittinge i manje šansi da negde procuri.

U saradnji sa kompanijom ASUS, napravljen je monoblok koji pasuje na više različitih modela X99 platforme u ASUS izvedbi, a EK nam je dao privilegiju da budemo jedni od prvih na svetu, ako ne i prvi koji će testirati ovaj monoblok.

 

Opširnije...
 

pon

21

dec

2015

Cooler Master Nepton 140XL [VIDEO Recenzija] Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Cooler Master Nepton 140XLDošao je i taj dan kada ćemo se oprobati sa video recenzijama za kulere. Prvi kuler će biti mlađi, tačnije manji brat od zverine Nepton 280L kulera. Kažemo "zverine" jer je on i dalje komercijalni kuler sa najboljim performansama koji je prošao kroz naše ruke. Razlike kod 140XL i 280L modela su samo u veličini radijatora, jer oba kulera dolaze sa dva jaka 140mm JetFlo ventilatora.

Divna stvar u vezi Nepton 140XL kulera je da i on, kao i 280L, više vuče ka performansama pravog vodenog sistema i nije samo još jedan All In One u masi sličnih rashladnih rešenja. Usput ne morate brinuti o odabiru CPU bloka, fitinga, cevi, tečnosti, antikoroziva, itd… Dakle, dobijate dobre performanse bez mnogo cimanja.

Nažalost, još nismo imali prilike da testiramo popularnije 120- i 240-milimetarske formate Neptona, ali nam je zato drago što barem za Nepton 140XL možemo pružiti adekvatnu recezniju na ovim prostorima. 

Opširnije...
 


Strana 1 od 10